Een complete afgang

12 augustus 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse beleefde in Rotterdam bij Excelsior een complete afgang. Tegen deze degradatiekandidaat leed de Arnhemse ploeg een schandalige 3-1 nederlaag. Zoals de Arnhemse ploeg nu speelt, is die op dit moment zelf degradatiekandidaat nummer één.

Belabberd verdedigen, geen enkele creativiteit en nauwelijks scorend vermogen. Daarmee is de huidige, trieste situatie samengevat. Wat een ellende, speciaal voor de toch weer meer dan driehonderd fans die naar Rotterdam waren gereisd.

Bij de kwaliteit van het scoutingsapparaat van de Arnhemse club kunnen grote vraagtekens worden gezet. Meulensteen blijft een goede aankoop, al deelde hij dit keer volop in de malaise. Maar de anderen? Ferro liet zich als een kleuter uitspelen bij de eerste tegengoal en oogde meerdere keren uiterst onzeker. Arcus is soms aardig in de combinatie, maar heeft een bedroevende voorzet en is lomp en naïef als verdediger. Moesten we daarvoor iemand uit Haïti halen? Sankoh laat tot nu toe niets zien en Flamingo zit voorlopig op de bank. Tel uit je winst.

Zoals hiervoor al aangegeven, het rammelt aan alle kanten. Van de spelers die er al waren, is Wittek sinds zijn blessure geen schim meer van de speler die hij eerst was. Bero mag dan wel tot aanvoerder zijn benoemd, maar dat is en blijft een harde werker zonder creativiteit en met technische beperkingen. Baden Fredriksen scoorde en staat één op éen. Mooie cijfers, maar in het spel heeft hij geen enkel aandeel. En Tronstad raakte zo gefrustreerd dat hij in de eindfase ook nog eens tegen rood aanliep.

Laten we de spelers eens in volgorde van achteruit langslopen.

Houwen blijft een zeer matige keeper, maar hem treft dit keer geen blaam.

Meulensteen wilde teveel en liep zichzelf af en toe voorbij. Is een aanwinst, maar zag er bij de tweede en derde goal niet goed uit.

Ferro ging bij de eerste goal knullig in de fout en was nog enkele keren zeer onzeker.

Cornelisse was de enige achterin met een voldoende.

Arcus is aanvallend een klasse minder dan Dasa en is verdedigend nog kwetsbaarder dan zijn voorganger.

Wittek had voor rust al twee goals kunnen maken. Is het sinds zijn blessure helemaal kwijt en ontpopt zich tot een vervelend ventje in het veld dat zich vooral onderscheidt met geniepige overtredingen.

Tronstad was en is een uitstekende nummer zes. Hij zag te veel onkunde om zich heen, raakte gefrustreerd en reageerde zich vlak voor tijd dom af, met als gevolg rood.

Bero blijft Bero. Hard werkend, maar met harde voeten, die te vaak balverlies inleiden.

Domgjoni is technisch vaardig, maar speelt veel te anoniem.

Manhoef is het enige lichtpunt. Maakt acties, sticht gevaar. Na rust viel hij weg en dan blijft er aanvallend niets over.

Baden Frederiksen pikte zijn doelpuntje mee, maar dat zegt niet alles. Hij is geen spits die het elftal beter laat spelen of anderen in scoringspositie brengt.

Invaller Buitink werd door trainer Letsch pas op het stereotype wisselmoment na een uur gebracht. In het slecht draaiende team kwam hij niet verder dan wat uit frustratie voortvloeiende overtredingen.

Sankoh en Van Duivenbooden kwamen te laat voor een beoordeling.

Zoals al eerder gezegd, Vitesse snakt naar creativiteit en scorend vermogen. Die kwaliteiten zullen van nieuwe spelers moeten komen. Daar komt bij dat de ploeg verdedigend op onaanvaardbare wijze loopt te schutteren. Ferro en Arcus zijn uit verre buitenlanden gehaald, maar zijn voorlopig zorgenkinderen. Trainer Thomas Letsch had de Portugees naar het centrum van de driemans-verdediging gehaald, maar hij is hoogstens een simpele mandekker. En de Haïtiaan heeft voorlopig aanvallend nauwelijks meerwaarde en blijkt verdedigend zeer kwetsbaar.

Natuurlijk, we zijn pas twee wedstrijden onderweg, maar met deze ploeg, zo spelend, vlieg je er aan het eind van de rit gewoon uit. Er zijn vijf spelers gehaald. Meulensteen gaat Vitesse echt wel versterken en van Flamingo weten we nog te weinig. Bij de andere drie zet ik voorlopig grote vraagtekens. Zij zullen zich sterk moeten verbeteren om alsnog van waarde te worden en daarnaast zullen middenveld en aanval nog in deze transferperiode creatief moeten worden versterkt. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, resteert een moeilijk, mogelijk zelfs fataal seizoen.   

Excelsior-Vitesse
14. Kharchouch 1-0, 20. Kharchouch 2-0, 29. Baden Frederiksen 2-1, 76. Goudmijn 3-1