Een belangrijke en fijne zege

16 oktober 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De 0-3 zege van Vitesse bij SC Cambuur is ontzettend belangrijk en heel fijn. Voor de stand op de ranglijst, de beschamende kwalificatie hekkensluiter gold gelukkig maar voor één dag. Voor trainer Philip Cocu, net binnen en direct het risico nemend om het systeem te veranderen naar 4-3-3. Voor de spelers, die een boost voor het zelfvertrouwen zo hard nodig hadden. Voor de honderden supporters, die in deze slechte tijd toch maar weer bereid waren om de verre rit naar Leeuwarden te maken.

Niet dat alles nu ineens goed ging, maar deze wedstrijd heeft wel laten zien dat deze selectie wel degelijk kwaliteit genoeg heeft om de degradatiezorgen van zich af te spelen. Mits de poppetjes op een logische plaats en compact staan, mits de spelers alles willen geven. Dat was in Friesland het geval en werd uiteindelijk ruim beloond.

Zelf heb ik steeds beweerd dat Vitesse met deze selectie geen 4-3-3 kan spelen, omdat die geen echte backs en buitenspelers telt. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar bij Cambuur werkte het systeem wel. Arcus speelde aan de rechterkant verdedigend en opbouwend een uitstekende wedstrijd. De Haïtiaan ontwikkelt zich tot een niveau dat ik hem niet had toebedacht. En Wittek speelde op links voor het eerst sinds zijn blessure aan het einde van vorig seizoen weer eens een prima wedstrijd. Gedreven, fel, met een aantal onderscheppingen en met veel dreiging met zijn traptechniek. De Duitser stond daarmee aan de basis van twee doelpunten.

De gehuurde jonkies Kozlowski en Vidovic moesten hangend op de vleugel spelen om het gemis aan buitenspelers opvangen. Niet alles gaat goed bij deze talenten, zij zijn soms nog iets te juniorachtig, maar wat een genot is het om naar die jongens te kijken. Hetzelfde geldt voor spits Bialek, die ook in Leeuwarden weer goed was voor enkele briljante momenten. Deze drie jeugdige spelers moeten veel minuten in de Eredivisie maken, dan worden zij nog veel beter en bepalender dan zij nu al zijn. Wat dat betreft vond ik het jammer dat Kozlowski na zijn fraaie 0-2 werd gewisseld.

Vijf spelers heb ik hierbij besproken, laat ik de anderen nog even langslopen.

Doelman Scherpen: foutloos, zijn lengte is toch wel lekker bij hoge voorzetten.

Invaller doelman Reiziger: ook foutloos en nog met een fraaie redding in de slotfase. Je moet het toch maar doen als invaller, een groot compliment voor hem.

Centrale verdediger Ferro: speelde in vorige wedstrijden dramatisch en ik zou hem daarom nooit in de basis hebben gekozen. Ik moet zeggen dat hij in deze wedstrijd redelijk overeind bleef, dus er is wat hem betreft toch enige hoop. Mijn voorkeur gaat niettemin uit naar Cornelisse links centraal achterin. Een betere voetballer  met als bijkomend voordeel dat de rechtsbenige Meulensteen dan aan de rechterkant kan spelen.

Centrale verdediger Meulensteen: speelde aan de voor hem minder gemakkelijke linkerkant toch een ijzersterke wedstrijd, daarmee benadrukkend dat het een grote fout was om hem vorige week te passeren.

Controlerende middenvelder Tronstad: toonde maar weer eens aan dat Vitesse aan het voetballen komt, als hij draait. Een belangrijke pion, die een uitstekend optreden bekroonde met het derde doelpunt.

Tweede controlerende middenvelder Flamingo: blonk uit, verdedigend, opbouwend én aanvallend. Nog heel jong, maar al heel ver in zijn ontwikkeling. Enorme aanwinst, die zowel in de verdediging als op het middenveld kan spelen en ook nog eens gevaar sticht bij spelhervattingen.

Middenvelder Bero: speelde een typische Bero-wedstrijd. Een enorme actieradius, veel onderscheppingen, vaak aan de bal, maar door het gemis aan fijne techniek ook een aantal kansrijke situaties verprutsend.

De wisselspelers Cornelisse, Buitink en Yapi speelden te kort voor een beoordeling.

Deze overwinning is een geweldige opsteker en goed voor het zelfvertrouwen. Het is nu zaak om deze lijn door te trekken tegen FC Emmen, Go Ahead Eagles en Sparta. Het is nodig om tegen die ploegen veel punten te halen, zeker met in het achterhoofd dat Vitesse in de eerste competitiehelft ook nog wedstrijden tegen Ajax, PSV en AZ tegoed heeft. Als de Arnhemse ploeg vanuit een goede, compacte organisatie en met dezelfde intensiteit als bij SC Cambuur blijft spelen, is het zeker mogelijk om de komende weken afstand te nemen van de degradatieplaatsen.

SC Cambuur-Vitesse 0-3
20. Flamingo 0-1, 74. Kozlowski 0-2, 82. Tronstad 0-3.