Een armoedige tactiek en belabberd uitgevoerd

24 april 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een schandalige vertoning, Vitesse onwaardig. Anders kan ik het laffe, ultra-defensieve voetbal dat de ploeg in opdracht van trainer Slutsky in de uitwedstrijd tegen Ajax dinsdagavond op de mat legde, niet noemen. De Rus komt bij mij over als een uitermate sympathiek mens, des te treuriger is het om te constateren dat hij in tactisch opzicht de ene na de andere blunder maakt.

Het begon al bij het interview voor de wedstrijd. Ik hoorde Slutsky op zielige toon zeggen dat hij drie belangrijke spelers moest missen: Karavaev, Linssen en Büttner. Als een trainer de zichzelf schromelijk overschattende, de raarste fratsen uithalende Doetinchemmer in dat rijtje noemt, kan ik hem niet serieus meer nemen. Karavaev is wel een sterke pion, maar het is ronduit belachelijk dat zijn afwezigheid als argument werd gebruikt om betonvoetbal te gaan spelen. We hebben verder geen rechtsback in de selectie, was het verhaal, dus spijkeren we de goal maar dicht en moet middenvelder Bero maar gaan backen.

Het was natuurlijk vragen om moeilijkheden. Los van het feit dat aanvallen sowieso de beste verdediging is en, ook belangrijk, leuk is om naar te kijken, passen de door Slutsky bedachte ‘oplossingen’ totaal niet bij zijn selectie. Als je het doel al wilt dichttimmeren, heb je goede timmerlieden nodig. Dan moet je niet aankomen met figuren als (vooral) Van der Werff en (in mindere mate) Clark, die de plank regelmatig misslaan. Dat is al zo vaak gebleken, dus Vitesse moet juist zo veel mogelijk uit de buurt van het eigen doel weg zien te blijven.

Van der Werff is als verdediger een garantie voor problemen, maar trainer Slutsky blijft hem maar opstellen en dan nog wel als aanvoerder. Ook in de Johan Cruijff Arena ging hij weer een aantal keren op kinderlijke wijze in de fout. En Bero was geen goede keuze als back, omdat hij te druistig verdedigt. Hij heeft vaak niet het geduld om het juiste moment van ingrijpen af te wachten en gaat dan dwars door de tegenstander heen naar de bal. Het is dan wachten op gele kaarten en als hij er eenmaal een heeft, haal hem dan maar van het veld af, want geel-rood ligt dan op de loer. De trainer moet de Slowaak in zijn kracht gebruiken en dat is als middenvelder met een groot loopvermogen en een overdrive waarmee hij gevaar kan stichten.

Ik las dat Doekhi zelf liever geen back speelt, maar hij was op die positie een betere oplossing geweest. Slutsky hoorde ik beweren dat hij snelheid mist voor die positie, maar ik vind dat erg meevallen. Hij is sneller dan Clark op de backplaats aan de overzijde en zeker sneller en wendbaarder dan Van der Werff, die in de eindfase van het duel in Amsterdam op de rechtsbackpositie belandde. Wie het dan nog snapt, mag het zeggen.

Dan de door Slutsky bedachte positie voor Linssen en, na diens afhaken in de warming-up, voor Dauda. Zij moesten op het overbevolkte middenveld gaan spelen en zo mogelijk aansluiten bij de eenzame spits Buitink. Dat is in aanvallend opzicht al een armetierige tactiek, maar beide spelers zijn ook nog eens niet in staat om die goed uit te voeren. Linssen mist er de snelheid en het loopvermogen voor. Hij is, als hij het op zijn heupen heeft, goed in de buurt van het vijandelijke doel, niet meer en niet minder. En Dauda is juist wel een loper met snelheid, maar heeft op het middenveld niets te zoeken. Hij heeft ruimte nodig en komt alleen voorin tot zijn recht.

Ronduit een lachertje, en ook niet voor het eerst, was het verdedigen bij spelhervattingen. Alle elf spelers van Vitesse staan dan in het eigen strafschopgebied. Het is algemeen bekend dat De Ligt de beste kopper bij Ajax is, dus het zou voor de hand liggen dat die door een van de centrale verdedigers werd opgepakt. Maar nee hoor, de Ajax-verdediger trof één keer nota bene Dauda als tegenstander, die prompt een penalty veroorzaakte en kon andere keren vrij inkoppen. En hoewel iedere Vitessespeler in de buurt rondloopt, worden de palen bij corners niet bezet. Was dat wel het geval geweest, dan was die kopbal van De Ligt er niet in gegaan.

Alles bij elkaar was het een armoedige tactiek en dan ook nog eens belabberd uitgevoerd. Het wrange is dat er, toen het al te laat was, wel voor de aanval werd gekozen en het toen meteen een stuk beter ging. Had dat maar vanaf het begin gedaan. Waarschijnlijk was er dan uiteindelijk ook verloren, maar dan had Vitesse het veld met opgeheven hoofd kunnen verlaten, nu niet.

Uit de commentaren achteraf van Van der Werff en Foor meen ik te kunnen beluisteren dat zij het met die verdedigende tactiek niet eens waren en dat zij vinden dat aanvallen meer bij de ploeg past. Ik vraag me af of zij dat dan ook vooraf bij de trainer hebben aangegeven. En met hen andere spelers en in ieder geval assistent-trainer Sturing, die vorig seizoen na het vertrek van Fraser nadrukkelijk voor de aanval koos. Maar het heeft er alle schijn van dat de oer-Vitessenaar door de vier Russen in de technische staf volledig wordt ondergesneeuwd.

Nu volgt een rustperiode van tweeënhalve week. Hopelijk is dat genoeg om het gevoel van ergernis over deze wanprestatie op zijn minst voor een groot deel kwijt te raken.

Ajax-Vitesse 4-2
41. Ziyech 1-0, 54. Tadic 2-0, 58. De Ligt 3-0, 66. Foor 3-1, 80. Tadic 4-1, 82. Darfalou 4-2