Een afgang

12 februari 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Compleet weggespeeld. Hoe triest ook, een andere conclusie is na de 0-5 nederlaag van Vitesse thuis tegen PSV niet te trekken. De ploeg van trainer Thomas Letsch is deze week genadeloos met de neus op de feiten gedrukt. Het was al bekend, maar werd lange tijd verdoezeld door de resultaten: Vitesse heeft een gemankeerde spelersgroep en de club mag blij zijn, als het daar uiteindelijk de play-offs mee gaat halen.   

Natuurlijk, PSV heeft een dure selectie met kwaliteitsspelers die, mits in vorm en goed samenwerkend, Vitesse naar een nederlaag toespelen. Maar deze avond in het Gelredome ging het wel erg gemakkelijk. Het werd nu 0-5, maar als beide ploegen de kansen beter hadden benut, had het ook 2-9 of 2-10 kunnen zijn. Dan kun je toch wel spreken van een afgang.

Vitesse begon heel energiek aan de wedstrijd, maar trainer Letsch had niet voor de sterkst mogelijke opstelling gekozen en zijn strijdplan was naïef. Als je als trainer Grbic, Baden Frederiksen én Bero in je team opneemt, dan weet je van tevoren dat je veel voetballend vermogen tekort gaat komen. En als je tegen een topteam als PSV geen gerichte tactische maatregelen neemt, speel je met vuur.

Het middenveld van Vitesse werd regelmatig overlopen. Niet zo gek, want Bero was weer overal en nergens te vinden met veel inzet, maar ook veel balverlies. En Baden Frederiksen deed enorm zijn best kort achter de voorste linie, maar zoals gewoonlijk met nauwelijks enig resultaat. Het gevolg was dat Tronstad vaak tegen een overmacht kwam te staan. Als we dan weten dat de wingbacks Wittek en Dasa met hun speelwijze ook nog eens vaak in ver vooruitgeschoven posities terechtkomen, dan is wel duidelijk dat een PSV dat een beetje goed draait regelmatig lustig tussen de linies door combineert.

Dat er kwaliteitsverschil is tussen PSV en Vitesse is zonneklaar. Het is dan verstandig om als kwalitatief mindere partij je team wat aan te passen. Bijvoorbeeld een middenveld samenstellen met Tronstad en Vroegh als controleurs en Huisman, Domgjoni of Gboho achter de spitsen Openda en Buitink. Dus een team zonder Bero, Baden Frederiksen en Grbic, met meer controle, meer voetbal en meer dreiging dan alleen via Openda.

Na rust kwam dan ook nog eens Oroz voor Bazoer. Letsch is klaarblijkelijk een enorme fan van de Kroaat en ziet maar niet dat dit een uiterst beperkte voetballer is. Voor zijn doen viel hij nog redelijk in, al maakte hij bij de vierde goal een zware inschattingsfout. Bazoer speelt al weken niet sterk, ook tegen PSV deed hij dat niet, maar hem inruilen voor Oroz is een aanslag op het voetbal van achteruit.

Wat los van deze tactische bespiegelingen staat, is dat Rasmussen en Tronstad zich bij het eerste en derde doelpunt als kleuters aan de achterlijn lieten uitspelen door Madueke. Een schitterende voetballer, maar dit ging wel heel simpel. En bij de tweede goal ging doelman Houwen niet vrijuit. Daar staat tegenover dat PSV in het eerste halfuur ook een paar dotten van kansen miste, dus dat er drie tegengoals vielen, was op zich logisch en niet geflatteerd.

Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen en wel rap. Van SK Rapid Wien weet ik niets, maar ik neem toch aan dat de Oostenrijkers minder kwaliteit hebben dan Ajax en PSV. Het is zaak voor Vitesse om zich snel mentaal op te richten en in Wenen volle bak te gaan voor een goed resultaat. Als dat lukt en Letsch slaagt er ook nog eens in om de juiste poppetjes op de juiste plaats te zetten, dan is er enige hoop.       

Vitesse-PSV 0-5
4. Zahavi 0-1, 24 Mauro Júnior 0-2, 28. Gakpo 0-3, 62. Vinicius 0-4, 88. Doan 0-5.