Droom komt uit voor tweeling

12 november 2010 | Van onze AS-redactie

Thijs en Emiel Broenink staan zaterdag samen in de hoofdmacht van Oost-Arnhem bij de start van de zaalkorfbalcompetitie. De tegenstander is het Barendrechtse Vitesse. De AS-redactie sprak met de 20-jarige tweeling uit Rheden.

Hoe leuk is het om met je broer in een eerste team te spelen?
Thijs: “Geweldig. Daar heb ik van jongs af aan op gehoopt dat dit een keer zou gebeuren. We hebben nog twee broers. Bas speelt in de A1 bij Oost-Arnhem. Jasper in het eerste van Rheko. Het zou mooi zijn om ooit met zijn vieren in één team te spelen.”
Emiel: “Heel erg leuk. Dit had ik nooit verwacht, want ik ben net bij Oost-Arnhem. Ik heb twee wedstrijden in het derde gespeeld en toen vroeg de trainer of ik mee wilde trainen met het eerste. Edwin Bouman ging naar het EK en ik ben er toen bij gebleven. Nooit gedacht dat ik nu bij Thijs in het team zou staan. De een heeft vaak wat meer talent dan de ander en nu staan we samen in Oost-Arnhem 1.” 

Wat zijn de sterke punten van je broer?
Thijs: “Emiel is goed in de rebound vanwege zijn lengte en hij pikt ook regelmatig zijn doelpunten mee. Hij is heel sterk in het benutten van de korte kansen.”
Emiel: “Thijs is ook sterk in de rebound. En verdedigend staat hij zijn mannetje. Van Thijs kun je zeggen dat hij een echte teamspeler is.”

Ben je verrast door de snelle ontwikkeling die je broer doormaakt?
Thijs:  “Ja, vooral omdat Emiel maar tijdelijk bij Oost-Arnhem wilde korfballen. Hij ging voor een plek in het tweede en dan staat hij ineens in het eerste. Ik had daar niet eens over nagedacht. Ik wist dat hij goed was in de rebound, maar alleen daarmee ga je het op dit niveau niet redden. Dat Peter Hage geblesseerd raakte en Edwin Bouman een EK moest spelen, is wel zijn geluk geweest.”
Emiel: “Ik heb weinig wedstrijden van Thijs gezien. Maar toen hij als junior naar Oost-Arnhem vertrok, kwam hij meteen in het A1. Daarna in het tweede en al snel in het eerste. Dat zegt iets over zijn kwaliteiten, maar als je goede spelers om je heen hebt, ontwikkel je je ook sneller.“

Waarom hebben jullie Oost-Arnhem verkozen boven Rheko?
Thijs: “Ik wilde nog een jaar in de A-jeugd spelen tegen leeftijdsgenoten. Dat kon niet bij Rheko, want iedereen ging door naar de senioren. Dit is nu mijn derde seizoen bij Oost-Arnhem en het is ook een definitieve keuze voor deze club geweest. Ik wilde leren van een andere trainer en coach, meer inzicht krijgen in het spel en een all-round korfballer worden.”
Emiel: “Ik was gestopt bij Rheko. Ik wilde bij het korps mariniers, maar moest eerst mijn school, het Cios nog afmaken. Daar moet ik mijn theoriedeel nog inleveren. Ik werd toen ineens benaderd door Oost-Arnhem om in het tweede te komen spelen. Ik blijf hier in ieder geval net zo lang, totdat ik aan de opleiding begin. Bij Rheko ben ik weggegaan, omdat ik de manier van spelen van Rheko niet leuk vind.” 

Waar gaan jullie met Oost-Arnhem in de zaalcompetitie eindigen?
Thijs: “Samen met Vriendenschaar en GKV in de top drie. Als we nou thuis alles winnen en uit tegen één van deze twee voor een stuntje kunnen zorgen….  Maar Vriendenschaar en GKV zijn misschien nog een maatje te groot voor ons. We hebben een jonge en onervaren ploeg . Emiel en ik zijn met 20 jaar de oudste jongens van het viertal en maar 3 van de 8 spelers hebben ervaring met de schotklok. De rest niet.”
Emiel: “Ik ken de concurrentie niet, maar ik hoop bij de eerste drie.”