Drie superbelangrijke punten

8 april 2023 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft thuis tegen Go Ahead Eagles met een 2-0 overwinning drie superbelangrijke punten binnengehaald. Het spook van directe degradatie is daarmee een flink stuk verdreven. De witte geestverschijning van play-offwedstrijden fladdert helaas nog wel redelijk dichtbij rond, maar heeft toch ook een deel van het luchtruim prijs moeten geven.

Een zeer verheugende ontwikkeling en daarbij vind ik het gepast om eerst de positieve punten van deze wedstrijd te benoemen. Om te beginnen de inzet van de Arnhemse ploeg. Iedereen heeft gestreden voor wat hij waard was. Daarbij gesteund, en dat is het tweede positieve punt, door maar liefst 19.000 aanhangers, die zich hebben gedragen zoals je verwacht – of misschien moet ik gezien de recente misdragingen op andere velden wel zeggen, hoopt – dat supporters dat doen.

Een derde positieve punt is de fase van een minuut of tien voorafgaand aan de tweede goal, toen Vitesse met goed aanvalsspel dreigend was, met dat doelpunt als logisch gevolg.

Als vierde pluspunt noem ik dan nog het uitstekende spel van een drietal Vitessespelers. Daar kom ik later op terug.

Er bestaat het gezegde dat de winnende trainer altijd gelijk heeft. Als dat zo is dan hebben vervangend hoofdtrainer Chris van der Weerden en op de achtergrond zijn door ziekte verhinderde ‘baas’ Phillip Cocu het prima gedaan. Ik kijk daar echter anders tegenaan. Ik vond Vitesse namelijk tegen de zwakke Deventenaren voor de zoveelste keer dit seizoen laf spelen.

Ik hoorde Van der Weerden na afloop zijn ploeg prijzen, omdat die met name in de eerste helft hoog druk had gezet. Dan heb ik zeker een andere wedstrijd gezien. Dat deden de geelzwarten nu juist niet. Het grootste deel van de tijd konden de verdedigers van Go Ahead Eagles vrijwel ongehinderd met de bal aan de voet tot enkele meters over de middenlijn oprukken. Als Vitesse inderdaad vroeg druk had gezet, was die matig spelende tegenstander geheid fouten gaan maken met  kansrijk balbezit ver op hun helft als gevolg.

Ook de eigen opbouw was vaak veel te angstig. Traag, besluiteloos, veel balletjes breed en terug, de verantwoording afschuiven naar doelman Scherpen met zijn matige trap.

Het is mij te gemakkelijk om te zeggen dat dit voortvloeit uit de penibele positie op de ranglijst. Het is een bange tactiek, die meestal niet loont en voor de toeschouwers niet om aan te zien is.

Het wisselbeleid was in dat opzicht ook weer tekenend. Elf minuten voor tijd met Oroz en Tronstad een verdediger en een centrale verdediger brengen voor de aanvallers Kozlowski en Sankoh. Dat is de tegenstander uitnodigen om hachelijke situaties te creëren in het Vitesse-strafschopgebied. Het liep goed af, maar de 2-1 was in die fase twee keer dichtbij en als die was gevallen, was er paniek ontstaan en had het maar zo verkeerd kunnen gaan. Jonathans moest het allemaal van de bank aanschouwen. Deze talentvolle jonge aanvaller moet er toch onderhand moedeloos van worden hoe weinig hij aan bod komt.

Uiteindelijk was de overwinning overigens wel verdiend, Vitesse heeft ook nog enkele goede kansen gehad, maar feit blijft dat de ploeg het zich met deze armoedige speelwijze onnodig moeilijk maakt. En daar aan vasthouden, maakt de kans groot dat er de rest van het seizoen weinig punten worden behaald, met alle risico’s van dien.

Ik vraag me af wat Theo Janssen van deze tactiek vindt. Uit zijn spel van vroeger en zijn analyses op tv weet ik dat hij een goede kijk op het spelletje heeft. Wat is zijn inbreng als onderdeel van deze trainersstaf? Het roer moet om, met dit schijterige voetbal hoeft de club zondag in Nijmegen in ieder geval niet aan te komen.

Enkele spelers verdienen een eervolle vermelding.

Flamingo was achterin een rots in de branding en liet weer zien ook nog eens een zeer behoorlijke pass te hebben. 

Wittek weet zich voor dit soort wedstrijden altijd op te peppen. De Duitse linksback speelde met agressie en overtuiging, verdedigend en opbouwend.

Meulensteen was in zijn rol van verdedigende middenvelder de beste man van het veld. Veel onderscheppingen, naar voren gerichte oplossingen. Veel Vitessesupporters hoorde of zag ik al vrij vroeg in het seizoen melden dat het miljoen dat Vitesse voor hem heeft betaald, weggegooid was. Die hadden hem vorig seizoen bij RKC niet gevolgd of hebben geen verstand van voetbal.

Zondag dus de derby in Nijmegen. Hopelijk met een Vitesse dat durft te voetballen. Gebeurt dat niet, dan zie ik de ploeg stadion De Goffert met de staart tussen de benen verlaten.

Vitesse-Go Ahead Eagles 2-0
21. Wittek 1-0, 63. Sankoh 2-0