Drie punten met een historische wanprestatie

22 september 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Als Vitessesupporter heb ik me bij de uitwedstrijd tegen FC Groningen zitten schamen. De eerste helft van de ploeg van trainer Thomas Letsch was al bedroevend, de wanprestatie na de hervatting tegen negen man tart iedere beschrijving. De drie punten zullen worden gekoesterd, maar waren totaal niet verdiend. Hopelijk maskeren die niet het hopeloze spel van de geelzwarte formatie.

Toen ik de opstelling zag, had ik al geen zin meer om te kijken. Weer zwakke broeder Hajek in het team in plaats van Cornelisse, wederom de waardeloze spits Fredriksen aan de aftrap. Ik begin langzamerhand zwaar genoeg te krijgen van de keuzes van deze trainer. Hij heeft vorig seizoen alles mee gehad, maar valt nu volledig door de mand. Het is werkelijk belachelijk dat hij over enkele eerdere competitiewedstrijden tevreden is in plaats van de stormbal te hijsen.

Ook aan Bero heb ik me weer eens rot geërgerd. De hardloper met de harde voeten die geen fatsoenlijke pass kan geven over meer dan tien meter, die een constante stoorzender is bij combinaties en grossiert in onnodige overtredingen en kaarten.  Hij zat in de tweede helft al weer tegen rood aan, toen Letsch hem eindelijk wisselde. De Slowaak is bij deze trainer reserveaanvoerder, dus staat hoog in de pikorde. Dat zegt wat mij betreft veel over het inzicht van deze trainer.

Niet dat er spelers waren die wél een goede wedstrijd speelden. Zelfs tegen negen Groningers wist de traag en slordig combinerende Arnhemse ploeg geen kans te creëren en in de eindfase had zelfs de gelijkmaker nog kunnen vallen. Dat had eigenlijk gewoon moeten gebeuren, dan was de schande compleet geweest.

Het Groningse publiek heeft zich misdragen, geen goed woord daarvoor. Maar de mannen van Letsch hebben zich ook  misdragen, namelijk voetbaltechnisch. En wel op een manier zoals ik in al die jaren Vitesse nog maar zelden heb gezien. De drie punten geven even een marge ten opzicht van de degradatieplaatsen. Zoals de situatie bij de club nu is, kan dat nog heel belangrijk worden.

Ik hoorde zojuist in een interview met Letsch dat hij tevreden was over de eerste helft. Hij had wel gezien dat de ploeg in de tweede helft met elf tegen negen niet de juiste beslissingen had genomen. Dat is dan in ieder geval nog iets.
Vitesse heeft met deze absolute wanprestatie tegen negen man historie geschreven. Ik heb deze avond geen enkele speler kunnen ontdekken die een goede partij heeft gespeeld. De negatieve uitschieters heb ik al genoemd, het is zinloos om de rest van de ploeg te bespreken.

Ik las in De Gelderlander dat Technisch Directeur Spors de kans om Unnerstall, Robin Pröpper en Van Wolfswinkel te halen, heeft laten lopen en nu dat bekend is onder druk zou komen te staan. Of de informatie over die spelers klopt, weet ik niet, maar dat hij hen niet heeft genomen, begrijp ik wel. Unnerstal en Van Wolfswinkel zouden na een contract geen transferwaarde meer hebben, Pröpper is centrale verdediger en daar hebben we er al vier, en met Bazoer erbij zelfs vijf van. Wat echter wel te denken geeft, is dat geen van de wel door Spors aangetrokken spelers tot nu toe heeft getoond van meerwaarde te zijn. En spits Frederiksen is weliswaar erg van zichzelf overtuigd, maar vertoont alle kenmerken van een absolute miskoop, die het niveau van de Eredivisie niet aankan.

Al het goede van de eerste helft van het vorige seizoen is weg. Het vroeg druk zetten, het bij vlagen leuk combineren, het sterke verdedigen. De trainer wijt het mindere spel aan het feit dat de spelers niet gewend zijn aan het zogenaamde Engelse programma. Onzin, ik denk dat zijn aanvoerder Doekhi wel een goede reden aangaf. Hij zei dat het systeem van Vitesse geen verrassing meer is en tegenstanders zich daar op in weten te stellen. En daar voeg ik dan aan toe, dat Vitesse vervolgens niet meer weet wat te doen.  

Zoals de vlag er nu bij staat, zie ik het somber in. Zaterdag thuis tegen  Fortuna Sittard kan het maar zo opnieuw misgaan. Dit dreigt een heel vervelend seizoen te worden.

FC Groningen-Vitesse 0-1
45. Gboho 0-1.