Drie punten met armoedig spel

10 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse staat te wankelen op zijn voetstuk, maar als het zo blijft spelen als zaterdagavond uit tegen Heracles Almelo, valt het er dinsdagavond tegen FC Utrecht al vanaf. Wie niet beter wist en de ploeg van trainer Letsch zag spelen, moet wel gedacht hebben dat die ergens in het onderste deel van de ranglijst vertoefde, zo armoedig was het spel.

Om te beginnen de spelopvatting. Vitesse wordt landelijk geroemd vanwege de frisse, aanvallende uitvoering van het in Nederland bij de aanvang van het seizoen nog weinig gehanteerde 5-3-2 systeem. Die faam hebben de geelzwarten vooral opgebouwd door Ajax in de tweede speelronde in hun eigen stadion brutaal in de tang te nemen en op de Amsterdamse helft af te jagen. Letch had ook vanaf de eerste dag aangegeven dat dat de speelwijze was die hij met zijn elftal ging hanteren.

We hebben dat na het duel in de Johan Cruijff ArenA nog een aantal keren teruggezien, zij het vaak alleen in gedeeltes van wedstrijden. Maar goed, de speelstijl moest nog verder worden ingeslepen en de punten stroomden binnen, dus het was het leukste seizoen sinds jaren aan het worden.

Toch waren er al signalen die onrust baarden. Denk bijvoorbeeld aan slechte helften tegen Willem II, SC Heerenveen en Feyenoord en een volledig verknoeide wedstrijd bij PEC Zwolle. Wat dan vooral opviel, was dat de tegenpartij het middenveld gemakkelijk combinerend in alle vrijheid kon oversteken. Precies datgene wat Vitesse in de beoogde speelstijl moest voorkomen.

Ook tegen Heracles Almelo ging het op die manier, maar nu zelfs de hele wedstrijd. Ik heb de Tukkers in hun vorige wedstrijden gezien en, neem maar van mij aan, dat is totaal geen voetballende ploeg. Zodra daar enige druk op wordt gezet, stapelen de spelers fout op fout. Maar net als hun eveneens beperkte streekgenoten van PEC moeten zij zich tegen Vitesse in het Walhalla hebben gewaand, zo veel ruimte kregen zij. En dan komen zelfs mindere goden aan het voetballen.

Dit mag gewoon niet gebeuren. En ik kan ook niet begrijpen dat er niet vanaf de kant wordt ingegrepen, als het wél gebeurt. Vitesse maakte het veld weer veel te lang, doordat er vaak een linie van vier of zelfs vijf man achterin stond af te wachten. In het gepropageerde systeem is dat een doodzonde. Dan moet het veld klein worden maakt en overal kort worden gedekt, zodat de tegenpartij constant naar lucht loopt te happen en tot fouten wordt gedwongen. De halfslachtige wijze waarop in Almelo werd gespeeld, zou niet hebben misstaan in het oeuvre dat Slutsky in zijn rampzalige periode in Arnhem heeft opgebouwd.

Natuurlijk, de drie punten zijn binnen en iedere Vitessenaar kan de rest van deze wedstrijdronde rustig achterover leunen om te zien hoe andere ploegen bovenin puntverlies gaan lijden. Als Vitesse echter niet snel gaat proberen de nieuwe huisstijl weer op te pakken, valt het landelijke beeld van een leuk voetballende ploeg, die misschien nog lang meedoet in de top van de ranglijst, binnenkort in brokken uiteen.

Nog enkele korte notities bij spelers.
Pasveer: op één minder moment bij het verwerken van een voorzet ver uit zijn goal na, weer een betrouwbaar, belangrijk rustpunt.
Doekhi, Rasmussen: verdedigend weer goed, met Pasveer samen een uitstekend centraal blok. Opbouwend te traag handelend en te weinig initiatief nemend. Niet alle druk in de opbouw moet bij Bazoer liggen.
Bazoer: een stuk of vijf slordigheden. Hij mag en moet risico nemen, dus er kan een keer iets mis gaan, maar dit aantal fouten was te groot.
Daza: is en blijft verdedigend kwetsbaar. Aanvallend een enkele goede actie, waaronder de assist voor de 2-0.
Wittek: is zijn goede vorm van het eerste deel van de competitie al een tijdje kwijt. Wisselde goede met slechte momenten af.
Bruns: speelde een goede wedstrijd. Grote actieradius, een aantal nuttige onderscheppingen, logische voortzettingen aan de bal.
Bero: tot mijn verbazing gebombardeerd tot man van de wedstrijd. Het hele seizoen al matig aan de bal en onnodige overtredingen makend, ook in Almelo. Bij de eerste goal betrokken met een mislukt schot, wel maker van de goed uitgespeelde tweede goal. Hopelijk trekt dat hem over het dode punt heen, anders wacht wat mij betreft binnenkort de reservebank.
Tannane: kan al enkele weken zijn stempel niet drukken. Hopelijk komt dat binnenkort weer, Vitesse heeft het nodig.
Darfalou: kreeg nauwelijks speelbare ballen en is niet een speler die zelf iets kan creëren.
Openda: kan juist wel wat Darfalou niet kan en deed dat af en toe ook. Daarom vond ik vreemd dat juist hij werd gewisseld.
Bij de invallers een eervolle vermelding voor Buitink, die dit keer een goede, gretige indruk maakte en een aantal geslaagde acties had.

Dinsdag dus FC Utrecht, een ploeg laag op de ranglijst, maar met kwalitatief goede spelers. Het zal dan stukken beter moeten, anders wordt het een kansloze missie.

Heracles Almelo-Vitesse 0-2
38. 0-1 Pröpper 0-1 (e.d.), 83. Bero 0-2.