Drie hele belangrijke punten met slecht voetbal

23 oktober 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


In de thuiswedstrijd tegen FC Emmen behaalde Vitesse drie hele belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Zo moet deze overwinning wel worden gezien, want als de Arnhemmers zo slecht blijven spelen, blijft het degradatiespook gewoon boven hen hangen.

Op de opstelling waar trainer Phillip Cocu voor had gekozen, viel weinig aan te merken. Een keeper waar we nog niet veel van weten, negen veldspelers die kunnen voetballen plus de jubilerende aanvoerder Bero, die het van zijn loopvermogen en onverzettelijkheid moet hebben.

Met dezelfde elf speelde Vitesse vorige week bij SC Cambuur een aardige wedstrijd, waarin de tegenstander regelmatig goed werd vastgezet en bij vlagen leuk werd gecombineerd. Daar was tegen de Drenten weinig van terug te zien. Er werd geen druk uitgeoefend op de Drentse verdediging en het lef ontbrak om van achteruit op te bouwen. Hoe kan dat? Is dat het gevolg van het echec bij Kozakken Boys?

FC Emmen heeft gelukkig weinig stootkracht en het zat Vitesse ook nog een paar keer flink mee, anders was het deze avond slecht afgelopen. Qua positiespel was de Drentse formatie namelijk beter. Of eigenlijk moet ik zeggen: alleen bij die ploeg was daar iets van terug te zien. Bij Vitesse ging vanuit de achterhoede bijna iedere bal breed of met een lange peer naar voren. Soms rechtstreeks door een verdediger, meestal al dan niet als tussenstation via doelman Reiziger.

Die lange trappen zouden nog zin kunnen hebben, als ze in het lichaam van spits Bialek zouden worden gespeeld en van daaruit verder zou kunnen worden gevoetbald. De pegels van Reiziger kwamen echter nergens terecht, zodat aanvallende intenties in de kiem werden gesmoord.

Het was voetbal op degradatieniveau waarbij vooral moest worden gehoopt op bevliegingen van de talentvolle jongelingen Vidovic en Kozlowski. De Pool had er in de eerste helft een paar, waarvan één bij de eerste goal, die door de jonge Kroaat werd gemaakt. Veel meer kwam er dit keer niet uit. Dat valt deze jongens niet kwalijk te nemen. Het zijn combinatievoetballers die op een ‘kick and rush’-avond als deze nou niet bepaald aan hun trekken komen.

In de eindfase werd het billenknijpen, zeker nadat Cocu tot mijn ontzetting Yapi in het veld bracht. De Franse sprinter is uitgegroeid tot een cultfiguur met zijn doelloze geren en gevlieg, maar van voetbal snapt hij bijzonder weinig. Wat bezielde Cocu om hem te brengen?

Even een korte bespreking van de basisspelers.

Doelman Reiziger had goed het oog in lange ballen van de tegenstander. Zoals al aangegeven waren zijn spelhervattingen slecht. Veel echt moeilijke ballen heeft hij niet gehad. Al met al heeft hij mij nog niet kunnen overtuigen.

Rechtsback Arcus: was in de eerste helft onzichtbaar. Hij kan wel combineren en heeft loopvermogen, maar zijn voorzetten komen vaak niet aan en verdedigen is zijn zwakke punt. Bij de tweede goal werd dat weer duidelijk.

Centrale verdediger Meulensteen verkeert niet in zijn beste vorm. Hij maakt af en toe voor hem ongewone fouten. Heeft voldoende basiskwaliteiten en staat voor mij niet ter discussie.

Centrale verdediger Cornelisse speelde een redelijke wedstrijd. Als deze jeugdige speler van eigen kweek het vertrouwen krijgt van de trainer zal hij in kwaliteit groeien. Cocu doet er goed aan om hem gewoon te laten staan.

Linksback Wittek heeft zijn oude vorm sinds vorige week weer te pakken. Hij trok de goed lijn van vorige week door in de duels en met zijn traptechniek.

Middenvelder Tronstad gedijt het beste als de ploeg aan het voetballen komt. Daar kan hij een belangrijke bijdrage aan leveren, maar dan moeten de mensen om hem heen dus wel meedoen. Dat was veel te weinig het geval en dan wordt het voor hem onbegonnen werk om lijn in de ploeg te krijgen.

Middenvelder Flamingo bewees weer een belangrijke speler te zijn met onderscheppingen en het stichten van gevaar bij dode spelmomenten. Aan de bal kan hij ook wel wat, kortom een aanwinst.

Middenvelder Bero speelt altijd dezelfde soort wedstrijden. Qua inzet en loopvermogen is hij geweldig, maar qua voetbal helaas stukken minder.

Hangende spits Kozlowski kan uitstekend voetballen. Zoals al vermeld, was dat deze avond slechts enkele keren te zien.

Spits Bialek heeft mogelijkheden, maar had zijn dag totaal niet. Zelfs een cadeautje van de Drentse achterhoede waardoor hij alleen op de keeper afkon, was niet aan hem besteed.

Hangende spits Vidovic is ook een groot talent, waar ik nog veel van verwacht. In deze wedstrijd met slecht verzorgd voetbal sneeuwde hij grotendeels onder.

De drie punten zijn dus binnen, maar het is voor trainer Cocu toch echt zaak om zijn ploeg over twee weken thuis tegen Sparta Rotterdam aan het voetballen te krijgen. Eenzelfde prestatie als tegen FC Emmen zal tegen de goed draaiende Spartanen namelijk waarschijnlijk niet voldoende zijn voor puntenwinst.

Vitesse-FC Emmen 2-1
26. Vidovic 1-0, 45. Wittek 2-0, 68. Diemers 2-1.