Dominantie in optima forma

24 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Na de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Groningen was trainer Thomas Letsch trots op zijn spelers. Daar had hij alle reden toe. Zijn ploeg staat nog steeds tweede op de ranglijst, maar speelde in de eerste helft ook het spel van een echte topploeg. Zoiets heb ik nog nooit eerder van de geelzwarten gezien. Goed en agressief voetballend namen zij de noorderlingen dusdanig in de tang dat die werkelijk geen voet aan de bal kregen. Dominantie in optima forma.

Natuurlijk was dat niet de hele wedstrijd vol te houden. Met name na het eerste uur verscheen FC Groningen meer op de helft van Vitesse en werd het ook een paar keer wat dreigend voor het Vitessedoel. Een paar voorzetten van links waar gelukkig geen Groninger tegenaan kon lopen, één van rechts gevolgd door een kopbal die Pasveer goed pakte en in de eindfase  wat corners en vrije trappen. Er hoeft maar een zo’n balletje verkeerd te vallen en het is raak.

Mijn hartslag liep in die laatste minuten behoorlijk op en dat was helemaal niet nodig geweest. Toen FC Groningen wat meer risico ging nemen, kreeg Vitesse drie open kansen, waarvan er minstens één had moeten worden benut. Dan was het 2-0 geworden en was de wedstrijd gespeeld geweest. Nu bleef het spannend en had het in blessuretijd met die kopbal van doelman Padt zo maar 1-1 kunnen worden. De schitterende reddingsactie net voor de doellijn van Rasmussen voorkwam dat en had dus net als de goal van Bazoer een waarde van twee wedstrijdpunten.

Dit Vitesse kende geen zwakke plekken. Het defensieve blok Pasveer-Doekhi-Rasmussen stond weer als een huis. Linksback Wittek is over zijn vormdipje heen. Rechtsback Dasa was opbouwend en aanvallend sterk. Bazoer was als dragende speler wederom de grote uitblinker. Op het middenveld verslond Bero kilometers en deed aan de bal ook veel goede dingen. Bruns voetbalde goed mee en Tannane was weer de grillige creatieveling die altijd tot een aantal mooie acties komt. Spits Broja had een mindere dag en kende dit keer weinig geslaagde acties. Zijn collega Openda was weer de snelle, hardwerkende handenbinder, maar verknoeide met een slechte voortzetting wel een grote kans in de tweede helft.

Dan de invallers. Touré zag ik met angst en beven komen, omdat hij bij zijn optredens tot nu toe garant heeft gestaan voor een aantal onbenullige acties. Ook nu vloog hij direct al weer naar een hoge bal die een teamgenoot zo weg kon koppen, waarna ze bijna met de koppen tegen elkaar aan sloegen. Maar, het moet gezegd, de fysiek ijzersterke Guineese Duitser deed daarna ook een aantal nuttige dingen.

Vroegh is een technisch goede speler, maar bij zijn invalbeurt werd wel weer zichtbaar dat hij in grotere ruimtes pure snelheid tekort komt. Huisman en Darfalou speelden te kort voor een beoordeling.

Nog even iets over Dasa. Zoals ik hiervoor al schreef, is hij opbouwend en aanvallend sterk en daardoor een belangrijke pion in de rechter aanvallende zone. Hij komt echter wel in de problemen, als hij tot verdedigen wordt gedwongen. Dat bleek op pijnlijke wijze in de laatste fase van de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag en ook enkele keren in de slotfase tegen FC Groningen. Hij liet zich in de buurt van de achterlijn een paar keer kinderlijk eenvoudig uitspelen, waarna de tegenstander een gevaarlijke voorzet kon loslaten. Gelukkig speelt Vitesse zeer aanvallend en komt de Israëliër meestal in zijn kracht te spelen.

Het was mij tijdens de wedstrijd helemaal ontgaan, maar Tannane heeft kennelijk geel gekregen. Hij is daardoor dinsdagavond uit tegen VVV-Venlo geschorst. Jammer, maar dat moet tegen de zeer matige Limburgers op te vangen zijn. Het belangrijkste in die wedstrijd zal zijn om de tegenstander niet te onderschatten. Gebeurt dat niet en pakt Vitesse die wedstrijd net zo energiek aan als die tegen FC Groningen dan gaat de ongekende zegetocht gewoon verder.

Met de drie punten op zak is het lekker achterover leunen bij Feyenoord-AZ. Rustig kijken waar de verliespunten gaan vallen. Het zijn voor de supporters van Vitessesupporters mooie tijden.

Vitesse-FC Groningen 1-0
Bazoer 1-0.