Discutabele coaching van trainer Slutsky

2 december 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

 

Laat ik maar met het positieve beginnen: wat een fantastisch, waardig afscheid van Guram Kashia. Deze geweldige captain, die jarenlang het boegbeeld van de Vitesseselectie was, kreeg het eerbetoon dat hij verdiende. Toen ik in de rust van Vitesse-FC Emmen zijn ontroering zag op de grote schermen, moest ik zelf ook even wat wegslikken. Een groot compliment aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt en natuurlijk vooral aan de mensen die wekenlang bezig zijn geweest met dat prachtige grote spandoek.

Bij zo’n avond hoort een goede wedstrijd, of op zijn minst een slechtere die toch nog wordt afgesloten met drie punten. Welnu, Kashia heeft in de tweede helft tussen de supporters op Zuid weinig reden tot juichen gehad. Wat Vitesse in dit duel tegen het nederige FC Emmen liet zien, was niet alleen slecht, maar zelfs onacceptabel. Deze tegenstander is nog kleiner dan ADO Den Haag en Excelsior, waartegen de formatie van trainer Slutsky ook al volstrekt onnodig hele dure punten morste.

Over Slutsky gesproken, vaste lezers zal het zijn opgevallen dat ik tot nu toe helemaal geen kritiek op hem heb uitgeoefend. Dat was niet omdat het zo’n sympathieke vent is, wat hij wel is, maar omdat ik daar geen aanleiding toe zag. Natuurlijk, het is altijd mogelijk dat er een keer verschil van inzicht is over het opstellen van een speler of het toepassen van een wissel. Het voetbal bestaat niet uit één wijsheid, dus dat hoort erbij. De coaching wordt pas discutabel als er onlogische maatregelen worden genomen. Helaas was dat tegen de Emmense laagvliegers het geval.

Om te beginnen wist ik niet wat ik zag, toen ik bij de warming-up Foor tussen de wisselspelers zag lopen. Zoals ik al eerder heb aangegeven, is deze allrounder een zeer belangrijke speler. Die zou ik als trainer als een van de eersten op het wedstrijdformulier zetten. Technisch sterk, wendbaar, overzicht, naar voren gericht, keihard werkend. Een ideale verbindingsspeler. Ik begrijp dat deze rustige, voor een trainer ideale speler boos is. Een boosheid die hij, geheel naar zijn aard, na afloop redelijk wist te kanaliseren.

Ik moet zeggen dat de vervanger op zijn positie, Bero, als een van de weinigen een aardige wedstrijd speelde. De Slowaak blijkt op meerdere posities uit de voeten te kunnen. Hij was ook niet degene die in plaats van Foor gepasseerd had moeten worden. Het had voor de hand gelegen om Ødegaard weer hangend op rechts te laten spelen en Beerens buiten het elftal te laten.

Even los van het feit dat er geen enkele aanleiding was om aan het middenveld te sleutelen en zeker niet ten koste van Foor, ik snap de gedachte achter het opstellen van Beerens wel. Tegen een defensieve tegenstander is het belangrijk dat er goede ballen van de vleugels komen en Beerens heeft een goede voorzet. Bovendien kon Ødegaard daardoor op zijn favoriete nummer tien-positie komen te spelen. De voorzet voor de mooie kopgoal van Linssen kwam ook van Beerens. Helaas was dat de uitzondering op een hele reeks zwakke flankballen van de geroutineerde vleugelspeler. Hij had daarom ook veel eerder moeten worden gewisseld dan in de negenenzestigste minuut.

Dat brengt me bij het dit keer ook dubieuze wisselbeleid van Slutsky. Dat Foor erin kwam was logisch maar te laat, dat middenvelder Bruns voor Bero in het veld kwam, was onbegrijpelijk. De trainer had uiterlijk een kwartier voor tijd een centrale verdediger moeten vervangen door een aanvaller. Een tegenstander als FC Emmen had moeten worden vastgepind op de eigen helft en geen enkele kans meer moeten krijgen om nog aan aanvallen te denken.

Op de eerste twintig minuten na heeft Vitesse sowieso met te weinig lef gespeeld. Ik weet zeker dat als een toch matige ploeg als FC Emmen snel en massaal onder druk wordt gezet, zij fout op fout gaat maken. Deze tegenstander had geen seconde het idee mogen krijgen dat er in het Gelredome iets te halen viel. Vitesse gaf de Noorderlingen met te ver naar achteren lopen en verschillende fases van besluiteloosheid hoop en verloor daarmee ook kostbare minuten om alsnog de winst af te dwingen.

De coach werd deze avond uiteraard ook niet geholpen door de hopeloze penalty van Linssen en de slechte vorm van een aantal spelers. Alleen Serero en Bero vond ik goed en Karavaev haalde een kleine voldoende. Doelman Eduardo zag er niet geweldig uit bij de tegengoal en had verder niets te doen. De overige spelers haalden geen van allen het vereiste niveau.

Stabiliteit blijft maar ontbreken bij Vitesse en dan ben je geen echte subtopper. De ploeg heeft één geluk: de Eredivisie kent helemaal geen subtop meer, dus er is nog van alles mogelijk.

Vitesse-FC Emmen 1-1
31. Linssen 1-0, 51. Cavlan 1-1.