Derde plek voor ‘Second Hayai’

3 mei 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het jacht ‘Second Hayai’ is in de Global Ocean Race in de vierde etappe van Punta del Este (Uruquay) naar Charleston (South Carolina) als derde geëindigd.

Nico Budel vertrok met co-schipper Erik van Vuuren op 1 april vanuit de haven van Punta del Este naar Charleston. Het werd een bewogen race.
Na 2 weken moest Budel zijn race in verband met belangrijke privézaken onderbreken en ‘Second Hayai’ maakte daarom noodgedwongen een tussenstop in de haven van het Braziliaanse Fortaleza.
Budel (71) vertrok naar Nederland, Yvonne Beusker, ook een ervaren zeilster, werd vanuit Nederland ingevlogen.
Op het moment dat Budel en Van Vuuren de tussenstop maakten, was hun achterstand op het jacht ‘Phesheya-Racing’, op dat moment de nummer 3 in de race, ongeveer 50 mijl. ‘Second Hayai’ lag vervolgens bijna 22 uur stil in de haven van Fortaleza.
Bij het vertrek uit de Braziliaanse havenplaats was de achterstand inmiddels opgelopen tot bijna 200 mijl. Van Vuuren en Beusker begonnen vervolgens aan een indrukwekkende inhaalrace. Na 30 dagen, 4 uur, 39 minuten en 20 seconden bereikte ‘Second Hayai’ de haven van Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina als nummer 3. ‘Phesheya-Racing’ kwam ruim drieënhalf uur later over de  ‘streep’ en werd vierde.
De vijfde en laatste etappe van de Global Ocean Race gaat van Charleston naar Les Sables d’Alonne, gelegen aan de Franse westkust. Die laatste etappe gaat op 20 mei van start. Nico Budel, inmiddels weer gearriveerd in Charleston, zal samen met zijn zoon Frans Budel, doelman van VVO, die reis maken.
Vader en zoon Budel vergezelden elkaar ook tijdens de tweede etappe, van Kaapstad naar Wellington. Maar al in de eerste nacht, van 25 op 26 september 2011, ging het mis toen de mast van hun jacht afbrak en zij de race moesten staken.
Met een nieuwe mast en nieuwe zeilen vertrok Budel sr. Op woensdag 15 februari solo vanuit Kaapstad naar Punte del Este. Na 29 dagen en 4400 mijlen solo op zee bereikte de ervaren Budel op 15 maart van dit jaar Punta del Este.

(later meer)


Nico Budel en Erik van Vuuren varen op 1 april de haven van Punta del Este uit.