Degradatie voor Jonge Kracht

14 mei 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Jonge Kracht is gedegradeerd uit de tweede klasse I. De Huissense ploeg verloor donderdagavond in Dieren de beslissingswedstrijd tegen Robur et Velocitas met 2-0. Beide treffers vielen kort voor het eindsignaal.

In de eerste helft zag het er nog prima uit voor Jonge Kracht. De ploeg van trainer Michel Houterman had voor rust het beste van het spel en kreeg ook de betere kansen. Zo schoot Michel Jansen uit een vrije trap rakelings naast en even later verscheen Jansen vrij voor de doelman van Robur et Velocitas. Met een knappe redding voorkwam de Apeldoornse keeper echter een Huissense voorsprong.
Na de hervatting zette Robur, dat zich in de eerste helft vooral bediende van ‘lange ballen’, meer druk op de defensie van Jonge Kracht. Dat leidde tot een aantal kansen, maar een treffer bleef vooralsnog uit. Aan de andere kant had weer Jansen pech toen de bal na een fraaie lob via de lat weer terug het veld in kwam. Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd nam Robur de leiding. Jonge Kracht gooide daarna alles op de aanval, maar de Apeldoorners maakten vervolgens dankbaar gebruik van de ruimte en bepaalden in blessuretijd de eindstand op 2-0.
Door de zege verwierf Robur et Velocitas zich een plek in de nacompetitie en kan daarin lijfsbehoud afdwingen. In de eerste ronde moet de Apeldoornse ploeg dan af zien te rekenen met derdeklasser Echteld.

Jonge Kracht degradeert nu naar de derde klasse en daarin speelde de Huissense ploeg voor het laatst in het seizoen 1998-1999. In dat seizoen pakte Jonge Kracht de titel en promoveerde naar de tweede klasse. Onder trainer Ronald Grotenbreg proveerden de Huissenaren in 2001 ook nog naar de eerste klasse. Daarin handhaafde Jonge Kracht zich elf seizoenen. In 2012 volgde degradatie naar de tweede klasse. Nadat de ploeg vorig seizoen nog op een keurige derde plaats eindigde, volgde dit jaar degradatie.

Degradatie voor Jonge Kracht

13 mei 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Jonge Kracht is gedegradeerd naar de tweede klasse. De Huissense formatie verloor op de laatste speeldag in de eerste klasse E in Gendt met 3-1 bij kampioen De Bataven. Jonge Kracht eindigde in 1E als voorlaatste.

Cadeautjes werden er op sportpark Walburgen in Gendt zondag niet uitgedeeld. “De bataven wilde er voor spelen en dat is hun goed recht”, zei trainer Roy van der Hoek van Jonge Kracht. “We hoopten dat de scherpte bij De bataven een beetje zou ontbreken en dat bij ons dat beetje extra er wel zou zijn.”
De gasten lieten in de eerste helft echter niet zien dat er grote belangen op het spel stonden. Al snel keek Jonge Kracht tegen een achterstand aan. “Ik weet niet of het met spanning te maken had”, zei Van der Hoek. “Maar dat hoefde ook niet, want we hadden het toch niet in eigen hand. Tijdens de rust heb ik nog eens aangegeven dat we in de tweede helft meer moesten laten zien en dat is ook gebeurd.”
Jonge Kracht kreeg na rust meer grip op het spel. In de 70e minuut betaalde zich dat uit in de gelijkmaker van Stehan Könnemann: 1-1. Van der Hoek: “Ik dacht dat we toen konden doordrukken. Maak je 1-2, dan is het ook gebeurd. Maar we bleven kansen missen. Dat gold trouwens ook voor De Bataven.”
Twee keer de lat en eenmaal de paal stonden Huissense treffers in de weg. In de 88e minuut scoorde De Bataven wel: 2-1. In blessuretijd werd het nog 3-1.
“Die tweede helft was tekenend voor ons seizoen”, meende Van der Hoek. “We hebben kansen genoeg gehad, maar niet benut. We zijn ook de minst scorende ploeg in deze klasse.”
Jan Willem Lentjes kreeg kort na de 2-1 nog een publiekswissel. De spelbepalende middenvelder van Jonge Kracht stopt en gaat spelen in het vijfde elftal van OSC in Oosterhout. Lentjes, leerkracht op een basisscol in Gendt, ging onder luid applaus van het veld.
Jonge Kracht degradeert, nadat het 11 seizoenen in de eerste klasse heeft gespeeld. De Huissense ploeg promoveerde in 2001. De hoogste klasseering in de eerste klasse E behaalde de Huissense ploeg in het seizoen 2007-2008. Jonge Kracht werd toen derde.
Behalve Jonge Kracht degradeert ook De Zweef naar de tweede klasse. Tubantia en PH hopen zich te handhaven via de nacompetitie.

Eerste klasse E
Alverna – SDOUC                    2-0
Germania – Achilles’12           2-0
Tubantia – De Zweef               5-2
PH – AWC                               1-3
Voorwaarts T – Rheden           1-1
Glanerbrug – SC Enschede      3-4
De Bataven – Jonge Kracht      3-1