De wisselvalligheid binnen wedstrijden is vaak te groot

20 december 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesHet rechtstreekse gevecht om de derde plaats met Feyenoord winnen, is natuurlijk fantastisch. Maar de manier waarop die zege zondagmiddag in het Gelredome tot stand kwam, geeft te denken. Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was namelijk zorgwekkend groot.

In de eerste vijfenveertig minuten deed Vitesse het heel behoorlijk. De ploeg had controle over de wedstrijd en de 1-0 vijf minuten voor de rust was zeker verdiend. Na de thee vond ik Vitesse echter slecht, bar slecht zelfs. De laatste linie bleef hangen, waardoor het veld te groot werd. De ploeg verloor duels, gaf de ene na de andere corner en vrije trap weg en moest Feyenoord een stuk of vijf opgelegde kansen toestaan. Dat er geen tegengoal viel en de drie punten toch werden binnengehaald, was niet alleen zeer onverdiend, maar ook een mirakel.

Natuurlijk is iedereen die bij Vitesse is betrokken of met de club meeleeft blij met het resultaat, ik ook. Maar ik heb het spel van de tweede helft wel zitten vervloeken. Dit had niets te maken met het door Vitesse nagestreefde en ook regelmatig uitgevoerde vroeg druk zetten, initiatief nemen en de tegenstander de wil opleggen. Feyenoord, dat in die tweede helft trouwens veel wilskrachtiger en beter speelde dan in bijna alle eerdere wedstrijden van dit seizoen, won in die fase de meeste duels, veroverde tweede ballen en bleef maar komen.

Op zich kan het gebeuren dat een ploeg met de klasse van Feyenoord, want die heeft de ploeg in goede dagen wel degelijk, bij een achterstand de mouwen opstroopt en de tegenstander probeert terug te dringen. Dat is ook niet volledig tegen te houden, maar dan moet een team met de ambities en kwaliteiten van Vitesse in staat zijn om enkele zo scherpe counters te plaatsen dat de moed bij de opponent om alles op de aanval te gooien, al snel in de schoenen zakt. Het spel van de Arnhemmers was daar jammer genoeg te slordig voor en dus bleef de bal steeds als een boemerang terug komen naar de eigen verdediging.

Trainer Letch had het verval in de tweede helft natuurlijk ook gezien. Hij weet dat aan vermoeidheid in verband met de korte rust na de bekerwedstrijd bij Willem II. Dat vind ik al te gemakkelijk. Volgens mij is een prof uitstekend in staat om iedere drie dagen een wedstrijd te spelen en dit was voor Vitesse ook nog eens de eerste keer in het seizoen dat dit nodig was. En bovendien, een speler die wat vermoeid raakt, moet toch nog wel in staat zijn om de bal regelmatig naar iemand van dezelfde kleur te spelen?

Het probleem van enorme wisselvalligheid binnen één wedstrijd is ook niet nieuw. Dat was het in eerdere jaren niet en is het ook dit seizoen niet. Ik refereer wat dat betreft even aan bijvoorbeeld de wedstrijden tegen PEC Zwolle en SC Heerenveen. Als Vitesse meer wil bereiken dan de subtop moet er meer stabiliteit in de prestaties komen. Het kan dan niet zo zijn dat het elftal de tegenstander een tijd lang de wil oplegt, maar in andere fasen van de wedstrijd zeeën van ruimte weggeeft en achter de feiten aan hobbelt. Dat komt de gemoedsrust van de supporters trouwens ook bepaald niet ten goede.

Doelman Pasveer was weer top, Bazoer ook. Tannane doet altijd een aantal goede dingen, dus ook in deze wedstrijd, maar kon niet uitblinken. Doekhi en Rasmussen hebben weer veel weggehaald, maar kunnen uiteraard niet iedere bal veroveren in een vol strafschopgebied met vijf goede koppers bij de tegenstander en een regen aan corners en vrije trappen tegen. Verder waren de spitsen Openda en Darfalou goed op dreef. Tronstad scoorde een voldoende.

Van de twee backs zit Wittek in een mindere periode. Opbouwend laat hij soms steken vallen en verdedigend is hij af en toe kwetsbaar. Zijn kompaan aan de overzijde, Dasa, doet aanvallend aardige dingen en is dus van waarde als Vitesse veel aanvalt, maar een echte verdediger is hij niet. Als hij in die rol moet acteren, liggen problemen op de loer.

Bero heeft een geweldige actieradius, maar voetballend vind ik hem het hele seizoen al zeer matig. Hij mist sowieso de fijne techniek om mee te doen in subtiele combinaties, maar daarnaast maakt hij de laatste tijd te veel andere technische fouten.

Nog even iets over de invallers. Ik begrijp werkelijk niet op basis waarvan Vitesse Touré heeft gehuurd. Ik zag hem tijdens zijn korte invalbeurt kinderlijk de kans op een gevaarlijke counter verknoeien en opnieuw met de botte bijl hakken, met als gevolg een gele kaart.

Zoals ik al vaker heb aangegeven, vind ik de andere invaller, Huisman, wél een prima middenvelder. Ik zou het logisch vinden, als hij een basisplaats zou krijgen ten koste van Bero. Net als de Slowaak heeft de jeugdige Huissenaar een groot loopvermogen en technisch is hij beduidend beter.

Woensdagmiddag om 16.30 uur (!) wacht het duel in Alkmaar tegen AZ. Als Vitesse daar net zo afwachtend en slordig speelt als in de tweede helft tegen Feyenoord wordt de ploeg volledig overlopen en dreigt een grote nederlaag. Zelf initiatief nemen en weinig ruimte weggeven moet het parool zijn, dat is de enige kans op succes tegen de technisch sterke Zaankanters.

Vitesse-Feyenoord 1-0
Darfalou 1-0.