De winnende trainer heeft niet altijd gelijk

31 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een opnieuw zeer matig Vitesse wist in Friesland de tien man van SC Heerenveen op de valreep te  verslaan. De nauwelijks verdiende, gelukkige 2-1 overwinning levert drie hele dure punten op, zeker gezien het loodzware programma dat de club nu voor de boeg heeft.

De winnende trainer heeft altijd gelijk, is het adagium in de voetbalsport. Als dat zo is, heeft Vitessetrainer Letsch het prima gedaan in Heerenveen. Voetbalkenners weten echter dat de werkelijkheid totaal anders is. De Duitser maakte namelijk opnieuw verkeerde keuzes ten koste van de kracht van het elftal.

Hoe komt de trainer op het idee om Hajek als wingback te laten fungeren ter vervanging van de geblesseerde Wittek? Vorige week was zijn keuze voor Yapi al een drama, het inzetten van de Tsjech op die positie was eveneens bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Dat is een pure centrale verdediger, niet snel, weinig wendbaar en opbouwend onvoldoende. Hij mist dus alle kwaliteiten die een wingback moet hebben en die Cornelisse wel heeft.

Letsch promoveerde Cornelisse vorige week tegen Go Ahead Eagles vanuit het niets tot een belangrijke speler, die zelfs alle corners en vrije trappen mocht nemen. Nu zette hij deze talentvolle speler uit de eigen jeugd doodleuk weer een hele wedstrijd op de bank. Is er iemand die mij dat kan uitleggen?

Als dit zo doorgaat dan zou het mij niet verbazen, als Cornelisse volgend seizoen weg is. Er zullen genoeg goede clubs zijn die hem dolgraag binnen willen halen. Ook jonge spelers uit de eigen jeugd als Huisman en Vroegh krijgen van deze trainer veel te weinig minuten, waardoor ze niet de kans krijgen om naar het niveau te groeien dat zij wel in zich hebben. 

Dan het opnieuw opstellen van Frederiksen. Hoe lang gaat het nog duren, voordat de trainer ziet dat de Deen een gemankeerde spits is? Hij heeft een geweldig schot in zijn linkerbeen, dat liet hij in Friesland zien bij die vrije trap, maar dat is zijn enige kwaliteit. In de Oostenrijkse competitie kreeg hij kennelijk de ruimte om die regelmatig te tonen, in de Eredivisie komt hij daarvoor tempo en handelingssnelheid tekort.

Als consequentie van het opstellen van Frederiksen liet Letsch Openda vanuit het middenveld spelen. Een slechte beslissing, de Belg moet dan te lange wegen afleggen. Hij moet direct de diepte in kunnen, dan is hij gevaarlijk. En hij is ook zeker geen man die vernuftig passend voor openingen kan zorgen.

Al stond dus opnieuw niet het sterkst mogelijke elftal in het veld, het eerste kwartier ging het nog best aardig. De klad kwam er in, toen SC Heerenveen met tien man kwam te staan.  Vitesse kwam daardoor veel aan de bal, maar deed daar, net als een aantal wedstrijden terug tegen de negen man van FC Groningen, veel te weinig mee. Een te lage balsnelheid, veel risicoloos geschuif. En geen goede voorzetten van links, maar dit keer ook bijna niet van rechts, omdat Dasa de ballen net niet goed raakte. Op die ene na ver in blessuretijd, de assist voor de prachtige kopbal van Openda.

Dat het na de rust anders moest, had Letsch dan weer wel gezien. In feite corrigeerde hij zichzelf door Hajek en Frederiksen van het veld te halen, een ingreep die allicht tot verbetering zou leiden. Als vervangers kwamen Domgjoni en Von Moos, twee spelers die nog nauwelijks speeltijd hadden gekregen en waarvan we dus nog geen goed beeld hadden.

Von Moos vond ik een van de weinige lichtpunten op deze avond. De Zwitser heeft een goed linkerbeen en is technisch vaardig. Hij maakte een gretige indruk, bestreek de hele linkerkant en leverde een mooie, subtiele assist bij de gelijkmaker van Openda. Gezien de aanvallende armoede bij Vitesse vraag ik me dan af waarom deze speler tot nu toe zo weinig is gebruikt.

Domgjoni speelde vrij onopvallend, maar viel zeker niet uit de toon. In de laatste fase van de wedstrijd kwam ook Huisman er nog in. De jeugdige Huissenaar maakte een prima indruk en zie ik, zoals ik hiervoor al schreef, ook graag vaker terug.

Trainer Letsch wisselde deze avond gedurfd, dat vond ik dan wel weer sterk van hem, maar hij moet wat meer out of the box denken.  Daar bedoel ik mee dat hij, op zoek naar meer creativiteit in het veld, zelf ook creatiever moet worden in het vinden van oplossingen. Hij doet er goed aan niet steeds de geijkte paden te volgen, niet steeds vast te houden aan dezelfde namen.

Uiteindelijk liep het in Heerenveen met veel geluk dus toch nog goed af en dat is niet alleen belangrijk voor de stand, maar ook fijn voor de honderden getrouwen die toch maar weer waren meegereisd. Het reist toch heel wat prettiger terug met drie punten in de knip. Vanuit Londen natuurlijk ook, maar daar zal alleen een onverbeterlijke optimist op durven hopen. 

SC Heerenveen-Vitesse 1-2
45. Van Ewijk 1-0, 56. Openda 1-1, 90. Openda 1-2