De wedstrijd van twee Vitessenaren

18 oktober 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesNa de wedstrijd bij ADO Den Haag kon Vitesse na een volle speelhelft met tien man toch drie punten bijschrijven. Belangrijk en waardevol, want om hoog te eindigen moet juist tegen dit soort tegenstanders worden gewonnen. In het verleden is dat maar al te vaak niet gebeurd.

Het werd de wedstrijd van twee Vitessenaren: Broja en Tannane. Om met het positieve te beginnen, de jeugdige Albaniër stond voor het eerst in de basis en maakte meteen al waar wat ik eerder al schreef. Hij heeft Mount-achtige kwaliteiten, maar dan als spits. Deze jongen kan alles: hij heeft snelheid, kan een man passeren, heeft links en rechts een goed schot, is lang en sterk en kan koppen. En als ik het zo zie, zit het tussen de oren ook wel goed bij hem. Vooral in de tweede helft bewees hij zijn waarde door het een overtal aan verdedigers uitermate lastig te maken. En de tweede goal die hij maakte was mooi en geen toeval, want op een video met allerlei soorten doelpunten van hem zag ik er ook een die identiek was aan deze. Mensen, ga er de rest van het seizoen voor zitten, dit is een pareltje.

Ook Tannane is een juweel, namelijk een diamant, maar dan wel een die ruw is en nog steeds blijft, hoe veel en lang er door menige diamantair ook al aan is geslepen. Het ging dit seizoen buitengewoon goed, maar ja, dat is ook pas vijf wedstrijden oud. Het verdere slijpwerk aan hem moet tot resultaat hebben dat hij twee dingen gaat beseffen. Ten eerste draait niet alles alleen maar om Tannane en ten tweede schaden zijn explosieve mentale uitspattingen het team en hemzelf. Die moeten er echt uit, al dan niet met hulp van derden.

Tannane heeft geweldige passeeracties op snelheid, een uitstekende pass, inzicht en een vlammend schot. Dat liet hij ook in Den Haag weer een aantal keren zien en hij stond ook aan de basis van de eerste goal. Hij is op die manier belangrijk voor het elftal, maar dat betekent niet dat hij iedere vrije trap vanaf dertig meter of verder op goal moet jagen. Ook hoeft hij niet bij iedere bal die in zijn bezit komt een meer of minder begaanbare weg in te slaan voor een solo tussen en langs meerdere tegenstanders. Ik zou zeggen, varieer eens, doe eens net of je bij een vrije trap weer ineens uithaalt, maar geef een hoge voorzet. Dan lopen koppers als Rasmussen en Hajek niet steeds voor niets mee naar voren. En kies niet voortdurend de moeilijkste weg met solo’s, maar heb meer oog voor de momenten voor kansrijke directe passes. Dat is soms een betere oplossing en dan krijg je zelf ook minder schoppen.

Meer variatie in zijn spel zou Tannane alleen maar beter maken. Lukt dat niet dan blijft hij voor Vitesse nog altijd een uitstekende speler. Ik begreep dat hij het bij de club ook prima naar de zin heeft en heel goed met de trainer overweg kan. Het is dan buitengewoon jammer dat hij in mentaal opzicht toch weer is ontspoord. Hij zal daar ongetwijfeld al lang spijt van hebben, maar het feit ligt er wel. Ik ben benieuwd hoe trainer Letch deze situatie zal behandelen en vooral ook  wat zijn aanpak zal zijn om dit soort explosies in de toekomst te voorkomen.

Tannane wierp dus een schaduw over deze wedstrijd, maar het neemt niet weg dat ik het goede gevoel bij het Vitesse van dit seizoen heb behouden. Ik zat te bedenken, dit is het eerste seizoen sinds lange tijd waarin ik vind dat alle posities in het elftal goed bezet zijn en er ook nog eens in een logisch, aansprekend systeem wordt gespeeld. En het doet me dan extra deugd om Huissenaar Huisman zo goed te zien debuteren in de basis. Zijn vader Frank was een geweldige speler op het middenveld bij RKHVV, dus zoon Daan heeft het niet van een vreemde.

Volgende week koploper PSV in het Gelredome. De Eindhovenaren hebben zich op de valreep nog flink versterkt, dus het zal moeilijk worden. Er staat echter in Arnhem, ook zonder Tannane, een elftal dat het in zich heeft om het PSV heel moeilijk te maken. Of dat lukt hangt af van zaken als de vorm van de dag, effectiviteit en een gunstig wedstrijdverloop. Helaas zullen we het via het beeldscherm moeten bekijken bij een Fox Sports dat regelmatig de bal niet volgt, omdat er zo nodig close-ups van andere zaken moeten worden gegeven. De regisseurs van de voetbaluitzendingen snappen weinig van voetbal en adviseer ik met klem om zich volledig op het maken van films of documentaires te gaan richten.     

 ADO Den Haag-Vitesse 0-2
Broja 0-1, 71. Broja 0-2.