De vijf van Martijn van Gessel

21 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Martijn van Gessel, spits van VDZ, zorgde zondag in de topper bij VVO (1-5), voor een unicum: hij scoorde alle vijf doelpunten voor zijn ploeg. Van Gessel verdubbelde daarmee zijn doelpuntenproductie van dit seizoen naar een totaal van 10. Toch vindt de 28-jarige inwoner van Wolfheze zichzelf geen echte afmaker. AS sprak met hem.

Waren het er echt wel vijf?
Martijn van Gessel: “Ja. Over de laatste waren wat twijfels. Na een harde voorzet van Frank Westen probeerde een verdediger de bal weg te werken, maar die ging via de punt van mijn schoen over de lijn. Een beetje gelukkig, maar ik heb hem écht als laatste geraakt.”

Wat was de mooiste?
“De vierde. Tjalle Bomers nam een vrije trap heel snel en speelde de bal diep op Joris Schemkes. Die zette in één beweging voor, waarna ik de bal kon inkoppen. Dat ging allemaal razendsnel en in één keer. Perfect. Er zat een gedachte achter. We trainen wel op dit soort situaties, maar op de training is het nog nooit zó mooi gelukt als nu.”

Ooit eerder vijf keer gescoord?
“Nooit, zelfs niet in de jeugd. Maar in feite ben ik ook geen echte killer. Ik ben meer de man van het voorbereidende werk, waar anderen van kunnen profiteren. Zoals Tim Awater, die meer afmaker is dan ik. Tim heeft er nu 11gemaakt. Ik heb mijn aantal verdubbeld en sta nu op 10.”

Was het een topwedstrijd tegen VVO?
“Niet echt. Na de snelle 0-1 raakte VVO duidelijk gefrustreerd. Ik vond het opvallend dat wij alle persoonlijke duels, en op álle posities, wonnen. In die zin was het dus geen topper. Maar wel leuk, want alle spelers kennen elkaar, de meesten zijn van dezelfde leeftijd of hebben op dezelfde school gezeten.”

Wat is de kracht van VDZ?
“Dat we ook met slecht spel punten pakken. Nooit eerder hadden we bij de winterstop zoveel punten als nu, terwijl we in de eerste helft van dit seizoen echt niet zo goed hebben gespeeld. We zijn nog niet in topvorm en kunnen nog groeien. Tegen VVO was wel onze beste wedstrijd tot nu toe, zeker als collectief.”

Worden jullie kampioen?
“Niet zeker. ONA’53 en Eldenia vind ik sterk, en Driel komt er nog wel bij, dat is altijd een lastige tegenstander. We treffen ONA en Eldenia nog, het wordt nog heel spannend, er kan nog veel gebeuren in de resterende acht wedstrijden. Ik vind wel dat VDZ in de derde klasse hoort, ook gezien de historie: meestal derdeklasser, soms uitstapjes naar de tweede of de vierde klasse. Deze vierde klasse heeft zijn zwakke kanten, uitslagen van 9-0 en 11-0 zijn gewoon niet goed. In de derde klasse kom je meer aan het echte voetbal toe.”

Blijf je altijd bij VDZ?
“Jawel. Ik speel hier 21 jaar. Ik heb nog wel twee seizoenen voor OVC’85 in Oosterbeek gespeeld, een jaar of zes geleden. Gewoon om eens te kijken hoe me dat zou bevallen. Nou, dat was heel leuk. Ik begrijp nu ook veel beter hoe goed de organisatie bij VDZ eigenlijk is. Ik heb het hier echt maar mijn zin.”