De ploeg valt niets te verwijten

26 februari 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Buitengewoon jammer. Met wat geluk was er in de met 2-1 verloren wedstrijd thuis tegen Ajax voor Vitesse een punt mogelijk geweest. De ploeg van trainer Phillip Cocu hoeft zich deze keer niets te verwijten. Iedere speler heeft gestreden voor wat hij waard was, maar het bleek net niet genoeg.

Over dat ene niet behaalde puntje tegen een ploeg die strijdt voor het kampioenschap zal de Arnhemse ploeg wel heenkomen. Dat telt natuurlijk ook veel minder zwaar dan het recentelijk verkwanselen van vijf punten tegen FC Emmen en FC Volendam. Vanwege het grote aantal, maar ook omdat dat tegen die twee degradatiekandidaten volledig onnodig en zelfs schandalig was.

Ik omschreef Ajax overigens bewust als: ‘een ploeg die strijdt voor het kampioenschap’ en niet als kampioenskandidaat, want dat zou te veel eer zijn. Natuurlijk, soms laten de Amsterdammers leuke driehoekjes zien. Soms ook spelen zij goed onder de druk van de tegenstander uit. Maar er gaat te veel fout voor een titelpretendent. Spelers als doelman Rulli, Rensch, Bassey, en ook Brobbey zijn niet van het gewenste Ajaxniveau en jongens als Berghuis, Bergwijn en Wijndal tikken dat met hun spel al langere tijd niet aan. Het is de verdienste van het voor iedere meter knokkende Vitesse dat deze Ajax-minpunten ook in het Gelredome aan het licht kwamen. Ik kan deze beoordeling natuurlijk toelichten, maar ga dat niet doen. Deze column gaat per slot van rekening niet over Ajax, maar over Vitesse, dus ik richt me verder op de Vitessespelers.

Doelman Scherpen speelde een goede wedstrijd op enkele slechte spelvoortzettingen na. Daar ligt duidelijk niet de kwaliteit van de lange doelman.

Rechtsback Flamingo deed het uitstekend. Hij vrat Bergwijn op. Mocht de slepende eigendomskwestie bij verrassing toch nog vóór de volgende  transferperiode worden afgerond dan doet Vitesse er verstandig aan om te proberen deze veelzijdige speler contractueel voor langere tijd aan zich te binden.

Centrumverdediger Oroz speelde een sobere, goede partij. Kwam in de eindfase wel goed weg met een mislukte aanslag op een counterende Ajacied, die bij succes goed zou zijn geweest voor rood.

Centrumverdediger Isimat-Marin deed het zeer behoorlijk. Was wel debet aan de eerste tegengoal met een ongelukkig kopballetje in de voeten van Klaassen.

Linksback Wittek maakte een prima indruk. Tegen grotere ploegen speelt hij fysiek op of net over het randje en is hij van veel grotere waarde dan in kleinere wedstrijden.

Centrale middenvelder Meulensteen speelde weer een puike wedstrijd. Een zeer goede aankoop.

Centrale middenvelder Tronstad is net terug van een blessure en was wat minder opvallend dan zijn collega in het centrum. Doet niettemin per wedstrijd altijd een reeks goede dingen, zo ook deze middag.

Linkermiddenvelder Kozlowski liet enkele goede acties zien. Hij heeft een versnelling aan de bal die tegenstanders in de problemen kan brengen. Bij weinig balbezit van de ploeg, zoals tegen Ajax, is het moeilijk om dat vaak te laten zien.

Voorste middenvelder Van Ginkel maakte na een half uur met zijn eerste goede actie een fraaie kopgoal. Kwam deze wedstrijd nauwelijks in het stuk voor. Deed alles in één tempo en kwam mede daardoor weinig aan de bal. Hopelijk nemen bij meer wedstrijdritme zijn scherpte en belangrijkheid toe.

Rechtermiddenvelder annex spits Bero voelde zich als marathonman in een soort dubbelrol in zijn element. Met zijn loopvermogen een enorme lastpost voor Ajax, die aan de bal ook veel goed deed. Jammer dat hij in beide helften een goede kans miste.

Rechterspits Manhoef stichtte met zijn snelheid en balvaardigheid regelmatig gevaar. De matige Ajax-defensie had de handen vol aan hem. Niet goed was de jeugdige Arnhemmer in het afstoppen van Ajax-linksback Wijndal, waarover hierna meer.

De invallers Bialek, Vidovic en Yapi speelden te kort voor een beoordeling.

Dat brengt mij meteen bij trainer Cocu. De opstelling waar hij voor koos, vond ik logisch. Ook de algehele wedstrijdtactiek waarvoor hij koos en de vechtlust die hij in de ploeg had weten te brengen, verdienen waardering. Tactisch ging het echter wel op enkele belangrijke details mis.

Wijndal heeft als bekend wapen de overlapping over de linkervleugel.  Voor rust ging dat een keer of drie mis, omdat Manhoef hem te veel ruimte gaf. Misschien moest de Vitessenaar krachten verzamelen voor aanvallende sprints, maar dan had de ploeg het afstoppen van Wijndal anders moeten oplossen.

Verder ging slechts één Vitessespeler richting cornervlag bij een korte Ajaxcorner in plaats van twee. Die ene werd als een kleuter uitgespeeld met als gevolg een levensgevaarlijke situatie voor het doel. Een kinderlijke fout.

Bovendien wisselde Cocu naar mijn mening te laat en verkeerd. De ploeg stond achter en had behoefte aan meer snelheid en creativiteit. Dan is wisselen na bijna tachtig minuten te laat en het inbrengen van de niet-snelle Bialek merkwaardig, met Vidovic, Sankoh en Jonathans op de bank. Het vijf minuten later in de ploeg brengen van de goedwillende, voor vijand, maar vooral ook vriend onvoorspelbare snelheidstrein Yapi  begreep ik al helemaal niet. Dat is zoiets als met één lot gokken op de hoofdprijs in een grote loterij.

Tenslotte nog een paar woorden over scheidsrechter Higler. Deze man kon er jaren geleden weinig tot niets van en heeft zich wel wat verbeterd. Het blijft echter tobben met deze man. Hij geeft vrije trappen die het niet zijn en wuift duidelijke overtredingen weg, aan beide kanten. Ook voldoende tijd bijtellen is voor deze arbiter al te veel gevraagd. Ergerniswekkend.

Op nu naar de wedstrijd tegen AZ. Helaas verplaatst naar vrijdagavond, waardoor ik er niet bij kan zijn. Ik zal de wedstrijd zaterdagochtend moeten terugkijken. Hopelijk wordt dit geen straf en is er vervolgens aanleiding voor een positieve column later op die dag. 

Vitesse-Ajax 1-2
30. Van Ginkel 1-0, 32. Klaassen 1-1, 54. Alvarez 1-2.