De ploeg heeft alles gegeven

26 mei 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Door de 2-1 zege thuis tegen AZ blijft Vitesse tot het allerlaatste moment serieus in de race voor het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. En dat is meer dan ik een paar weken hiervoor had verwacht.

Wie het duel heeft gezien, weet dat er op het spel van de Arnhemmers echt wel het nodige was aan te merken. En wie mijn columns regelmatig leest, kan wel bedenken op welke punten ik in tactisch opzicht en qua coaching aanmerkingen zal hebben. Ik wil me bij deze gelegenheid echter eens een keer richten op de positieve punten.

Om te beginnen heb ik deze avond opnieuw een ploeg gezien die alles heeft gegeven. En dat is waar voetbal mee moet beginnen. Energie leveren in plaats van een zekere gelatenheid tonen. Dan ontstaat ook een wisselwerking met het publiek, dat zich net als in de laatste paar thuiswedstrijden van zijn beste kant heeft laten zien. Op de golven van geluid vanaf met name de Zuidtribune worden de spelers dan constant naar een maximumniveau van inzet gedragen. Dat was in dit duel de basis om onder grote druk van de tegenstander toch overeind te blijven en zelfs bij een 1-1 stand met Bero en Openda nog de twee beste kansen te krijgen.

Verder is de Fransman Yapi, voor wie ik mijn hart vasthield, al met al toch nog aardig overeind gebleven. De zone rechts achterin is voor hem het enige gebied op het veld waar hij nog enigszins mee kan komen. Met zijn flitsende snelheid is hij al wel een cultfiguur aan het worden. Hij is volgens mij de enige speler die er heil in ziet om een dieptepass over een meter of  vijftig op zichzelf te geven en daarbij een achterstand van een meter of twintig op enkele tegenstanders te overbruggen. In de eerste helft probeerde hij dat, een oerkomisch moment.

De in de tweede helft ingebrachte Hajek deed het voor zijn doen ook redelijk. Ik ben niet gecharmeerd van hem, hij pakte ook meteen al geel, maar herpakte zich wel. Hij droeg verdedigend zijn steentje bij en had zowaar een aantal goede inspeelpasses. De Tsjech is net zo min van subtopniveau als Yapi, maar ook hij heeft zich dit keer aardig kunnen redden.

Dan Openda. De snelle Belg heeft in de twee seizoenen bij Vitesse flink wat schoppen gehad. Ook tegen AZ moest hij veel incasseren. Even leek hij zelfs uit te moeten vallen, maar het is een taaie jongen met een sterk lichaam en hij ging toch door. Het is dan wel schitterend dat hij in zijn laatste thuiswedstrijd, na eerst nog een kans te hebben gemist, kort voor tijd met een nijdige schuiver de winnende goal maakte. Een prachtige manier van  afscheid nemen van het thuispubliek.

Zeer positief vond ik ook de invalbeurt van jeugdspeler De Regt. Volgens mij is rechterwingback zijn positie helemaal niet, maar in het kwartiertje dat hij speelde, stond hij er meteen. Een echte voetballer, net als zijn ook nog jonge, al wat meer geroutineerde collega Manhoef aan de overkant. De tegelijk met De Regt ingevallen Academiespeler Jonathans kwam niet veel aan de bal, maar oogde ook als een speler met talent. Tel daarbij op eveneens nog jonge spelers van eigen kweek als Vroegh, Huisman, Cornelisse en Buitink en de voetbaltoekomst van Vitesse hoeft er niet slecht uit te zien. Met een andere trainer, die niet zoals Thomas Letsch jojoot met zijn talenten, maar hen echt een kans geeft, kan op zijn minst een aantal van hen uitgroeien tot waardevolle krachten met een hoge transferwaarde.

De kans dat Vitesse in Alkmaar Europees voetbal afdwingt, is tegen het soepeler voetballende AZ nog steeds minder dan vijftig procent. Maar hoe dat ook afloopt, met het met veel energie bij elkaar gesprokkelde gelijke spel tegen Ajax en de op dezelfde manier behaalde thuisoverwinningen in de play-offs tegen FC Utrecht en AZ heeft Vitesse in ieder geval een deel van de verspeelde goodwill teruggewonnen. Hopelijk voor de club vertaalt zich dat in de verkoop van een flink aantal seizoenkaarten.

Op naar zondag. AZ is favoriet, maar zal ook de bijbehorende druk voelen. Supersterk speelt de ploeg uit Alkmaar de laatste tijd sowieso al niet, dus als Vitesse een goede dag heeft en een beetje geluk, zou de missie in Noord-Holland zo maar eens kunnen slagen.

Vitesse – AZ 2-1
22. Buitink 1-0, 59. Clasie 1-1, 86. Openda 2-1.