De Paasberg tussen hoop en vrees

25 november 2014 | Van onze AS-redactie

Het was zondag weer eens raak bij De Paasberg. Arbiter Veltmaat uit Apeldoorn deelde in het duel met HAVO zeven rode kaarten uit aan spelers en begeleiding van de Arnhemse club. De grote vraag: mag De Paasberg het seizoen in de vierde klasse F afmaken?

 

De Paasberg heeft na een eerder incident op 4 november 2012 in de uitwedstrijd tegen BVC ’12 in Beek nog een voorwaardelijke straf lopen. Na een ‘collectief exces’ haalde de tuchtcommissie het eerste elftal van De Paasberg toen voorwaardelijk uit de competitie met een proeftijd van twee jaar.

Die uitspraak deed de tuchtcommissie eind november 2012, waardoor de incidenten van afgelopen zondag nog net binnen de proeftijd van twee jaar vallen. De Paasberg heeft al zijn hoop gevestigd op de door de Arnhemse club zo hevig bekritiseerde arbiter Veltmaat, die het duel ondanks vijf rode kaarten voor spelers van De Paasberg niet had gestaakt. De leidsman uit Apeldoorn verklaarde na afloop dat hij zijn laatste rode kaart pas had gegeven na het laatste fluitsignaal. Khalid Al Harune trapte na, maar zou dat hebben gedaan nadat Veltmaat al voor de laatste keer had gefloten. De thuisclub had het duel dus ‘gewoon’ met zeven spelers beëindigd. Het kan de redding zijn voor De Paasberg.

Met de verklaring van de arbiter nam HAVO overigens geen genoegen. Volgens de bezoekers uit Haalderen trapte Al Harune eerst na en floot arbiter Veltmaat pas daarna voor het einde. De Betuwse ploeg vertrok daarom zonder een ‘akkoord’ te hebben gezet op het wedstrijdformulier uit Arnhem. De rapporten van de arbiter en van de ook aanwezige waarnemer van de KNVB zullen mogelijk voor de tuchtcommissie van de KNVB reden zijn voor nader onderzoek.
Arbiter Veltmaat, die na afloop ook nog verklaarde geraakt te zijn door een muntstuk uit het publiek, was in de eerste helft nog mild voor de thuisclub. Zo gaf hij Rashid Harak Gharafi, die al geel op zak had, geen tweede prent na een stevige overtreding. Voor trainer Badr Azoum van De Paasberg was dat een reden zijn aanvaller even later uit voorzorg naar de kant te halen.
Na de pauze strooide Veltmaat met vele, terechte en onterechte, gele en rode kaarten. Jeffrey Onstein, Mohassin Ouchene en en Khalid Al Harune kregen net als verzorger Joop Onstein en assistent-trainer Michel van der Steen direct rood. Veli Arslantas en Faouzi Azoum kregen beiden twee keer geel en konden ook eerder gaan douchen.

Inmiddels hebben Ouchene, Onstein en Al Harune een schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie van vier en vijf wedstrijden schorsing al in huis.
Voorlopig leeft De Paasberg tussen hoop en vrees. Na een reeks van eerdere incidenten ligt het lot van de Arnhemse club, afgelopen seizoen gepromoveerd naar de vierde klasse, opnieuw in handen van de tuchtcommissie van de KNVB.