De overtreffende trap van pover

8 februari 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


In de wedstrijd van Vitesse in Groningen speelde de thuisploeg ronduit pover. De vraag rijst dan wel hoe de prestatie van het nog vele malen slechtere Vitesse moet worden gekwalificeerd. Als de overtreffende trap van pover? Zoiets. Het leek niet te kunnen, maar de prestatie was nog beroerder dan vorige week in Den Haag.

Aan trainer Sturing valt de misère zeker niet helemaal te verwijten, maar wel voor een deel. Waarom stond de wekelijks hopeloos falende linksback Clark er gewoon weer in? Je maakt mij niet wijs dat er binnen de selectie geen betere (nood)oplossing voor het linksbackprobleem was te vinden in afwachting van de nog niet wedstrijdfitte Brenet.

En hoe kreeg de trainer het in zijn hoofd om Dicko op de linksbuitenplaats neer te zetten? Hij liep daar rond als een kat in een vreemd pakhuis. Is die variant nooit op de training uitgeprobeerd? Dan zou toch te zien zijn geweest dat deze speler op de grasstrook aan die kant rondloopt alsof hij de voetbalschoenen verkeerdom aan heeft.

In de rust repareerde Sturing zijn eigen fouten deels door enkele wijzigingen waardoor spelers in ieder geval op een voor hen logische plaats kwamen te spelen. Grot als invaller voor Vroegh op links, Dicko op rechts, Tannane achter de spits, Bazoer wat verder naar achteren op het middenveld. Het hielp een nauwelijks waarneembaar beetje. Het positiespel bleef op derde divisieniveau, het elftal hing als grofkorrelig, kurkdroog zand aan elkaar en bijna alle spelers scoorden een diepe onvoldoende.

Een ruime voldoende was er alleen voor doelman Pasveer, op zijn dit keer vaak slechte uittrappen na. Kleine voldoendetjes waren er verder voor het centrale duo Doekhi-Obispo en, het enige lichtpuntje, nieuwkomer Tronstad. Daarmee hebben we het gehad, de rest brouwde er hoegenaamd niets van.

Het meest heb ik me nog geërgerd aan de zichzelf zwaar overschattende quasi-vedetten Tannane en Bazoer. Alleen al hoe Tannane zich bij een achterstand tergend langzaam voorbereidde op het nemen van een vrije trap op een kansrijke plaats. Eerst de handschoentjes uit, waarvan ik me al afvraag waarom hij die draagt bij deze temperaturen. Dan in alle rust de veters van de voetbalschoenen opnieuw strikken, waarbij ik trouwens denk, doe dat voor de wedstrijd ineens goed. Dan tergend langzaam de handschoentjes weer aan en, ja hoor, twee minuten later schoot hij de bal over. Hij zou met zijn acties het elftal beter moeten laten spelen, maar wil die ten koste van alles steeds maar weer maken en bereikt daarmee vaak het tegendeel. En dan ook nog eens op sullige manier een strafschop veroorzaken.

Dan Bazoer. Ook al uit op technische hoogstandjes ter meerdere eer en glorie van hemzelf in plaats van eerst maar eens een degelijke partij te gaan voetballen. En, net als Tannane, o zo snel geïrriteerd. De manier waarop Bazoer diep in de tweede helft met Dicko stond te ruziën sprak boekdelen. Iedereen moet op eieren lopen in de omgang met deze twee heren en dan nog kunnen zij maar zo exploderen. Zij zullen eens in de zoveel wedstrijden vast nog wel eens iets beslissends doen, maar veel vaker ergernis geven, in ieder geval bij  mij.

Het heeft mij thuis op de bank nog nooit zo’n moeite gekost om een Vitessewedstrijd helemaal uit te kijken. En dan denk ik: arme uitsupporters, die de verre reis weer hebben gemaakt voor zo’n bizarre wanvertoning. Die onvoorwaardelijke trouw vind ik ongelooflijk. Zoals de ploeg de laatste tijd speelt, zou ik nog niet meereizen als ik geld toe kreeg.

Het rare is dat veel lager geklasseerde ploegen zo slecht presteren dat Vitesse uiteindelijk maar zo de play offs in zou kunnen wankelen. Het is met deze armoedig spelende ploeg veel beter als dat niet gebeurt.

Nu volgt woensdag dan de bekerwedstrijd thuis tegen Ajax. Door plezierige familieomstandigheden zal ik die pas op zijn vroegst donderdagmiddag laat uitgesteld op tv kunnen zien. Dat is te laat om er nog een column aan te wijden. Aanvankelijk vond ik het jammer om dit duel niet in het stadion te kunnen volgen, intussen denk ik er totaal anders over. Voor alle supporters hoop ik dat ik mijn afwezigheid achteraf toch moet betreuren.

FC Groningen-Vitesse 1-0
13. Lundqvist 1-0.