De omschrijving allerbelabberdst is nog te vriendelijk

8 maart 2020 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Een knap doelpunt, drie punten, geen tegengoals, de marge naar concurrenten voor de play-offs op zijn minst op vijf punten gehouden en een aardig debuut van middenvelder Oukili. Het is nog een flink rijtje positieve punten over de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Twente, maar die zijn daarmee ook allemaal genoemd. Want het resultaat mag dan goed zijn, voor de uitvoering is de omschrijving allerbelabberdst nog te vriendelijk.

Uit zijn analyse bleek gelukkig dat trainer Sturing dat zelf ook wel heeft gezien. Dat is een belangrijk verschil met zijn voorganger Slutsky, die alles wat krom was, recht probeerde te praten. Sturing heeft goede ideeën over voetbal, maar hij krijgt na ruim twee maanden nog steeds niet voor elkaar om die door zijn ploeg te laten uitvoeren. Er zou toch op zijn minst progressie zichtbaar moeten zijn, maar het tegendeel is waar. Het is moeilijk kiezen, maar van de vele wanprestaties van dit seizoen is deze tegen FC Twente misschien wel de grootste.

Natuurlijk, Vitesse miste de middenvelders Bero en Tannane en Bazoer viel ook al snel uit, maar dat is geen excuus voor het gruwelijke foutenfestival dat de Arnhemse ploeg hield, daarin overigens dapper gesteund door de povere Twentenaren. Sturing constateerde dat deze wedstrijd geen winnaar verdiende en ook die conclusie van hem was volkomen juist.

Bij Vitesse blijft de situatie zo dat het trio centraal achterin, Obispo-Doekhi-Pasveer de ploeg overeind moet houden en dat verder het wachten is op bevliegingen van Linssen en/of Matavz. Het veldspel is van het niveau van een ploeg in de degradatiezone. Het positiespel lijkt nergens op, druk zetten lukt niet en individuele spelers maken de raarste fouten.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de backs. Dasa krijgt op rechts de voorkeur boven Lelieveld, maar de Israëliër loopt zo te prutsen dat ik me afvraag hoe hij vaste international voor zijn land heeft kunnen worden. Op links is nieuwkomer Brenet de vervanger van Clark, maar het enige pluspunt van hem ten opzichte van de Engelsman is zijn snelheid. Ik zag Brenet bijvoorbeeld in de tweede helft een keer een sprintduel van de snelle Menig winnen in een situatie die bij Clark een FC Twente-kans zou hebben opgeleverd. Als rechtspoot op links maakt Brenet in de opbouw echter regelmatig net zulke merkwaardige fouten als zijn voorganger. Wat dat betreft is de ploeg met hem weinig opgeschoten.

Op het middenveld speelde Tronstad wat minder goed dan bij zijn debuut, maar hij blijft een aanwinst. Vroegh moest er na een afschuwelijke botsing in de eerste helft al uit met een hoofdblessure. Een speler met een goed linkerbeen en inzicht, maar hij zal zich door moeten ontwikkelen om echt van waarde te worden. Of dat erin zit en of hij de kans daarvoor krijgt, is de vraag.

Ja, en dan zijn vervanger Grot. Sturing blijft hem maar brengen en ook ik ben het daar niet mee eens, maar als supporter moet je een eigen speler niet uitfluiten, tenzij die de kantjes eraf loopt. En dat doet Grot niet, die jongen is van goede wil. Met zijn grove motoriek kan hij echter in kleinere ruimtes totaal niet uit de voeten en dat leidt tot veel balverlies. Het enige wat hij wel goed kan, liet hij tegen FC Twente zien. Als er veel ruimte voor hem ligt en hij kan zich in gang trekken en vanaf links naar binnen komen, dan dendert hij door en kan hij met rechts hard uithalen. Het leverde nu de winnende goal op en helaas tevens een blessure bij Grot. Hoe hypocriet en opportunistisch het voetbalwereldje is, bleek maar weer eens uit het applaus dat hij bij het verlaten van het veld kreeg van mensen die hem even daarvoor nog uitfloten en bespotten.

Dan nog even iets over Dicko. Hij blijft zijn best doen op rechts, maar kan daar totaal niet uit de voeten. Toen later Buitink als vervanger voor Grot binnen de lijnen kwam, ging de voorhoede uit drie centrumspitsen bestaan. Wat een armoe dat er geen enkele vleugelspits beschikbaar is. Op rechts is er met Beerens wel een, maar die heeft zijn conditie klaarblijkelijk zo verwaarloosd dat hij vele maanden nodig heeft om fit te worden. En op links is er sinds kort de jonge Noor Delaveris, maar die moet kennelijk rustig worden gebracht en heeft ook nog eens een rugblessure. Tel uit je winst.

Nu wachten dus de wedstrijden uit bij FC Utrecht en thuis tegen Willem II. Het zou een enorme verrassing zijn als de zwalkende formatie van Sturing daar zelfs maar één punt aan overhoudt.

Vitesse-FC Twente 1-0
Grot 1-0