De Groene Kamer vormt één familie

14 maart 2014 | Van onze AS-redactie

Met 200 leden leidde tennisverenging ATC De Groene Kamer een wat kleurloos bestaan. Na de verhuizing in 2009 van Presikhaaf naar Cranevelt telt de Arnhemse club nu 460 leden. ATC De Groene Kamer groeit en bloeit. Een gesprek met voorzitter Lando Markhorst.

 

De verhuizing in 2009 van het complex aan de Lekstraat in Arnhem naar sportpark ’t Cranevelt is het beste van tennisvereniging ATC De Groene Kamer is overkomen. Daarover laat ook Lando Markhorst, sinds 2010 voorzitter van de Arnhemse tennisvereniging, geen twijfel bestaan. “We hebben nu de beschikking over een supermodern tennispark. De grootste verandering is dat we zijn overgestapt van ouderwetse gravelbanen naar kunststofbanen. Maar het zijn kunststofbanen met graveleigenschappen. Je kunt er op glijden en de je ziet de afdruk van de bal.”
De verhuizing kwam enigszins toevallig tot stand. Markhorst: “We wilden aanpassingen op het oude complex en klopten toen aan bij de gemeente. ‘Blij dat we nu eens weten wie die club is’, kregen we toen te horen. Daarna bleek ook dat we weg moesten op de Lekstraat, we moesten wijken voor voor een ecologische zone. Dat was in 2002. De gemeente wilde in eerste instantie dat we ons aan zouden sluiten bij een andere vereniging of onszelf op zouden heffen. Daar zijn we niet mee akkoord gegaan en uiteindelijk konden we terecht op Cranevelt.”

In de Arnhemse tenniswereld leeft het idee dat we ATC De Groene Kamer het complex cadeau heeft gekregen van de gemeente. “Maar dat is niet aan de orde”, zegt Markhorst. “We hebben een lening afgesloten om het clubhuis van voetbalvereniging AV Cranevelt te kunnen kopen en banen aan te leggen. Dat betalen we in 30 jaar, met rente, allemaal keurig terug.”
Het nieuwe onderkomen legde ATC de Groene kamer geen windeieren op. “We kwamen hier met 200 leden en de teller staat nu op 460, waarvan 90 jeugdleden. Dat waren er nul.”
Kort na de verhuizing telde de tennisclub al 420 leden en barstte het al uit zijn voegen. “We hadden in het begin de keuze, vier of zes banen. Dat laatste durfden we toen niet aan”, legt Markhorst uit. “We wilden de optie van zes banen wel open houden en eind 2012 zijn we daarover met de gemeente in gesprek gegaan.”

Dat leidde in 2013 tot een overeenkomst en in november van het vorig jaar is met de aanleg gestart. “De tennisbond hanteert de norm van één verlichte baan per honderd leden”, vertelt Markorst. “Maar met vier banen en 460 leden red je het niet. De vraag naar tennis is bij ons het grootst op de dinsdag-, woensdag- en donderdagavond tussen 8 en 10 uur. Op de tweede plaats zijn we bij vier banen 25 procent van de baancapaciteit kwijt als je een baan reserveert voor een tennisleraar en lessen. Organiseren wij een toernooi, dan heb je vier banen nodig en dan is er geen plek meer voor mensen die daar niet aan mee willen doen.”
De verwachting is dat de nieuwe baan er binnen twee weken ligt. Toch heeft Markhorst meer ambities met zijn club. “De energie is gaan zitten in de uitbreiding. De volgende stappen zijn de vereniging bloeiende houden en het clubhuis een facelift geven. We hebben vele stille krachten binnen de vereniging. Zij verrichten enorm veel werk, dus ook dat gaat weer goed komen.”

Aan het karakter van de club is ook na de verhuizing niets veranderd. “Wij zijn toch een beetje een atypische tennisvereniging”, meent Markhorst. “We zijn een laagdrempelige, informele club. Daarin onderscheiden we ons van andere clubs. Daarnaast zijn we een echte familievereniging. Alle leden zijn ook verplicht iets voor de club te doen. We willen bijvoorbeeld dat er elke avond twee mensen achter de bar staan. De tijd van alleen consumeren bij een vereniging is voorbij. Maar bij ons vindt niemand dat een probleem.”

 Foto boven: Voorzitter Lando Markhorst van ATC De Groene Kamer.