De competitie stopzetten of doorgaan?

12 oktober 2020 | Van onze AS-redactie

Tal van wedstrijden in het amateurvoetbal gingen het afgelopen weekeinde niet door. In de vierde klasse D van het zondagvoetbal werden zelfs vier van de zeven wedstrijden afgelast, waaronder die van Veluwezoom en Westervoort. Ook MASV (1E), VVO (3C), Arnhemse Boys en Eldenia (beide 3D) kwamen niet in actie. Zaterdag ging het duel van DVOV niet door. Het coronavirus laait op in Nederlaand en heeft het nog zin om door te voetballen of moet de competitie al dan niet tijdelijk worden stilgelegd? De AS-redactie polste de meningen van direct betrokkenen.

Habib Al Mohsinawi

Habib Al Mohsinawi, trainer van VDZ
“Ik ben er geen voorstander van de competitie bijvoorbeeld drie weken stil te leggen. Dat betekent dat de competitie langer doorgaat of dat je daarna nog meer doordeweeks moet spelen. Bovendien is er geen zekerheid over hoe het er dan na drie weken uitziet. Zou het coronavirus dan zijn uitgebannen, dan zeg ik: ja, doen! Maar het blijft een gok.”
“We moeten ons vooral aan de regels houden, dus ook geen gebruik maken van kleedkamers en en niet met zijn allen in een bus naar een uitwedstrijd gaan. Maar niet spelen is geen optie, want voetbal is ook een uitlaatklep. Maar vermijd de risico ‘s, gezondheid staat wel voorop.”

Wim Hendriks

Wim Hendriks, bestuurslid Eldenia en voorzitter Arnhemse Voetbal Federatie
“Het is onverstandig de amateurcompetitie tijdelijk stil te leggen. Dan ontstaan er ook weer problemen met de achterban, waarvan een deel de contributie dan niet betaalt. Ik pleit voor zo lang mogelijk doorspelen. Natuurlijk is er sprake van competitievervalsing door scheefgroei in het aantal gespeelde wedstrijden of omdat ploegen spelers missen door corona. Daarom moet de KNVB nu al duidelijkheid verschaffen over de promotie- en degradatieregeling. Ook voor het geval we het virus niet onder controle krijgen en de competitie niet afkunnen maken.”
“Daarnaast hebben we te maken met de financiĆ«le aspecten. Want wat gebeurt er met de competitie als clubs omvallen? Gelukkig hebben we als Arnhemse Voetbal Federatie voor elkaar gekregen dat de Arnhemse clubs van de gemeente een investeringsbijdrage krijgen gestort. In totaal gaat het om 95.000 euro. Afhankelijk van het aantal gehuurde velden hebben de clubs tussen de 2.000 en 13.000 euro ontvangen. Door het sluiten van de clubhuizen komt er nu ook niets binnen. Dat zorgt voor een enorm gat in de begroting.”

Jan Oosterhuis, trainer MASV
“Ik ben een voorstander van het tijdelijk stilleggen van de competitie. Wat win je ermee om door te gaan? En voor wie speel je? Het is juist mooi om voor je supporters te voetballen. Clubs moeten ook overleven en hebben nu geen inkomsten. Zo gaat alles naar de knoppen. Leg het drie weken stil. Misschien is het dan opgelost. Drie weken doorvoetballen heeft op deze manier ook geen zin.” 

Danny Oudsen, voorzitter van ESA
“Kijkend naar hoe het nu gaat, moeten we doorgaan zo lang het nog kan. Ik vrees namelijk dat de competitie later toch wordt stilgelegd. Als er een normale griepgolf bij komt, gaat dat nog problemen genoeg opleveren. Dus doorspelen zo lang het nog kan.”
“Maar doorspelen of niet, als sportverenigingen wordt er voor ons een keuze gemaakt. Die is ook niet aan ons. Ik ben niet hoopvol en benieuwd wat het kabinet dinsdag besluit.”

Wim Bleijenberg

Wim Bleijenberg, trainer van Westervoort
“Af en toe een wedstrijd eruit is geen probleem, maar in onze vierde klasse D worden wel heel veel wedstrijden afgelast. In dat geval worden worden de verschillen in gespeelde wedstrijden heel groot. Ik ben geen beleidsbepaler, maar als dit zo doorgaat moet de KNVB het stopzetten van de competitie wel in overweging nemen.”
“Onze klasse is natuurlijk een mooi voorbeeld, maar ik vind toch dat we zo lang mogelijk moeten doorspelen. We moeten het nog even aanzien, maar als er elk weekeinde drie, vier wedstrijden per klasse worden afgelast, dan heeft het geen zin meer. Als liefhebber zeg ik doorgaan, maar het moet ook vooral qua gezondheid verantwoord blijven.”

* Foto geheel boven: Nu een ongebruikelijke beeld en zelfs verboden: voetballen met publiek, zoals vorig seizoen bij SML – VDZ.