De behoefte aan een trainer met als visie aanvallend, moedig voetbal

22 december 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Vitesse boekte thuis tegen VVV Venlo een overwinning en dat was belangrijk om aansluiting te houden met de subtop. Bovendien was de zege erg prettig voor interim-trainer Oosting, die uitstekende cijfers kan overleggen van de korte periode waarin hij als eindverantwoordelijke van de technische staf heeft gefungeerd. Ook waren de drie gescoorde doelpunten bijzonder fraai. Een aantal positieve punten dus, maar het duel tegen deze ontstellend zwakke broeders uit Limburg was jammer genoeg te matig van kwaliteit om tevreden te kunnen zijn over het gebodene.

Deze wedstrijd en ook de bekerwedstrijd tegen het extreem zwakke ODIN ’59 bevestigden ten overvloede nog eens dat Vitesse een gemankeerd elftal heeft. Een linksback als Clark kan echt niet. Hij heeft een prima wedstrijdinstelling, doet af en toe goede dingen, maar is verdedigend kwetsbaar en opbouwend en aanvallend veel te wisselvallig. Een alternatief is er op dit moment niet.

Verder heeft  Oosting gelukkig gekozen voor 4-3-3, maar daarbij is wel pijnlijk duidelijk geworden wat insiders al wel wisten: de selectie heeft na het wegvallen van Gong en het afserveren van Beerens geen enkele buitenspeler meer.  Tegen ODIN ’59 toonde Darfalou aan dat hij als rechtsbuiten volstrekt onbruikbaar is. Als de club hem met zijn gebrek aan techniek, inzicht en combinatievermogen wil gebruiken dan kan dat alleen als sleurende, zich het schompes werkende centrumspits. Ook Buitink kan alleen in het centrum uit de voeten, al zijn invalbeurten op rechts zijn een volslagen mislukking geworden. En Dicko redde zich tegen Feyenoord en FC Twente nog aardig op de rechtervleugel, maar ook hij voelt zich daar als centrumspits pur sang natuurlijk helemaal niet thuis.

Een echte linksbuiten is er ook niet, want Linssen geeft al rommelend op geheel eigen wijze invulling aan die positie. Zolang hij daarbij rendement heeft, zoals dit seizoen, is dat uitstekend en is één echte buitenspeler, op de andere flank, voldoende. Die moet er dan wel komen. Dat kan eventueel door middel van een volledig opgetrainde Beerens, die met dank aan Slutsky al meer dan een half jaar een vorstelijk salaris opstrijkt zonder er iets voor te hoeven doen. En als hij er na de winterstop niet bij komt, zal er iemand moeten worden gehaald.

Op het gebied van de creativiteit mist Vitesse uiteraard de uitzonderlijke klasse van een  Mount en Ødegaard, maar ik hoop dat het trio Bazoer, Tannane en Honda dit gemis in de tweede competitiehelft voor een belangrijk deel kan compenseren.

Een ander manco van de selectie liet zich ook weer zien tegen de degradatiekandidaat uit Venlo. Vitesse had weliswaar een uur lang volledig controle over de wedstrijd, verheugend want dat was tot nu toe vrijwel nooit het geval, maar het positiespel liet opnieuw sterk te wensen over. Wie de nieuwe trainer ook wordt, ik hoop dat hij vanaf de eerste dag na de winterstop keihard met dit onderdeel aan de slag gaat en de kwaliteiten op dit punt bij het kiezen van zijn elftal flink laat meewegen. Het zou dan maar zo kunnen zijn dat Vroegh in de hiërarchie gaat stijgen, want dat is een balvaste combinatiespeler met inzicht. 

Dat werken aan het positiespel moet onderdeel zijn van een totaalvisie van de trainer gericht op aanvallend, moedig voetbal. Als de Vitessefans de intentie om dat te brengen herkennen, dan zullen zij achter de ploeg blijven staan, of de club nu op de vijfde of de achtste plaats eindigt. Het leuke is trouwens dat offensief spelen uiteindelijk loont, zeker in de Nederlandse competitie met veel ploegen die direct zwaar in de problemen komen als ze onder druk worden gezet.

Een zeer belangrijk punt wordt ook de coaching. Welke poppetjes zet de nieuwe trainer waar neer en op welke momenten grijpt hij in door te wisselen? Leest en beoordeelt hij wedstrijden goed? Op Slutsky was op al deze punten veel aan te merken, dus wat dat betreft wordt het al gauw minder slecht. Maar dat is niet voldoende, goed moet het criterium worden.

Van het eerste deel van het seizoen heb ik nou niet bepaald genoten en als Slutsky was gebleven, had ik totaal geen zin meer gehad in het vervolg. Nu er een nieuwe man komt, gloort er toch wat hoop op een qua voetbal veel betere periode. Ik ben zeer benieuwd op wie de keuze van technisch directeur Mo Allach gaat vallen.

Vitesse-VVV Venlo 3-0
Bazoer 1-0, 30. Matavz 2-0, 71. Linssen 3-0