D-day voor RKHVV en AFC Arnhem

7 mei 2015 | Van onze AS-redactie

In de hoofdklasse C van het zondagvoetbal moeten op de laatste speeldag, zondag 10 mei, nog tal van beslissingen vallen. Pakt RKHVV de derde periodetitel en presteert AFC Arnhem het schier onmogelijke door alsnog rechtstreekse degradatie te ontlopen? Een vooruitblik.

RKHVV speelt in de hoofdklasse C tot op de laatste speeldag om de prijzen. De Huissense ploeg is zondag bij een thuiszege op NEC verzekerd van de derde periodetitel en daarmee van een plaats in de nacompetitie om promotie naar de topklasse. In de strijd om die derde periodetitel gaat Sneek, dat al kampioen is en de tweede periodetitel op zak heeft, met 24 punten uit 8 duels aan kop. Daaronder volgens RKHVV (18 uit 8), Rohda Raalte (17 uit 8, winnaar eerste periodetitel), MSC (16 uit 8) en De Bataven (16 uit 8).
Zelfs bij een gelijkspel of nederlaag kan de formatie van trainer Frans Koenen zich nog een plek in de nacompetitie verwerven. Wint MSC de derde periodetitel en eindigt RKHVV als vierde onder kampioen Sneek én de periodekampioenen MSC en Rohda, dan neemt de Huissense ploeg de tweede periodetitel als hoogst geëindigde ploeg in de algehele eindstand, en nog zonder periodetitel, over van Sneek.

In de onderste regionen is AFC Arnhem, dertiende en voorlaatste met 22 punten, bezig aan een spectaculaire inhaalrace. Na het verlies op 19 april in de thuiswedstrijd tegen Germania (1-2) leek het doek met 8 punten achterstand op de Groesbekers en nog slechts drie duels voor de boeg, al gevallen. Maar na twee uitzeges, bij NEC (2-5) en Be Quick 1887 (2-3), heeft de ploeg van trainer Dennis van Beukering concurrent Germania ineens weer binnen bereik en kan het directe degradatie nog ontlopen. De achterstand bedraagt slechts 2 punten. AFC Arnhem is zondag gastheer van Alcides, terwijl Germania op bezoek gaat bij streekgenoot De Bataven. De ploeg uit Gendt staat tiende en is met een voorsprong van 3 punten op de nummer elf NEC, dat een beter doelsaldo heeft, nog niet veilig. Pikant is dat de formatie van trainer Wilco Klop ook nog in de race is om de derde periodetitel en dus voor een plek in de nacompetitie om promotie naar de topklasse.

Eindigen AFC Arnhem en Germania beide op 25 punten, dan volgt een beslissingswedstrijd tussen die twee ploegen. De verliezer degradeert rechtstreeks, de winnaar krijgt een herkansing in de nacompetitie. Eindigen de nummers tien en elf gelijk, dan is het doelsaldo doorslaggevend. De nummer elf in de eindrangschikking speelt ook in de nacompetitie. De nummer tien is verzekerd van nog een jaar hoofdklassevoetbal.

Hoofdklasse C
Stand onderin:

9.   Achilles 1894   25-30   (-9)
10. De Bataven       25-30   (-13)
11. NEC                  25-27   (-9)
12. Germania         25-24
13. AFC Arnhem     25-22
14. FVC                  25-13

Klik hier voor het complete voetbalprogramma op 9 en 10 mei .