D-Day in het zondagvoetbal

6 juni 2022 | Van onze AS-redactie

Wie wordt kampioen, wie degradeert? Wie kan via de nacompetitie nog het gestelde doel bereiken? Maandag, tweede pinksterdag, vallen de laatste beslissingen bij de amateurs in het zondagvoetbal. ArnhemSports zet het op een rij.

EERSTE KLASSE E
Rohda Raalte is met overmacht kampioen geworden. RKHVV, inmiddels afgezakt naar de zesde plaats in de totaalstand, pakte de eerste periodetitel en is verzekerd van een plek in de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse. Rohda won de tweede periodetitel, dus de plek van de Raaltense ploeg wordt overgenomen door de hoogst geëindigde ploeg in de eindrangschikking die nog zonder periodetitel is.

De strijd om de derde periodetitel is nog open en daar komen Heino, Voorwaarts Twello en Bemmel nog voor in aanmerking. Heino heeft de beste papieren en is bij winst in en tegen Winterswijk de winnaar. Bij verlies of een gelijkspel bepaalt de eindstand in de topper Voorwaarts Twello – Bemmel wie de derde periodetitel voor zich opeist. Pakt Heino de derde periodetitel, dan is ook Bemmel spekkoper, want als nummer drie in de eindrangschikking neemt Bemmel dan de plek in de nacompetitie over van Rohda Raalte. Dat is dus al het geval als Bemmel tegenstander Voorwaarts Twello in het onderlinge duel van een overwinning afhoudt.
Derde periode, stand: 1. Heino 8-19 (+15), 2. Voorwaarts Twello 8-17 (+15), 3. Rohda 8-17 (+12), 4. Bemmel 8-16 (+11).

Tubantia is al gedegradeerd. Stevo en BVC ’12 krijgen via de nacompetitie de kans eersteklasser te blijven. MASV handhaaft zich onder trainer Jan Oosterhuis, volgend seizoen werkzaam bij AVW ’66 in Westervoort, in de eerste klasse. Even leek de Arnhemse ploeg na een sterke reeks nog mee te doen om de prijze, maar het verval was tegen het einde van het seizoen groot.

DERDE KLASSE B
OBW (54 punten uit 23 wedstrijden) en Witkampers (52 uit 23) strijden op de laatste speeldag om de titel. OBW neemt het in de kampioenswedstrijd in Zevenaar op tegen HC ’03, Witkampers krijgt bezoek van FC Trias (50 uit 23), de nummer drie op de ranglijst.

OBW pakte de eerste periode titel, Witkampers gaat in de tweede periode met 25 punten uit 11 duels aan kop. OBW (24 uit 11) en FC Trias (22 uit 11) zijn de achtervolgers.
De plaatsen in de nacompetitie staan op basis van de eindrangschikking al vast. Behalve OBW of Witkampers zijn dat FC Trias en Doetinchem.

VVO (nu zesde met 34 uit 23) kende een prima seizoen en zou bij een zege op de laatste speeldag bij Lochem nog een plekje kunnen stijgen.
Lochem (twaalfde met 14 uit 23) en sc Rheden (elfde 15 uit 23) hopen via de nacompetitie degradatie te ontlopen. Montferland, dertien en laatste met 10 uit 23, is gedegradeerd naar de vierde klasse.

DERDE KLASSE C
VDZ – SML had op de laatste speeldag dé kraker van het seizoen kunnen worden. SML, voor aanvang van het seizoen de gedoodverfde favoriet voor de titel, voetbalt op de laatste speeldag nergens meer om. Dat geldt min of meer ook voor VDZ, dat zelf met zeven doelpunten verschil moet winnen van SML om nog een kans te hebben op de derde periodetitel. In dat geval moet ook het duel Trekvogels Brakkenstein nog gelijk eindigen.

Derde periode, stand: 1. Brakkenstein 8-21 (+15), 2. Trekvogels 8-20 (+20), 3. VDZ 8-19 (+9).

Bij de stadsderby VDZ – SML staat dus alleen prestige op het spel. Een tegenvaller voor beide ploegen. SML kende een turbulent seizoen met als dieptepunt een vechtpartij na afloop van een onderling duel tussen JO 19-1 en de hoofdmacht, gewonnen door de jonkies. Dat leidde tot schorsingen voor enkele spelers.
Bovendien wilde niet iedereen meer spelen onder trainer John van Dijk, die begin maart door het bestuur op non-actief werd gezet. Assistent Muhaiman Samir, nam de taken van Van Dijk over. van Dijk kreeg vervolgens de rol van adviseur toebedeeld. De aanstelling van Samir ging tegelijkertijd gepaard met de terugkeer van enkele geschorste spelers.

SML had ook de pech dat het veel blessures kende. Grootste tegenvaller voor zowel SML als VDZ was het behalen van de tweede periodetitel door Blauw Wit. De Nijmeegse ploeg trapte daarna geen deuk meer in een pakje boter en eindigt in de competitie net boven de rode streep. Door de periodetitel van Blauw Wit staat er voor SML niets meer op het spel in de laatste wedstrijd.

Ook voor VDZ verliep het seizoen teleurstellend. Pas in de laatste periode boekte de ploeg van de vertrekkende trainer Habib Al Mohsinawi de resultaten zoals die waren verwacht.

De strijd om de titel wordt op de laatste dag beslist. Beuningse Boys (uit tegen DVOL) heeft een voorsprong van twee punten op Trekvogels, dat wel een beter doelsaldo heeft.
Arnhemse Boys is gedegradeerd, Ewijk en Roda ’28 hopen oin de nacompetitie degradatie te voorkomen.

VIERDE KLASSE D
Spanning tot en met de laatste speeldag! Westervoort en Jonge Kracht hebben beide 61 punten uit 25 duels en qua doelsaldo (+73 tegen +69 in het voordeel van Westervoort) ontlopen de twee ploegen elkaar nauwelijks. Westervoort gaat maandagmiddag op bezoek bij RVW (dertiende met 13 uit 25), Jonge Kracht neemt het thuis op tegen Sprinkhanen (negende met 28 uit 25).

Wim Bleijjenberg, trainer Westervoort.

Westervoort (ook winnaar derde periode) of Jonge Kracht (winnaar eerste periode) wordt kampioen, de ander gaat de nacompetitie in. Dat geldt ook voor Angerlo Vooruit, dat in de tweede periode de sterkste was. De derde deelnemer wordt op basis van de eindstand GSV ’38 (51 uit 25) of Groessen (49 uit 25). De Giesbeekse ploeg heeft de beste papieren, want de laatste tegenstander is Arnhemia, dat dit seizoen in 25 duels al 159 (!) tegendoelpunten kreeg. Groessen speelt uit tegen Elsweide.

RVW en Arnhemia, respectievelijk de nummers 13 en 14, zijn gedegradeerd naar de vijfde klasse. Arnhemia zal daar vrijwel zeker niet in uitkomen, want de Arnhemse club is voornemens alleen nog met een standaardteam uit te komen in het zaterdagvoetbal. De nummers 11 en 12 in 4D, Loil en Elsweide, hopen zich via de nacompetitie te handhaven.

VIJFDE KLASSE C
Kampioen is Rijnland, dat ook de eerste periodetitel in de wacht sleepte. De Liemerse ploeg komt dus volgend seizoen uit in de vierde klasse. In deze klasse met een oneven aantal clubs strijden EDS (20 uit 9, doelsaldo +11), Gelders Eiland (20 uit 9, +8) en SDZZ (19 uit 9, +7) om de tweede en laatste periodetitel.

De strijd om de tweede periodetitel is vooral van belang voor Eendracht, omdat EDS en Gelders Eiland al verzekerd zijn van de nacompetitie. Pakt SDZZ de tweede periodetitel, dan zit het seizoen er voor Eendracht, de nummer vier in de eindstand, op. Gaat de tweede periodetitel naar EDS of Gelders Eiland, dan krijgt het seizoen voor de Arnhemse ploeg een vervolg. Bij Eendracht zal dus met veel belangstelling worden uitgekeken naar de duels EDS – SDZZ en NVC – Gelders Eiland. Eendracht gaat zelf op bezoek bij SVVG.

* Klik hier voor het voetbalprogramma.

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (29 MEI)
EERSTE KLASSE E
Donderdag 26 mei
Rohda Raalte – Stevo 4-0
Zondag 29 mei
De Bataven – Winterswijk 5-2
Heino – TVC ’26 3-0
BVC ’12 – Voorwaarts Twello 1-5
Stevo – Dalfsen 2-1
RKHVV – Columbia 0-1
Bemmel – Rohda Raalte 4-4
MASV – Tubantia 2-4

TWEEDE KLASSE I
Varsseveld – WSV 0-0
DCS – SDOUC 2-4
Vorden – VVG ’25 0-1
Union – Concordia Wehl 5-2
Spero – Dio ’30 1-3
DVC ’26 – Eendracht ’30 4-1
Viod – Quick 1888 6-2

DERDE KLASSE B
Montferland – sc Rheden 2-4
Ruurlo – Witkampers 0-3
Gendringen – OBW 0-4
FC Trias – Doetinchem 4-1
DVV – Lochem 3-0
HC ’03 – Pax 6-1
VVO vrij

DERDE KLASSE C
GVA – VDZ 1-2
Brakkenstein – RKSV Driel 2-0
SML – Ewijk 2-0
Eldenia – Trekvogels 0-5
Beuningse Boys – Roda ’28 3-0
HAVO – DVOL 1-1
Arnhemse Boys – Blauw Wit 5-2

VIERDE KLASSE D
Groessen – Veluwezoom 5-4
Westervoort – Basteom 4-1
Arnhemia – Elsweide 2-4
Doesburg – RVW 5-2
Loil – GSV ’38 1-0
Sprinkhanen – Loo 4-1
Angerlo Vooruit – Jonge Kracht 0-6

VIJFDE KLASSE C
Eendracht – Rijnland 5-3
Babberich – NVC 4-0
Dierense Boys – SVGG 0-0
Den Dam – EDS 1-2
Gelders Eiland – RKPSC 2-1