Crisis ligt op de loer bij Vitesse

21 september 2017 | Van onze AS-redactie

Een gelijkspel in de competitie tegen VVV Venlo (1-1), zondagmiddag in Gelredome, was al een bittere teleurstelling. De uitschakeling van Vitesse door amateurhoofdklasser AVV Swift, woensdagavond in Amsterdam na strafschoppen, was een regelrechte blamage. Van binnenuit wordt er volgens bronnen ook nog gemorreld aan de bevoegdheden van de woensdagavond wegens griep afwezige hoofdtrainer Henk Fraser. Een crisis ligt op de loer bij Vitesse.

Met het schaamrood op de kaken stapten de spelers van Vitesse woensdagavond van het veld. Het nietige Swift, de nummer negen in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal, had de bekerwinnaar van 2017, uit het toernooi geknikkerd. Daarmee schreef de Amsterdamse club historie, want nooit eerder schakelde een amateurclub de houder van de KNVB-beker in de eerste ronde uit.
Trainer Edward Sturing, die de coaching van de zieke Henk Fraser overnam, had na afloop voor de camera van FOX Sports geen goed woord over voor de Arnhemse ploeg. “Als je naar deze wedstrijd kijkt, kun je heel veel analyseren en over tactiek praten, maar ik vind eigenlijk alleen maar dat we ons kapot moeten schamen als Vitesse. Het is schandalig.”
Vitesse kreeg het in 120 minuten bekervoetbal niet voor elkaar te scoren en omdat ook Swift enkele goede kansen liet liggen, waren strafschoppen noodzakelijk. Alexander Büttner was de eerste en enige Vitessenaar die miste. Zijn slap ingeschoten penalty was een eenvoudige prooi voor doelman Bogdan Constantin. Collega Remko Pasveer koos bij de laatste strafschop van Mike Ruyter de verkeerde hoek, waarna een daverend feest op het sportpark in Amsterdam Oud-Zuid losbarstte.

Fluitconcert

De bekernederlaag kwam nog vele malen harder aan dan het puntenverlies van afgelopen zondag tegen VVV Venlo. Maar dat laatste was al wel een teken aan de wand. Het had een feest moeten worden, het traditionele Airborneduel van Vitesse in Gelredome. Maar het gros van de 15.000 toeschouwers begeleidde de spelers van de Arnhemse ploeg na afloop met een hels fluitconcert naar de uitgang. Vitesse was geen schim geweest van de ploeg die vorige week donderdag het publiek tegen Lazio had getrakteerd op een onvergetelijke avond.

Was de nederlaag tegen Lazio nog vooral te wijten aan een gebrek aan (trap)techniek (Pasveer, Van der Werff), het puntenverlies tegen VVV Venlo was een gevolg van domme acties. Maikel van der Werff, door trainer Henk Fraser vanaf de 36e minuut geposteerd als rechter vleugelverdediger, verloor in de 89e minuut op snelheid het duel van Torino Hunte en kegelde de aanvaller vervolgens bij de cornervlag ondersteboven. Na de toegekende vrije trap maakte Guram Kashia het nog bonter. De aanvoerder van Vitesse liet zich verleiden tot een partijtje vrij worstelen met Nils Röseler, waarna arbiter Higler de bal terecht op de stip legde. Clint Leemans benutte de strafschop en bezorgde VVV na de 1-0, kort na rust, van Tim Matavz (zijn vijfde treffer in vijf competitieduels) alsnog een punt.

Persoonlijke fouten kostten Vitesse dus opnieuw de overwinning. Al was de keuze van trainer Henk Fraser om Maikel van der Werff op het middenveld de plaats van de geblesseerde Thulani Serero in te laten nemen, ook niet al te gelukkig. Veel andere mogelijkheden had en heeft Fraser niet, maar duidelijk is dat Van der Werff eigenschappen mist waarover een moderne middenvelder moet beschikken: een hoge handelingssnelheid, wendbaarheid, techniek, loopvermogen en inzicht. Tegen VVV herstelde Fraser die fout na 39 minuten, bracht Charlie Colkett voor Fankaty Dabo, en zette Van der Werff rechtsback. Maar ook dat laatste was dus geen succes.

Inspraak

In dat kader is het moment waarop Valeri Oyf, lid van de raad van commissarissen van Vitesse, inspraak wil in het technisch beleid, de opstelling en de speelwijze, opvallend. Dagblad de Gelderlander maakte daar maandag melding van. Trainer Henk Fraser is er echter de persoon niet naar zijn oren te laten hangen naar een Rus, die de belangen behartigt van zijn vriendjes. ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt’, hoort niet bij het karakter van de inmiddels door de wol geverfde trainer.
Fraser laat zich door een lid van de raad van commissarissen dan ook niet vertellen welke tactiek hij moet hanteren en wie hij moet opstellen. De trainer van Vitesse werkt de gehele week met zijn spelersgroep en maakt dan zijn keuzes. Daar is hij door technisch directeur Mohammed Allach voor aangesteld. De praktijk heeft in Nederland (ADO Den Haag, Roda JC) al uitgewezen, dat buitenlandse clubeigenaren, of hun handlangers, zich vooral niet met technische zaken moeten bemoeien. De vraag is waarom een lid van de raad van commissarissen bij Vitesse daarop wel invloed zou willen hebben. Blijven de prestaties achter bij de verwachtingen of krijgen de vier van Chelsea gehuurde spelers in de ogen van de clubeigenaar te weinig speeltijd?
In de raad van commissarissen zitten Yevgeny Merkel (voorzitter) en Valeri Oyf (lid), de rechter- en linkerhand van clubeigenaar Alexander Alexander Tsjigirinski, en sinds kort Henk Parren. Parren is de opvolger van Gerrit Breeman, die het welgeteld zes maanden vol heeft gehouden in de RvC. Breeman beweerde in juli dat hij zijn werkzaamheden bij Vitesse niet kon combineren met zijn taken als directeur Volkshuisvesting Arnhem. Zag Breeman, die volgend jaar ook opstapt bij Volkshuisvesting, de bui al hangen?

Voor Vitesse breekt nu een belangrijke periode aan. Zondag staat de uitwedstrijd bij Ajax op het programma. Een mooi moment om de kater van de bekernederlaag weg te spoelen. Of dat ook de interne onrust kan wegnemen, is maar zeer de vraag. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

* Foto boven: Trainer Henk Fraser, druk coachend tijdens het duel met VVV Venlo. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie).
* Ook alle andere foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie.


Tim Matavz legt aan voor een scot en zal Vitesse op een 1-0 voorsprong zetten tegen VVVV Venlo.


Alexander Büttner poogt enkele VVV-spelers af te schudden.


Doelman Remko Pasveer van Vitesse kiest de verkeerde hoek. Clint Leemans zet VVV vanaf de strafschopstip op 1-1.


Enkele oorlogsveteranen bezochten het traditionele Airborneduel.