Columnist Hans Witjes schrijft voetbalboek

22 december 2021 | Van onze AS-redactie

Hans Witjes, onder meer bekend van zijn wekelijkse columns op deze site over Vitesse, heeft een boek geschreven met als titel ‘Van Hoogte 80 tot Gelredome’.

Voetbal heeft in Witjes’ leven altijd een belangrijke rol gespeeld en dat is nog steeds zo. Hij heeft die sport in al zijn facetten beleefd. Als speler, trainer, kijker, journalist en schrijver van columns.

In 2013 verscheen met ‘Voetbal voor fijnproevers’ het eerste voetbalboek van de geboren Arnhemmer. Daarin gaf hij zijn voetbalvisie op diverse terreinen.  Na een zestal thrillers volgt nu dit tweede voetbalboek, dat meer beschrijvend van aard is en een grove schets geeft van Witjes’ eigen voetbalervaringen. Die reis door zijn voetbaltijd leidt van de kleine jongen, voetballend op Hoogte 80, tot de enigszins bejaarde (maar niet bedaarde) kijker en columnist in Gelredome. Onderweg komen zijn activiteiten bij de voetbalverenigingen Hertog Hendrik (in 1994 na een fusie met GOVA opgegaan in De Paasberg), v.v. Ede, DTS ’35, SC Valburg, ESA en Vitesse aan de orde. 

Witjes vond het zelf leuk om in zijn voetbalgeschiedenis te duiken, maar de vraag was dan nog wel of hij daar ook een boek over moest laten verschijnen. Na wat wikken en wegen heeft hij besloten om dat wel te doen.

In het voorwoord vermeldt Witjes daar het volgende over:
Zonder hoogmoedig te willen zijn, meen ik te mogen denken dat er verschillende mensen zijn die dit boek met genoegen zullen lezen. Het is namelijk geen droge opsomming van gegevens. Ik heb de feiten zo luchtig mogelijk geformuleerd. Daar heb ik vaak cursief gedrukte passages aan toegevoegd voor anekdotes of andere bijzondere voorvallen dan wel om gebeurtenissen of situaties in de tijd te plaatsen, algemeen of soms ook privé. Verder is het boek gelardeerd met een aantal foto’s.
Al met al heeft het zo een meerwaarde gekregen waardoor het lekker weg leest en interessant kan zijn voor meerdere doelgroepen. Om te beginnen zijn dat natuurlijk voetballiefhebbers, voetballers en trainers die (een deel van) de lange periode waarover ik schrijf hebben meegemaakt. Zij kunnen met mij mee terug in de tijd gaan en daarbij tevens een goede indruk krijgen van hoe ik de voetbalsport altijd heb beleefd en daar in het heden tegenover sta. Daarnaast wellicht jonge voetballers, die zich breed willen oriënteren en meer inzicht willen krijgen in een voetbalperiode van (ver) voor hun tijd. Verder lezers van andere boeken die ik heb geschreven die mijn schrijfstijl waarderen en alleen daarom al belangstelling hebben. Ook lezers van mijn Vitessecolumns, die meer willen weten van mijn voetbalachtergrond.’

Vanwege de coronabeperkingen kon Hans geen fysieke boekpresentatie geven en heeft hij noodgedwongen gekozen voor een digitale presentatie. Deze is te vinden via de link  https://youtu.be/l_YvmMMJdIw

Het boek heeft met € 5,00 een uiterst toegankelijke prijs. Geïnteresseerden kunnen zich bij de schrijver melden via zijn mailadres: hanswitjes49@gmail.com. Hij zorgt er dan voor dat het boek op de bestemming komt. Verder is het boek ook te koop bij de Bruna in Huissen.