Coach Darryl Donk weg bij Eagles

6 juni 2024 | Van onze AS-redactie

Darryl Donk is niet langer de coach van Arnhem Eagles. De basketbalclub heeft het contract met zijn hoofdtrainer niet verlengd. Direct na het behalen van de promotie naar de Promotieklasse kreeg Donk van het bestuur te horen dat ze niet met hem verder wilden gaan.

Voor Donk kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Die mededeling had hij totaal niet verwacht. “Aan de prestaties kan het niet liggen, in vijf jaar tijd drie keer promoveren en een kampioenschap behaald, getuigt toch niet van een slecht rapport”, aldus een hevig teleurgestelde Donk, die inmiddels een verbintenis is aangegaan met Almere Pioneers, dat uitkomt in de tweede divisie. Daar hoopt Donk opnieuw zijn doelstelling te verwezenlijken: promoveren naar de Promotiedivisie. Overigens bezit Donk niet over de benodigde papieren voor de Promotiedivisie, maar daar gaat hij komende jaren wel aan werken.

Ook in de spelersgroep van Arnhem Eagles vinden de nodige mutaties plaats. Zo stopt Jelle Roessink bij het eerste team. Op de affaire rond Donk wil hij niet te diep ingaan. “Hij was een fijne trainer. Als coach had hij misschien iets vaker een aai over de bol kunnen geven, iets persoonlijker kunnen zijn”, aldus Roessink. En over zijn eigen carrière: “Ik kan mijn werk in het ziekenhuis niet meer combineren met drie keer trainen in de week. Het is al moeilijk om dit twee keer voor elkaar te krijgen. Laat mij maar lekker in tweede gaan ballen, is zeker zo leuk.”

Liam Brouwer, Communicatie & Social Media Commissielid van Arnhem Eagles, legt uit waarom er een einde is gekomen aan de samenwerking met Donk. “Wij vonden dat de chemie tussen trainer en spelers was uitgewerkt. Hoe spijtig ook, dan moet je vervelende keuzes maken. Wij willen volgend jaar op eigen kracht, met eigen middelen (lees: trainers) de promotieklasse ingaan. Wij willen geen vreemdelingenlegioen creëren, maar met Arnhemse jongens deze klus klaren.”

Brouwer verwacht dat in ieder geval drie spelers van Yoast Bemmel, die de jeugdopleiding van Arnhem Eagles hebben doorlopen, terugkomen op het oude nest. Dat mag ook wel, want naast Roessink zijn er nog vijf andere spelers die komend seizoen elders gaan spelen. Brouwer hierover: “Wij zijn nog aan het onderhandelen maar we krijgen de selectie rond. Ook verwacht ik dat wij genoeg basketbalervaring in huis hebben om het trainerschap voor het komende seizoen ingevuld te krijgen.”

Arnhem Eagles is qua grootte de derde vereniging van Nederland op basketbalgebied. Er is echter voor de jeugd een ledenstop. Brouwer: “Al die spelers en teams moeten wel gehuisvest worden en van kader worden voorzien. Door de ledenstop komen er wat minder jeugdteams, zodat er ruimte komt om voor het eerste mannenteam een derde training in te passen.”

* Tekst: Pim Schouten
* Foto geheel boven: Spelers en fans Arnhem Eagles vieren feest na de behaalde promotie. (foto: Bas de Leeuw)