Champions League voor Vitesse?

9 april 2021 | Van onze AS-redactie

Met een achterstand van drie punten op PSV en AZ heeft Vitesse met nog zes speelrondes voor de boeg nog steeds uitzicht op de tweede plek in de eredivisie. Die positie betekent plaatsing voor de tweede voorronde van de UEFA Champions League. Eindigt Vitesse als vierde, dan is de ploeg van Thomas Letsch ook nog steeds verzekerd van Europees voetbal. De Arnhemse formatie plaatst zich dan voor de derde voorronde van de UEFA Conference League, een nieuwe competitie die komend seizoen van start gaat. ArnhemSports.nl zet de scenario ‘s van Vitesse op een rij, ervan uitgaande dat Ajax kampioen wordt.

Bij winst in de bekerfinale tegen Ajax, op zondag 18 april in de Rotterdamse Kuip, verzekert Vitesse zich al in een vroeg stadium van Europees voetbal. Plaatsing voor de play-offs van de UEFA Europa League is dan een feit. Winst in de play-offs betekent deelname aan de groepsfase. Bij verlies plaatst Vitesse zich dan altijd nog voor de groepsfase van de UEFA Conference League.

Verliest Vitesse in de bekerfinale van Ajax, dan zijn er verschillende scenario ‘s mogelijk. Eindigt Vitesse in de eredivisie als tweede, dan plaatst de ploeg zich, ook als het de KNVB-beker wint, voor de voorronde van de Champions League. Wordt Vitesse derde, dan wordt het voorronde UEFA Europa League. Als nummer vier in de eindrangschikking plaatst Vitesse zich voor de derde voorronde van de Conference League.

Horrorscenario

Het wordt allemaal anders als Vitesse de bekerfinale verliest en bijvoorbeeld nog wordt ingehaald door Feyenoord. Voor Vitesse is dat een horrorscenario, want dan moet de Arnhemse ploeg zich als de nummer vijf van de eredivisie via de play-offs met de nummers zes, zeven en acht plaatsten voor Europees voetbal, in dit geval de tweede voorronde van de Conference League.

Vitesse ontmoet Feyenoord nog op zondag 25 april in de Kuip, een week na de bekerfinale. Het programma van Feyenoord oogt met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht, komende zondag, en een thuiswedstrijd tegen Ajax zwaarder dan dat van Vitesse. De Arnhemse ploeg kan Feyenoord al flink onder druk zetten door vrijdagavond (20.00 uur) in Gelredome te winnen van ADO Den Haag.

* Foto boven: Vitesse pakte door een 2-0 zege op AZ in 2017 de KNVB-beker en plaatste zich daardoor voor de UEFA Europa League. Dit seizoen kan Vitesse via een tweede plaats in de eredivisie nog een plek veroveren in de voorronde van de Champions League. (Archieffoto: Wil Kuijpers Fotografie)

Stand eredivisie
1. Ajax 27-69
2. PSV 28-58
3. AZ 28-58
4. Vitesse 28-55
5. Feyenoord 28-51
6. Fc Groningen 28-46
7. FC Utrecht 27-43
8. FC Twente 28-37

Het programma van de vier ploegen die achter de vrijwel zekere kampioen Ajax nog strijden om de tweede plaats.

PSV
DatumThuisDatumUit
24 aprilFC Groningen11 aprilVVV Venlo
2 meiHeerenveen9 meiWillem II
19 meiPEC Zwolle16 mei FC Utrecht

AZ
DatumThuisDatumUit
9 aprilSparta25 aprilAjax
8 meiFortuna Sittard1 meiRKC Waalwijk
16 meiHeracles13 meiFC Groningen

VITESSE
DatumThuisDatumUit
9 aprilADO Den Haag25 april Feyenoord
1 meiPEC Zwolle7 meiSparta
16 meiAjax13 meiFortuna Sittard

FEYENOORD
DatumThuisDatumUit
25 aprilVitesse11 aprilFC Utrecht
9 meiAjax2 mei ADO Den Haag
16 meiRKC Waalwijk13 meiHeracles