Breuk Patrick Baltus en AZ 2000

14 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Patrick Baltus is geen trainer meer van AZ 2000. Maandagavond kwamen het bestuur van de Arnhemse zaterdagderdeklasser en Baltus tot de gezamenlijke conclusie, dat samen verder gaan geen zin had. AZ 2000 verloor zaterdag in 3A thuis met 9-1 van SKV en verkeert in direct degradatiegevaar.

“We zijn niet blij met de situatie, maar beide partijen zagen in het het ‘op’ was”, zegt voorzitter Paul Hamers van AZ 2000. Jan Brouwer, die het bestuur adviseert over technische zaken en oud-speler van AZ 2000, neemt de taken van Baltus en de eveneens vertrokken assistent-trainer Ben Bosman tot het einde van het seizoen over.

Hamers zegt moeite te hebben gehad met het besluit. “Want als je als club en trainer drie jaar met elkaar samenwerkt, wil je elkaar niet beschadigen. Maar het clubbelang staat voorop en in goed overleg en met wederzijds respect hebben we besloten uit elkaar te gaan.”

“We kwamen na de winterstop in een slechte periode en het boterde ook niet tussen Patrick en een paar spelers. Uiteindelijk speelden we nog een paar keer gelijk en wonnen we bij Oeken en dan hoop je dat het doorzet, maar de signalen werden steeds duidelijker.”

Na de 9-1 thuisnederlaag tegen SKV besloot het bestuur van AZ 2000 met Baltus in gesprek te gaan. Nadat beide partijen maandagavond tot de conclusie waren gekomen dat samen verder gaan geen zin had, was de breuk definitief. Hamers: “Ik hoop dat dit de ploeg nieuwe energie geeft, dat we niet rechtstreeks zullen degraderen en dat we dan met een goed gevoel de nacompetitie in kunnen gaan.”

“Dit is twee wedstrijden voor het einde van de competitie niet leuk, maar ik heb wel begrip voor het standpunt van het bestuur”, reageert Baltus. “Natuurlijk wil je het seizoen graag afmaken en je met de ploeg handhaven. Maar nu wordt gehoopt op een schokeffect en dat snap ik.”

Baltus bestrijdt dat er geen klik meer was met een paar spelers. “Ik heb dit seizoen één spelers uit de selectie gezet. Natuurlijk weet je dat niet alle spelers altijd open en eerlijk zijn, maar van onrust in de groep was geen sprake. Er heeft ook nooit iemand gezegd dat de koek op was.”

Het was volgens Baltus voor de spelers en voor hem ook niet altijd gemakkelijk. “Er was geen tweede elftal en geen Jo-19 (hoogste juniorenteam, red.). Als je door blessures of schorsingen te weinig man hebt, kun je niet putten uit een lager team. Heb je er ineens achttien, dan kunnen er vijf hoe dan ook niet spelen. Wat dat betreft heb ik ook weer geleerd.”

Baltus hoopt dat AZ 2000 het nog gaat redden. “Ik heb alle jongens die er maandag waren bedankt en succes gewenst. Die er niet waren heb ik gebeld en die niet oppakten geappt. Ik hoop ook voor de club dat ze in de derde klasse blijven. Het waren toch mooie jaren en zijn toch ook naar die derde klasse gepromoveerd.”

Bob van Zomeren zorgt vanaf de strafschopstip voor de eretreffer van AZ 2000 tegen SKV. (Foto: Jan van Zomeren)

Redichem (21 punten uit 22 wedstrijden), Uni VV (21 uit 23), JVC Cuijk (20 uit 22), AZ 2000 (17 uit 22) en Excelsior Z (15 uit 22), de nummer dertien en laatste in 3A, zijn in degradatiegevaar. De nummers elf en twaalf spelen nacompetitie, de nummer dertien degradeert rechtstreeks. Uni VV komt nog eenmaal in actie, de overige ploegen spelen nog twee duels. AZ 2000 gaat zaterdag 18 mei op bezoek bij Zelos en krijgt op de laatste speeldag (25 mei) OVC ’85 op bezoek.

Baltus was bij AZ 2000 bezig aan zijn derde seizoen. Onder zijn leiding promoveerde de Arnhemse ploeg na het behalen van de titel in het seizoen 2016 – 2017 van de vierde naar de derde klasse.
Baltus wordt komend seizoen trainer van FC Bergh. De fusieclub, ontstaan door het samengaan van MvR (‘s-Heerenberg), VVL (Lengel) en Stokkum zal uitkomen in de derde klasse van het zondagvoetbal als het in degradatiegevaar verkerende MvR zich handhaaft in 3C.

* Foto geheel boven: Trainer Patrick Baltus instrueert een van zijn spelers (Foto: Jan van Zomeren).

Redding van de doelman van AZ 2000 in het duel met SKV. (Foto: Jan van Zomeren)
SKV viert een feestje, treurnis bij de spelers van AZ 2000 na weer een tegentreffer tegen SKV. (Foto: Jan van Zomeren)