Bouwmeester zet nu alles op Vitesse

14 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Na een avontuur van 4 seizoenen bij Feyenoord keert Ryan Bouwmeester terug naar Vitesse. Een carrière in het betaalde voetbal heeft de 19-jarige middenvelder nog niet uit zijn hoofd gezet. De AS-redactie sprak met Bouwmeester.

Ryan Bouwmeester voetbalde in zijn pupillentijd bij het Arnhemse ESA. Zijn talenten trokken de aandacht van Vitesse en op zijn tiende maakte Bouwmeester de overstap naar de Arnhemse profclub. Feyenoord lijfde de middenvelder op 15-jarige leeftijd in, waarna Bouwmeester 2 jaar in de B1- en 2 seizoenen in de A-jeugd voetbalde.

Waarom verlaat je Feyenoord?
Ryan Bouwmeester: “Feyenoord wilde niet met mij verder. Dat gevoel had ik al een beetje, omdat ik na mijn periode in ‘onder-17’ een terugslag heb gehad. Even had ik nog hoop, omdat ze het gesprek met mij en 3 anderen wilden uitstellen. Iedereen moest wachten op Martin van Geel.”

Toen je had gehoord, dat je weg moest, belde nog diezelfde dag Vitesse.
“Gerry Hamstra, de trainer van jong Vitesse, nam contact op en ik wilde wel een gesprek. Dat heb ik gehad op Papendal en kon een 1-jarig contract krijgen. Ik heb nog overlegd met mijn zaakwaarnemer en daarna toegezegd. Het is een mooie kans.”

Zijn die 4 seizoenen bij Feyenoord goed voor je geweest?
“Ik heb heel veel geleerd van de trainers Cor Adriaanse en Jean-Paul van Gastel. Ook in mentaal opzicht, het is harder dan bij Vitesse. Fouten maken mag, maar je moet er snel van leren. De trainers zitten er bovenop.”

Waarom heb je het dan niet gehaald? Je hebt in Oranje onder 15, onder 16 en onder 17 gespeeld.
“Ik heb de eerste 2 jaar op het internaat gezeten van Feyenoord. Dat wilde ik daarna niet meer en ben op mezelf gaan wonen. Feyenoord was daar niet zo blij mee en toen is het ook minder gegaan. Ik ben ook nog een tijdje geblesseerd geweest. Misschien speelt ook een rol dat Feyenoord heel veel jonge, talentvolle middenvelders heeft. Ik heb in mijn laatste seizoen wel een goed jaar gedraaid. Dat vond mijn trainer, Jean-Paul van Gastel, ook.”

Wat waren de hoogtepunten?
“Bij Feyenoord was het landskampioenschap met B1 na een 1-0 zege op Ajax B1 het hoogtepunt. Ik was toen aanvoerder in een team met Luc Castaignos, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. En natuurlijk het EK onder 17 jaar met het Nederlands team. We verloren na verlenging de finale van Duitsland met 2-1.”

En dan nu terug bij Vitesse. Op naar het eerste?
“Vitesse is een mooie club en ik ben Arnhemmer. Ik begin bij jong Vitesse en natuurlijk hoop ik op het eerste. Maar dat zal zeker niet meteen gebeuren. Maar als je in Feyenoord A1 hebt gespeeld, kom je bijna altijd in het betaalde voetbal terecht. Dat is het mooie. Wil een topclub niet met je verder, dan is er daaronder nog wel plek.”

*Foto homepage: Ryan Bouwmeester krijgt als aanvoerder van Feyenoord B1 de kampioensschaal uitgereikt van KNVB-official Heinrich Welling na een 1-0 zege op Ajax B1.