Bouwen aan ‘Oranje’ bolwerk

14 januari 2017 | Van onze AS-redactie

Aan de stand op de ranglijst is het nog niet af te lezen. “Maar de club is geweldig bezig om naar een hoger plan te gaan”, zegt trainer Carel van der Velden van zaterdagclub SC Oranje. “Dit seizoen streven we naar een plek bij de eerste zes, volgend jaar willen we meedoen om promotie naar de tweede klasse.”

SC Oranje staat in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal momenteel op een twaalfde en voorlaatste plek, maar het optimisme kent geen grenzen bij Carel van der Velden. Niet in de laatste plaats door de komst van Iliass Lakhal, die overkomt van Babberich en vrijwel zeker zijn opwachting gaat maken in de hoofdmacht van SC Oranje. Babberich heeft haar eerste elftal uit de competitie gehaald, omdat het door financiële perikelen geen representatief team meer op de been kan brengen. “Ik ga er vanuit dat die overschrijving in orde komt”, zegt Van der Velden. “Ik heb contact gehad met iemand van de KNVB en als Babberich medewerking verleent, zal de voetbalbond niet moeilijk doen.”

Van der Velden noemt Lakhal (foto links), een 29-jarige middenvelder, een grote aanwinst voor SC Oranje. “Iliass heeft nog voor Jong Marokko gespeeld. Ik heb met hem een paar uur om de tafel gezeten en het zegt genoeg dat een dergelijke speler naar SC Oranje komt.”
Behalve Lakhal komt ook Sinan Bagci, doelman van Babberich, naar SC Oranje, nadat in november Paquinel Minkman van het ter ziele gegane AFC Arnhem de gelederen al was komen versterken. Van der Velden: “Ik heb voor volgend seizoen de toezegging gekregen van nog twee spelers. Ik zeg niet dat we dan kampioen worden, maar we gaan zeker een gooi doen naar promotie. En dit seizoen willen we nog bij de eerste zes eindigen. We hebben langdurige blessures gehad, maar iedereen begint weer fit te raken. Als we compleet zijn, hebben we gewoon een goede ploeg.”

Van der Velden spreekt zijn ambities met SC Oranje niet onder stoelen of banken. “Als club zijn geweldig bezig en de sponsors, vrijwilligers en bestuur verdienen applaus. Ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken en het helpt natuurlijk dat ik zelf betaald voetbal heb gespeeld in Nederland en Engeland en zo makkelijker spelers over de streep kan trekken.”
Van der Velden heeft meer ambities. Zo voltooide hij eind vorig jaar, onder andere met Theo Janssen, met succes de versnelde TC III trainerscursus voor ex-profs. ”Ik ben 44 jaar. Als ik er nu niet mee was begonnen, had ik het nooit meer hoeven doen. Theo en ik zaten naast elkaar, want Arnhemmers zoeken elkaar toch op. En vanaf volgende week starten we meteen met de vervolgcursus TC II.”
Van der Velden, die ook elke werkdag bij FC Den Bosch trainer Edwin Peters assisteert bij ‘onder 17 jaar’ heeft dus plannen in het trainersvak. “Natuurlijk zal ik niet altijd trainer blijven bij een derdeklasser”, zegt Van der Velden. “Maar volgend seizoen ben ik trainer van SC Oranje. Ik heb mijn woord aan de club gegeven. Ik mag dan wel een grote bek hebben, maar ik houd me aan mijn afspraak. Ik wil een steentje bijdragen aan het succes van deze club. Daarom heb ik ook vier, vijf enkele aanbiedingen afgeslagen. We spreken onze ambities uit en volgend seizoen mag iedereen me afrekenen op het resultaat.”

* Foto geheel boven: Trainer Carel van der Velden van SC Oranje (Foto: SC Oranje)
* Fot links midden: Iliass Lakhal (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)