Bouwen aan een sterk Arnhemia

7 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Zijn eerste periode als voorzitter van voetbalvereniging Arnhemia is allerminst geruisloos voorbijgegaan. Edwin Vonk, opvolger van Henk Bouwman, was met zijn nieuwe bestuur al snel gedwongen tot ingrijpende maatregelen bij de zaterdagse vierdeklasser. Na een aantal incidenten trok het bestuur het eerste elftal eind oktober terug uit de competitie.

“Maar die tijd ligt in het verleden, het bestuur richt zich op de toekomst”, zegt Vonk, die aangeeft dat de club komend seizoen weer met een nieuw eerste elftal gaat uitkomen in het zaterdagvoetbal. “Daar wordt nu hard aan gewerkt en het ziet er goed uit.”

Vonk, clubman in hart en nieren, hoopt met zijn nieuwe bestuur van Arnhemia weer een leuke, ambitieuze club te maken. Dat hij voorzitter zou worden, was nooit zijn intentie. “Henk Bouwman had al eerder aangegeven te willen stoppen als voorzitter. Er zou ook een nieuw bestuur komen, maar dat werd door corona steeds uitgesteld. Eind mei van het vorig jaar werd tijdens een ledenvergadering duidelijk dat van het beoogde nieuwe bestuur drie man waren afgehaakt. Als voorzitter ad interim heeft Henk de zaak toen draaiende gehouden.”

Bouwman gaf aan wel in het bestuur te willen blijven, maar niet meer als voorzitter. “Ik heb toen gezegd: “Arnhemia is mijn club en als er geen kandidaten zijn, dan ga ik het doen”, vertelt Vonk, die begin juli tijdens een algemene ledenvergadering unaniem werd gekozen tot voorzitter.

Het eerste elftal, dat uit ging komen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal, was toen al rond. “Daarover waren al afspraken gemaakt en de nieuwe trainer, Marc Bronkhorst. Hij mocht zijn eigen groep samenstellen.”

Het liep in het hectische begin allemaal anders dan Vonk het zich had voorgesteld. “Aanvankelijk stonden er 22 spelers op het trainingsveld, maar dat werden er al snel vijftien. Daarna ontstonden er personele problemen door werk, blessures en kwamen spelers niet opdagen.”

Na een incidentrijke wedstrijd bij SVHA was de maat vol. Enkele spelers stopten. Vonk: “Er zijn toen dingen gebeurd waar wij als bestuur en ik als sponsor (Vonk is directeur van Vonk Financieel Adviseurs, red.) en als Arnhemiaan niet achter stonden. Als bestuur hebben we toen besloten met het eerste elftal te stoppen. Het tweede elftal doorschuiven was geen optie en jeugd doorschuiven was niet verantwoord.”

De negatieve publiciteit in de lokale media stak Vonk. “Omdat de eerder opgestapte trainer Marc Bronkhorst zaken naar buiten bracht die niet strookten met de waarheid. Maar daar wil ik niet meer op terug komen. Natrappen heeft geen zin en we moeten allemaal verder. Wij kijken nu naar de toekomst.”

Aan die toekomst wordt volgens Vonk hard gewerkt. Met Henk Bouwman (ledenadministratie), Geert Lentjes (penningmeester), Peter Lentjes (secretaris) Ferdinand Klotz en Dirk Fernandez (wedstrijdzaken en technische zaken), Joop Leerentveld (onderhoud), Remon van Someren (sponsoring) en Vonk als voorzitter beschikt Arnhemia over een prima bestuur. “Bestuurlijk hebben we de zaken op de rails”, zegt Vonk. “Dat is toch een voorwaarde om er een succes van te maken.”

Edwin Vonk

“We zijn partnerclub geworden van Vitesse en dat betekent dat onze trainers mee kunnen kijken bij Vitesse en daar hun voordeel mee kunnen doen. Met de businessclub van Vitesse wordt er getraind bij Arnhemia en ook wedstrijden gespeeld. Veel van die businessclubleden zijn ook al lid van Arnhemia en inmiddels raken ook andere leden van Arnhemia weer betrokken bij hun club. Ik bespeur momenteel veel enthousiasme bij de leden. Veel vrijwilligers regelen met veel energie allerlei zaken. Zo hebben ook twee spelers de nieuwjaarswedstrijd op zondag 8 januari georganiseerd.”

Bouwen aan een sterke vereniging. Dat is het doel. Vonk: “Arnhemia wil een club zijn voor iedereen die in de wijk woont, maar ook voor anderen. Dat alles moet leiden tot een mooie toekomst voor de club”, zo hoopt Vonk. “We zijn bezig met de uitbreiding van de jeugd. Jongens onder 16 jaar zijn in de najaarscompetitie kampioen geworden en we hebben een heel leuk meidenteam onder 17 jaar.”

“Na de winterstop gaan we van twee naar vier jeugdteams met goede begeleiding”, legt Vonk enthousiast uit. “Dat gebeurt ook met hulp van Arnhem Support onder leiding van Samir Makhouki en Mustafa Amezrine. Verder zijn zaterdag 2, zondag 2 en 35+ hele gezellige teams met trouwe leden. Het is leuk om naar Arnhemia te gaan.”

* Arnhemia houdt zondag 8 januari in het clubhuis vanaf 14.30 uur een nieuwjaarsreceptie. Mike Vleeming, Marcel Bruggeman, Dick van der Meer (40 jaar lid) en Ferdinand Klotz (25 jaar lid) worden dan gehuldigd.

* Foto geheel boven: Voorzitter Edwin Vonk (rechts) en secretaris Peter Lentjes van Arnhemia.