Bouman: ‘Niet mogen spelen doet pijn’

27 oktober 2010 | Van onze AS-redactie

Edwin Bouman, korfballer van Oost-Arnhem, speelt met de Tsjechische ploeg op het Europees kampioenschap korfbal. Speciaal voor ArnhemSports.nl houdt Bouman een dagboek bij. Vandaag aflevering 3.

Dag 5, dinsdag 26 oktober

Het EK is in volle gang. Wij zijn met het Tsjechisch team een echt vreemdelingen legioen. Roman Seifert, een Nederlander met Tsjechische roots via zijn ouders. Roman Veznik, een Tsjech die bij SCO speelt, en dan Martina Bouman een Tsjechische, getrouwd met een Nederlander (met mij dus) en spelend bij DVO. Dan ik zelf, getrouwd met een Tsjechische,  jaren gewoond, geleefd en gespeeld in Tsjechie en dan nu mijn vierde internationale toernooi met dat land.
Last but not least Hennie Baas, Nederlander maar al zo lang in Tsjechie aanwezig bij Prostejov. Zelf maakt het mij niet zo veel uit om in zo’n gezelschap te vertoeven en een tijdje niet met mijn eigen vrouw de kamer te delen. Samen met mijn ‘ouwe’ slapies uit Ceske Budejovice is het erg gezellig op de kamer. We lachen wat af en er wordt voortdurend ‘korfbalhumor’ gebruikt.
Om nu maar op het meest belangrijke te komen, we zijn dinsdag geplaatst voor de halve finales en spelen zondag in ieder geval om een medaille. In een zinderende wedstrijd waarin we eigenlijk weer ons niveau niet hebben gehaald, hebben we Catalonië verslagen. Ook dit was, net als Portugal weer een heel goed team, dat erg verzorgd speelde en ze hadden een aantal mannen goed op scherp staan.
Wij helaas niet. Daardoor moest er tijdens de wedstrijd nog veel omgezet worden voordat er een team stond dat de achterstand in kon halen en de laatste minuten gelijk kon maken. Via een knotsgekke golden-goal periode waarin mijn kamergenoot wel 30 keer kon aanleggen voordat hij na 6 minuten en 35 seconden met de winnende treffer van afstand de medaille-aspiraties van de spelers van Catalonië teniet deed.
Helaas niet mogen spelen. Dat doet pijn. Zeker omdat ik weet onder welke omstandigheden ik het beste korfbal. Gelukkig heeft Belgie van Portugal gewonnen waardoor Nederland, Belgie en Tsjechie zich bij de laatste vier hebben gespeeld. Omdat Rusland van Engeland heeft gewonnen met 26-24 en Duitsland dindag met 26-25 net iets te sterk was voor Rusland, is de wedstrijd van Engeland tegen Duitsland woensdag beslissend voor wie zich bij de beste vier landen van Europa gaat voegen.