Boos op trainer Thomas Letsch

3 april 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Na de 3-1 nederlaag van Vitesse bij AZ was Vitessetrainer Thomas Letsch boos. Hij nam zijn ploeg kwalijk dat die slecht had verdedigd én aangevallen, terwijl het spel toch beter was dan dat van de Alkmaarders. Nou, meneer Letsch, mijn boosheid richt zich op u. Niet alleen vanwege deze belabberde analyse. Maar vooral ook om de fouten die u telkens weer maakt qua tactiek en de keuze van spelers. Die gaan ten koste van het spel, de resultaten en de ontwikkeling van een aantal spelers.

Goed beschouwd was het in Alkmaar, op de eerste tien minuten en een korte fase na de 2-1 na, weer huilen met de pet op. AZ bakte er bijzonder weinig van, was te pakken, maar niet door dit Vitesse. Ik hoorde voor de wedstrijd tot mijn stomme verbazing dat Letsch invaller Yapi als een geheim wapen beschouwde. Als je deze goedwillende, maar uiterst beperkte Franse Ivoriaan zo betitelt, is dat een lachertje. Hij kan hard lopen, maar heeft de voetbalintelligentie van een matige amateur.

Uitgerekend deze zwakke broeder kwam te lopen in de zone waar AZ bijna alle gevaar sticht via Karlsson en de overlappende linkerverdediger Wijndal. Dat weet de hele Eredivisie, maar Vitesse was zo naïef om dat toch diverse keren te laten gebeuren. Bij de eerste tegengoal liep Yapi in eerste instantie aan de verkeerde kant te dekken. Hij kreeg nog de kans om dat te corrigeren, maar zag lijdzaam toe hoe Karlsson de bal vanaf de achterlijn voorgaf. De bal kwam daarna ongelukkig uit de kluts voor de voeten van de scorende Pavlidis, maar zo ver had het helemaal niet mogen komen.

Toen ook in de tweede helft weer eens niemand van Vitesse het tactische benul had om mee te gaan met de diep sprintende Wijndal, leverde dat de tweede tegentreffer op. Het wekt de indruk dat zo’n wedstrijd helemaal niet tactisch wordt voorbereid, maar dat kan toch niet waar zijn. Er zijn immers videobeelden beschikbaar en er kan een hele week op zo’n specifieke situatie worden getraind. Of dat gebeurt betwijfel ik sterk bij deze trainer, maar het gaat natuurlijk sowieso fout, als hij een voetbaltechnisch en -tactisch lichtgewicht als Yapi daarbij een belangrijke rol toebedeelt.

Letsch blijft verder maar kiezen voor Grbic als spits. Waarom is deze speler in de winter gehaald? Hij werkt hard, maar voegt helemaal niets toe. De Duitse trainer vond Buitink goed spelen bij Jong Oranje, maar zette de Nijkerker als dank maar weer op de bank. Het is treurig om te moeten constateren, maar in de competitie faalt Vitesse en de successen in Europa heeft de club meer ondanks dan dankzij Letsch behaald. Verder heeft hij met zijn jojobeleid de ontwikkeling van spelers als Huisman, Cornelisse, Gboho, Buitink, Vroegh en wie weet ook de alweer vertrokken Von Moos belemmerd.

De trainer suggereerde dat Vitesse toch nog wel aardig had gespeeld. Er ontbrak echter opnieuw heel veel aan. Het baltempo was bijvoorbeeld in grote delen van de wedstrijd weer veel te laag. Te slap inspelen, vaak half achter de man of niet in de loop. Wordt daar op trainingen wel voldoende aan gewerkt en op gehamerd? Het lijkt erop dat spelers vaak al tevreden zijn, als zij de bal bij dezelfde kleur weten te krijgen. Pas in de absolute eindfase veranderde dat. Ook schoof de tot dat moment behoudend spelende Bazoer toen eindelijk in. Het werd daardoor nog wel enkele keren gevaarlijk, maar de wedstrijd was er al niet meer mee te redden.

Met de huidige selectie wordt het uiterst moeilijk voor Vitesse om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Ik denk dat er wel kansen liggen, als de trainer het maximale uit deze spelersgroep weet te halen. Helaas heb ik er op basis van mijn ervaringen tot nu toe een hard hoofd in dat Letsch daartoe in staat is. Voor succes in de nacompetitie lijkt dan een klein wonder nodig.

Welnu, ik sleep me eerst maar eens met frisse tegenzin naar de volgende tegenstander, SC Cambuur. In Leeuwarden kende Vitesse met een 1-6 overwinning een van zijn weinige competitiehoogtepunten, in Arnhem kan het maar zo een volgend echec worden.

AZ-Vitesse 3-1
32. Pavlidis 1-0, 56. Rasmussen (e.d.) 2-0, 63. Tronstad 2-1, 83. Karlsson 3-1