‘Bony voor 12 miljoen naar Swansea’

27 juni 2013 | Van onze AS-redactie

Wilfried Bony (23) speelt komend seizoen bij Swansea City. De topscorer van Vitesse, afgelopen seizoen goed voor 31 treffers, tekent bij de club uit de Premier League een meerjarig contract. De transfersom zou rond de 12 miljoen euro liggen.

Francis Kacou, de zaakwaarnemer van Bony, heeft aan Voetbal International laten weten dat de onderhandelingen in de laatste fase zitten. Zowel Swansea City als Vitesse wil de transfer nog niet bevestigen.
Wilfried Bony kwam in de winterstop van het seizoen 2010-2011 voor ongeveer 4 miljoen van Sparta Praag naar Vitesse. De Ivoriaan tekende toen een contract voor 3,5 jaar. Bony debuteerde op 11 februari 2011 tegen De Graafschap. De spits viel in voor Marco van Ginkel en scoorde meteen zijn eerste treffer. Er zouden nog vele doelpunten volgen.
In februari 2012 werd het contract tussen Vitesse en Bony opengebroken. De topschutter verlengde zijn overeenkomst met de Arnhemse eredivisionist met een jaar tot de zomer van 2015. Bony had afgelopen seizoen een groot aandeel in de zeer knappe vierde plaats die Vitesse onder leiding van trainer Fred Rutten in de eredivisie behaalde. Het leverde directe plaatsing voor Europees voetbal op. Met 31 doelpunten in dertig duels werd Bony topscorer van de eredivisie.
Ondanks zijn nog doorlopende verbintenis liet Bony aan het einde van het vorige seizoen geen mogelijkheid onbenut om zijn vertrek uit Arnhem aan te kondigen. Clubs in Rusland toonden belangstelling, maar Bony wilde liever naar de Engelse competitie. Onder meer Newcastle United toonde belangstelling, maar het werd uiteindelijk Swansea City, waar ook de Nederlandse doelman Michel Vorm onder contract staat. Tevens hoopt de ploeg van trainer Michael Laudrup international Jonathan de Guzman nog een jaar te huren van Villareal.
Swansea City eindigde afgelopen seizoen als negende in de Engelse Premier League. De club uit Wales plaatste zich niettemin voor Europees voetbal door het winnen van de League Cup.
In Engeland begint de competitie op zaterdag 17 augustus. Voor Swansea City staat meteen een kraker op het programma. In het Liberty Stadium, de thuishaven van Swansea City, komt dan de Engelse kampioen Manchester United op bezoek. Een week speelt de nieuwe club van Wilfried Bony, in Londen tegen Tottenham Hotspur.