Bijlsma: ‘Besluit breed gedragen’

31 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Het bestuur van Oost-Arnhem heeft het besluit om volgend seizoen niet door te gaan met trainer Petra Geelhoedt niet alleen af laten hangen van enkele speelsters uit het eerste team. Dat zegt voorzitter Yke Bijlsma.

Trainer Petra Geelhoedt stapte zaterdag met onmiddellijke ingang op bij de korfbalvereniging. Zij voelde het als een motie van wantrouwen dat een deel van de selectiegroep voor volgend seizoen niet met haar verder wilde.
“Maar zo lijkt het erop dat 3 dames dat hebben bepaald en dat het bestuur niet capabel is om een objectief beeld te krijgen en tot een afgewogen besluit te komen”, zegt voorzitter Yke Bijlsma. “Dat is dus onjuist. Het bestuur neemt geen beslissingen op basis van wat 3 dames van iets vinden. Het draagvlak om volgend seizoen niet met Petra door te gaan was veel breder.”
Zo heeft het bestuur zich niet alleen laten adviseren door spelers uit het eerste. “We hebben ook gesproken met spelers uit het A1-team en er ligt een advies van de technische commissie. Op basis van het totale plaatje heeft het bestuur een besluit genomen”, zegt Bijlsma.
Voor Bijlsma, zelf speelster in de hoofdmacht van Oost-Arnhem, had Geelhoedt niet weg gehoeven. “Ik betreur het dat Petra zich niet aan de afspraak heeft gehouden. We zouden het seizoen met elkaar afmaken. Daarbij vind ik het vreemd dat ze mij als voorzitter niet vooraf van haar besluit om onmiddellijk te vertrekken op de hoogte heeft gesteld. Nu heeft Petra mij tegelijkertijd met de rest van de ploeg anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Nieuwerkerk geconfronteerd met haar beslissing.”

Volgens Bijlsma heeft Geelhoedt de ploeg zaterdag in de kleedkamer bij elkaar gezet om de situatie nog een keer te bespreken. “Bij dat gesprek is Petra zelf niet aanwezig geweest. We hebben haar er vervolgens weer bijgehaald en nog een keer gezegd dat we het seizoen samen af willen maken. Maar ze had toch het gevoel dat de ploeg niet achter haar zou staan.”
Bijlsma heeft begrip voor de beslissing van Geelhoedt, niet voor de wijze waarop. “Petra heeft de ploeg woensdag gezegd door te gaan. Samen het seizoen professioneel afmaken. Maar blijkbaar is er daarna iets gebeurd en zijn emoties een rol gaan spelen. Dat ze dan stopt, begrijp ik. Dat je niet coacht ook, maar ze had mij moeten informeren. Dit schaadt haar, Oost-Arnhem en het heeft invloed op de prestaties van de ploeg.”
Bijlsma benadrukt dat Geelhoedt bij Oost-Arnhem geen gemakkelijke job had. “Petra wilde graag speelsters van A1 doorschuiven, maar die vinden het leuk om met leeftijdsgenoten te spelen. Zo is er ook een spanningsveld tussen de korte en lange termijn. Een trainer kijkt naar de wedstrijd van morgen, ik kijk ook naar waar we over 4 jaar willen staan.”
Bijlsma hoopt snel een oplossing te vinden voor de ontstane situatie. Laura van den Haak, trainster van het tweede team, traint maandag de gehele selectie.