Bij Oost-Arnhem staat alles al in het teken van de kruisfinales

29 februari 2020 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem hebben zich al verzoend met een tweede plaats in de hoofdklasse B. Na de thuisnederlaag tegen DSC is de achterstand op koploper Dalto met nog twee duels voor de boeg gegroeid naar 4 punten. Een zege op Dalto met meer dan twee goals verschil (zaterdag 29 februari, 15.30 uur, sporthal Valkenhuizen) zal de hoop op de eerste plaats nog enigszins levend houden, maar dan moet Oost-Arnhem ook de laatste wedstrijd winnen bij Deetos en Dalto bij Wageningen verliezen.

Bij de onderlinge strijd tussen de nummer één en twee staat zaterdagmiddag niet veel meer op het spel dan prestige. Zowel Dalto als Oost-Arnhem is al geplaatst voor de kruisfinales voor een plek in de Korfbal league. Beide ploegen zullen met het oog op blessures dan ook geen enkel risico nemen.

Coach Ron Steenbergen (Foto: Mike Bekkers)

Trainer Ron Steenbergen van Oost-Arnhem deed dat al niet in de thuiswedstrijd van twee weken geleden tegen DSC. De coach liet de basisspelers Bas Broenink en Noa Kapteyn met lichte blessures aan de kant. Steenbergen maakte daarmee al meer dan duidelijk dat alles in het teken staat van de kruisfinales. “Noa en Bas waren niet fit genoeg om te spelen en we willen topfit aan de kruisfinales beginnen”, waren de veelzeggende woorden van aanvoerder Rick Verdouw na afloop van de verloren wedstrijd (29-34) tegen DSC.

Hoewel Job van de Pijpekamp en Anouk Damen de geblesseerden prima vervingen, was de scherpte in het spel van Oost-Arnhem er een beetje vanaf. Bij rust keek de thuisploeg al tegen een 16-28 achterstand aan en die liep na de pauze via 21-26 op tot 23-29. Oost-Arnhem leefde met nog bijna vijf minuten te gaan nog even op (27-30), maar de bezoekers uit Eindhoven trokken de zege toch naar zich toe.

KCC uit Capelle aan den IJssel wordt in een ‘best of three’ (14 maart, 21 maart en eventueel 25 maart) zo goed als zeker de tegenstander in de halve finale van de play-offs. De koploper van de hoofdklasse A vergrootte met nog twee duels voor de boeg de voorsprong naar drie punten.  De andere halve finale gaat dan tussen Dalto en Nieuwerkerk. De winnaars spelen op 28 maart de finale in de PKC-hal in Papendrecht om een plek in de Korfbal League. De verliezer krijgt tegen de nummer negen van de Korfbal League nog een herkansing om de tweede plek op het hoogste niveau van Nederland.

* Foto rechtsboven: Nynke Lokhorst, hier in actie tegen Sparta Zwolle, was tegen DSC goed voor drie treffers. (Foto: Mike Bekkers)

Oost-Arnhem – DSC 29-24 (16-18).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 3, Job van de Pijpekamp 4 (Tim Pels 2), Rosemiek Harrewijn, Nynke Lokhorst 3.
Eerste verdediging: Willemien Kragt 7, Matthijs Baerends 5, Thijs Broenink 3, Anouk Damen 2 (Anna van Mölken).   


Uitslagen
Zaterdag 15 februari

Twaalfde speelronde
Oost-Arnhem – DSC  29-34
ODIK – Deetos  21-28
Sparta Z – Wageningen  21-29
Dalto – DSC  30-17

Stand
Dalto  12-22
Oost-Arnhem  12-18
Wageningen  12-14
DSC  12-12
Deetos  12-12
Sparta Zwolle  12-8
ODIK  12-6
SCO  12-4

Programma
Zaterdag 29 februari
Dertiende speelronde
Oost-Arnhem – Dalto (15.30 uur, sporthal Valkenhuizen)
Wageningen – DSC
Sparta Z – ODIK
Deetos – SCO