Belabberde coaching

12 maart 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

 

Vitesse is een standvastige ploeg. De vaste volgers weten precies waar ze met de Arnhemse formatie aan toe zijn. Bij Vitesse kun je er namelijk van op aan dat je niets van de ploeg op aan kunt.

Dat geldt niet voor trainer Henk Fraser. Bij hem weet iedereen exact wat hij of zij kan verwachten. Foutieve keuzes, belabberde coaching en een voorkeur voor een aantal opzichtig falende spelers. Dat heeft de club gedurende het seizoen flink wat punten gekost en de attractiviteit van het spel in veel duels negatief beïnvloed.

Niet dat Vitesse een ploeg heeft die goed genoeg is voor de subtop. Daarvoor is er te slecht ingekocht. De selectie mist kort samengevat een fatsoenlijke keeper, linksback en spits. Het keepersprobleem is intern niet op te lossen, want de drie onder contract staande sluitposten voldoen geen van alle. Wel had aan de bij Jong Vitesse meetrainende Piet Velthuizen in de winterstop een contract kunnen worden voorgelegd. Ik denk dat hij voor weinig geld had willen tekenen.

Voor de linksbackplaats was Büttner voorbestemd, ook door mij. De gretige, buffelende Büttner van voor zijn vertrek naar Manchester United blijkt echter na het verdienen van het grote geld veranderd te zijn in een zichzelf overschattende, gemakzuchtige, fysiek tekortschietende speler. De jongen die er nu speelt, Faye, vindt zichzelf ook al geweldig, maar is opbouwend onthutsend zwak. Tot mijn stomme verbazing heeft de technische leiding hem niettemin een verbeterd meerjarencontract voorgelegd. Ik zou zeggen: trek die aanbieding gauw in.

Dan de spitspositie. Matavz en Castaignos zijn tamelijk grote namen, maar beiden presteren ondermaats. Matavz is een slappeling in de duels, loopt veel te veel buitenspel en heeft nauwelijks inbreng in het spel. Castaignos werkt aandoenlijk hard, maar kan er werkelijk helemaal niets van.

Laatstgenoemde twee behoren tot de beschermelingen van Fraser. Matavz is bij hem eerste keus, hoe hij ook speelt. De trainer gebruikte diens afwezigheid door een schorsing zelfs als excuus voor het falen van de ploeg in een aantal wedstrijden. Dat falen lag daar niet aan, maar wel voor een belangrijk deel aan het onwaarschijnlijke feit dat de trainer in alle vier de wedstrijden van die schorsing Castaignos de volle negentig minuten liet spelen. Bij deze ontstellend behoudende trainer is nooit de gedachte opgekomen om eens iets anders te proberen. Bijvoorbeeld Van Bergen erin en Linssen in de spits of de jonge Buitink in de spits. Het zijn varianten die alleen maar beter hadden kunnen werken.

De derde beschermeling van Fraser is Van der Werff. Deze speler is een tijd geblesseerd geweest en nu hij weer fit is, is er geen plaats in het elftal voor hem als centrale verdediger, omdat het centrale duo Kashia en Miazga goed functioneert. Het heeft Fraser ertoe gebracht om hem dan maar op andere posities in te zetten. Tegen VVV thuis mocht Van der Werff in een deel van de wedstrijd laten zien dat hij als rechtsback niet uit de voeten kan, in een aantal andere duels mocht hij aantonen dat hij volstrekt ongeschikt is als verdedigende middenvelder. Ook in Utrecht was het verschrikkelijk om te zien hoe weinig dynamisch en wendbaar deze speler is. Natuurlijk, de speler doet het dan niet goed, maar het is toch vooral de trainer die dan faalt door hem daar op te stellen.

De wissels van Fraser in Utrecht waren alleszeggend. Bij 2-0 achter na rust een back voor een back inbrengen, later voor de zoveelste keer de hopeloos slechte Castaignos voor Matavz en de pure centrale verdediger Oude Kotte als linksback. De dolende Van der Werff mocht de volle negentig minuten blijven doormodderen. Wie het begrijpt mag het zeggen.

In De Gelderlander staat boven het verslag de schreeuwende kop: “Vitesse is vierde plek niet waard.” Alsof dat nieuws is. Ja, voor deze krant wel, want die nam de excuses van Fraser voor het slechte spel voor de winterstop klakkeloos over, terwijl de kenners toen al duidelijk zagen dat er veel meer aan de hand was.

Nog zeven wedstrijden te gaan, waarvan zes tegen zogenaamde mindere tegenstanders, om te beginnen Heracles. Voor Vitesse bestaan er echter geen gemakkelijke wedstrijden en al helemaal niet zolang deze coach het voor het zeggen heeft.

Utrecht, 11 maart 2018
FC Utrecht-Vitesse 5-1
Janssen 1-0, 44. Labyad 2-0, 55. Foor 2-1, 60. Van de Streek 3-1, 74. Ayoub 4-1, 77. Ayoub 5-1.