AZ 2000: trainen in coronatijd

16 juni 2020 | Van onze AS-redactie

Sinds ruim een maand mogen voetbalclubs na een verplichte pauze weer trainen op het veld. Met beperkingen wegens het coronavirus. Vooral het houden van de anderhalve meter afstand maakt het nieuwe trainen anders. Hoe gaan clubs om met de nieuwe omstandigheden? ArnhemSports nam een kijkje bij AZ 2000, de kleinste voetbalclub van Arnhem.

Het is een mooie zomeravond. De spelers komen al in trainingsoutfit naar het sportpark aan de Drielsedijk in Arnhem. Omkleden in de kleedkamers is namelijk voorlopig niet toegestaan, evenmin als een bezoekje aan de kantine. De voetballers lopen linea recta naar het trainingsveld van AZ 2000.

Klokslag 20.00 uur begint trainer Giovanni Zweers aan zijn welkomstpraatje. De bevlogen trainer vertelt zijn spelers wat er deze avond op het programma staat. “En houd je aan alle coronamaatregelen.”

De Arnhemmer, bezig aan zijn eerste seizoen bij AZ 2000, begint met de hele groep aan een warming-up met bal. Cor Hondeveld, normaliter verzorger, houdt een scherp oogje in het zeil. Hij is door de club aangesteld als corona-coördinator. Hondeveld ziet er op toe dat de spelers zich aan de anderhalve meter afstand houden. “Jongens, denk aan de afstand”, roept Hondeveld met enige regelmaat.

Na de warming-up verdeelt Zweers de groep in tweeën. De hoofdtrainer begint met de ene helft aan afwerken en stuurt de andere helft naar zijn assistent Roel van Haaren. Hij is niet officieel de assistent, maar in deze Corona tijd wordt hij door Zweers incidenteel ingehuurd voor zijn specialiteit: de HIT training. Dat staat voor Hoge Intensiteit Training. Van Haaren, die keeperstrainer is bij het Zevenaarse OBW, onderwerpt de spelers aan kracht- en conditie-oefeningen. Die zijn pittig, maar de spelers volbrengen hun opdrachten met veel enthousiasme en plezier.

Dat is ook duidelijk zichtbaar bij de afwerkvormen onder leiding van Giovanni Zweers. De spelers vuren, na enig combinatiewerk, achter elkaar schoten af op het doel van Bas Hamers, de zoon van voorzitter Paul Hamers. Hamers junior pareert veel schoten, maar de meeste ballen gaan toch naast of over. Dat komt ook omdat er geschoten wordt op een kleiner (pupillen)doel, waardoor Leo Yanga, de vaste assistent van Gionanni Zweers, erg druk is met het ophalen en terugschieten van de ballen.


Hamers senior is ook aanwezig op deze mooie zomeravond. De voorzitter maakt een praatje met de aanwezigen en geniet van het enthousiasme van de spelersgroep. Jan Brouwer, technisch coördinator van AZ 2000, is eveneens aandachtig toeschouwer. Hamers en Brouwer zijn blij met Giovanni Zweers, die in de zomer van 2019 overkwam van Dierense Boys. ,,Giovanni was van plan om te stoppen met trainen”, zegt Brouwer. ,,Maar Paul en ik hebben op hem ingepraat. Gelukkig hebben we hem kunnen overhalen om door te gaan.”

Na ruim twintig minuten intensief trainen, moeten de groepen draaien. Omdat bij de HIT-trainingen ballen zijn gebruikt en deze door de spelers ook met de handen zijn aangeraakt, moet corona- coördinator Cor Hondeveld (‘AZ 2000 is een mooie club meneer, we hebben weinig geld maar we spelen voor het plezier’) aan het werk. Hondeveld trekt zijn plastic wegwerphandschoenen aan en gaat alle gebruikte ballen desinfecteren. Zo zijn ze weer schoon voor de andere groep.

Na een drinkpauze hervatten de spelers de training. Als beide groepen het tweede grote hoofdonderdeel hebben afgewerkt, is het tijd voor de gezamenlijke afsluiting. Normaal gesproken is dat een cooling-down, waarbij het lichaam tot rust moet komen en er doorgaans rek- en strekoefeningen op het programma staan. Dit keer is de afsluiting anders. De spelers moeten gaan liggen in een cirkel en dan vervolgens vol aan de bak. Voorzitter Paul Hamers zet een grote bluetooth-luidspreker in het midden en HIT-coach Van Haaren neemt de leiding. Terwijl de muziek uit de speaker knalt, roept Van Haaren vanuit het midden van de cirkel continue ‘up en down’. een zware afsluiting, maar niemand verzaakt. De sfeer is opperbest. (zie video onder)

Giovanni Zweers kijkt later met genoegen terug op de training. ,,Het zijn bijzondere tijden door het corona-virus, ook voor mij als trainer. We moeten ons houden aan de maatregelen, maar desondanks kunnen we wel functioneel trainen. Bij die afwerkoefening zit eigenlijk alles in. We zijn nu vijf weken bezig en we gaan na overleg met de spelers nog even door. Daarna houden we een korte zomerstop om ons daarna voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Hoe ervaren de spelersde nieuwe manier van trainen? ,,We zijn in ieder geval blij dat we weer mogen beginnen”, zegt Quency Mamber, de aanvaller die komend seizoen uitkomt voor Arnhemse Boys. ,,Maar je mist wel het partijspel, want je wilt toch duelleren met elkaar. Maar het mag niet, dat maakt het minder leuk.”
Ondanks die beperkingen blijft de sfeer uitstekend en is de inzet groot. De verschillende oefenvormen en de passie bij het trainersduo Giovanni Zweers en Ramon van Haaren helpt daarbij.