Arnhemia luidt de noodklok

12 juni 2014 | Van onze AS-redactie

Arnhemia speelde afgelopen seizoen een bescheiden rol in de vijfde klasse G van het zondagvoetbal. Na een prima start zakte de ploeg richting middenmoot. Nu dreigt een leegloop. De AS-redactie sprak met Flip Witjes, belast met technische zaken bij Arnhemia.

Flip Witjes maakt zich zorgen. Grote zorgen. Niet alleen over Arnhemia. Ook over het totale niveau van het Arnhemse voetbal. “Want dat stelt niet zo heel veel meer voor”, zegt Witjes, die buiten een uitstapje naar de profs van Vitesse zijn gehele actieve carrière uitkwam voor ESA. “Dat komt vooral door de enorme uitwisseling van spelers die al jarenlang aan de gang is. De ene club krijgt er tien nieuwe spelers bij en de andere heeft geen team meer over. Die laatste club moet dan zien te overleven, maar ook de vereniging met al die nieuwe spelers schiet er weinig mee op. Tegen de tijd dat je een ingespeeld geheel hebt, zit het seizoen er al bijna op. En daarna begint het getrek aan spelers en het verloop opnieuw.”
Het is volgens Witjes niet de enige reden voor de teloorgang van het Arnhemse voetbal. “Er zijn ook steeds minder spelers beschikbaar. Dus ook minder goede tweede elftallen, omdat spelers geen zin meer hebben om op zondagmorgen om 10 uur te voetballen. De clubs zitten dus in dezelfde ton te grabbelen. En door dat tekort aan spelers zijn er clubs die betalingen doen aan voetballers, die een strandbal nog niet eens drie keer hoog kunnen houden. Dat versterkt het verloop, want clubliefde bestaat ook niet meer. Daarom is een vereniging als Arnhemia, die niet betaalt, dan altijd de klos.”
Het feit dat steeds meer clubs met een standaardelftal in de zaterdag- en de zondagcompetitie uitkomen, doet de kwaliteit van het Arnhemse voetbal ook geen goed, zo stelt Witjes. “Met alle respect, maar wat heeft dat clubs als SC Oranje, AZ 2000, Presikhaaf, Elsweide en Eendracht nou gebracht? Bij de meeste clubs is er al onvoldoende kwaliteit om één standaardelftal te vullen, laat staan als je twee teams moet bemannen.”
Terug naar Arnhemia, dat komend seizoen een moeilijk jaar tegemoet lijkt te gaan. “Een groot aantal spelers, een stuk of tien, vertrekt”, zegt Witjes. “Dat zal mede te maken hebben met onze mindere tweede helft van het afgelopen seizoen, maar ook omdat spelers door andere clubs zijn benaderd. Er gaan jongens naar De Paasberg, Arnhemse Boys, ESA en Sportclub Oranje en Maikel Peters gaat naar AFC Arnhem. Met die laatste heb ik geen moeite. Dat is een grote stap vooruit. Krijgen wij er zelf geen spelers bij, dan zijn een groot aantal oudgedienden bereid om nog een keer in het eerste te gaan spelen. Maar misschien zijn er nog wel jonge voetballers, die bij hun eigen club niet aan de bak komen en het bij Arnhemia willen proberen. En anders moet het met oudere, echte Arnhemianen. Gelukkig hebben keeper Ferdinand Klotz en Dick Fernandez nu al aangegeven nog een jaar door te gaan.”

Foto homepage: trainer Pierre van den Berg instrueert Davy Hoogstraaten. De laatste vertrekt naar SC Oranje.