Arnhemia en Eldenia op jacht naar succes in jubileumtoernooi van Arnhem Cup

2 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Arnhemia en Eldenia staan donderdagavond 2 mei (vanavond) tegenover elkaar in de tweede kwartfinale van het toernooi om de Arnhem Cup. Beide ploegen wonnen het toernooi, dit jaar voor de vijftigste keer gehouden, nog nooit. De aftrap op het terrein van voetbalvereniging Eendracht is om 20.00 uur.


Het seizoen van Eldenia verloopt allerminst rooskleurig. De formatie van trainer Erwin Koen hoopte een vooraanstaande rol te kunnen vervullen in de derde klasse D van het zondagvoetbal, maar daar kwam weinig van terecht. Eldenia is, met nog twee competitieduels voor de boeg, zelfs nog niet zeker van direct klassebehoud.

Erwin Koen

In het toernooi om de Arnhem Cup hoefde Eldenia in de eerste ronde niet in actie te komen. Tegenstander Westervoort trok zich wegens gebrek aan spelers terug, waardoor de Eldense ploeg zich automatisch plaatste voor de kwartfinale.
Eldenia stond in de historie van de Arnhem Cup nog nooit in de finale. Met een tegenstander als Arnhemia, dat een klasse lager speelt, lonkt in de jubileumeditie van het toernooi een plek in de halve finale. Bij een zege treft Eldenia de winnaar van het duel VDZ – Jonge Kracht.


Eldenia mag dan in een hogere klasse uitkomen en (licht) favoriet zijn, de geschiedenis van het toernooi om de Arnhem Cup leert dat er in elke editie verrassingen te noteren zijn.
Arnhemia is bovendien in staat te stunten. In de eerste ronde versloeg de ploeg van trainer Marlon Keizer het hoger ingeschatte ESA op vreemde bodem met 2-1. ESA kwam voor rust nog wel op 1-0 door Job Seinen, maar na de hervatting zetten de bezoekers die achterstand toch nog om in een overwinning. Adnane Askali maakte gelijk, waarna Huseyein Okal in de slotfase voor de winnende treffer zorgde: 1-2.

In de rijke historie van de Arnhem Cup prijkte de naam van Arnhemia vier keer op het affiche van de finale: in 1986, 1988, 1990 en 1992. Driel was in 1986 met 2-0 te sterk en in 1988 verloor Arnhemia met dezelfde cijfers van VDZ. In 1992 nam Arnhemia in de eindstrijd tegen Vitesse 1892 door Mike Vleeming nog wel een voorsprong, maar Vitesse 1892 sloeg vervolgens nog drie keer toe: 3-1.
In 1990 was Arnhemia nog het dichtst bij een toernooizege. De eindstrijd tegen ESA eindigde na verlenging in 0-0, waarna de ploeg van toenmalige ESA-trainer Hans Witjes de Arnhem Cup won na het nemen van strafschoppen. Flip Witjes, nu verantwoordelijk voor technische zaken bij Arnhemia, benutte één van de penalty ’s van ESA.

Arnhemia, donker tenue, verloor afgelopen zondag ongelukkig bij GVA met 3-2. (Foto: Sjaak Bouwmeister)

Arnhemia heeft ook nog grote competitiebelangen. De Arnhemse formatie staat in de vierde klasse D van het zondagvoetbal momenteel op een ‘veilige’ elfde plaats, maar heeft concurrent Veluwezoom nog niet definitief afgeschud. Arnhemia, dat 22 punten heeft uit 22 wedstrijden, verdedigt een voorsprong van 5 punten op Veluwezoom, dat bovendien een wedstrijd meer speelde. Arnhemia komt nog vier keer in actie, voor Veluwezoom staan nog drie wedstrijden op het programma. De nummer twaalf speelt nacompetitie en moet zich daarin proberen te handhaven in de vierde klasse.

Maar eerst wacht nog de kwartfinale van de Arnhem Cup. SML heeft zich inmiddels geplaatst voor de halve finale door AVW ’66 na strafschoppen te verslaan.
Arnhemia – Eldenia staat donderdagavond (vanvond) onder leiding van scheidstrechter Marco ten Broek. Hij wordt geassisteerd door Emiel Toonen en Delano Driessen.ARNHEM CUP
Kwartfinales
Uitslagen
Donderdag 25 april: AVW ’66 – SML 3-3 (SML wns)
Programma
Donderdag 2 mei: Arnhemia – Eldenia (20.00 uur)
Dinsdag 7 mei: RKHVV – Rheden (20.00 uur)
Donderdag 9 mei: VDZ – Jonge Kracht (20.00 uur)
* Vanaf de kwartfinales worden alle wedstrijden gespeeld op het terrein van Eendracht.