Arnhem: geen voetbal op natuurgras

15 maart 2013 | Van onze AS-redactie

Arnhemse voetbalverenigingen die alleen over een natuurgrasveld beschikken, komen dit weekeinde niet in actie. Sportbedrijf Arnhem, verantwoordelijk voor de buitensportaccommodaties, heeft de Arnhemse clubs gemeld dat het niet is toegestaan de velden bij ‘opdooi’ te betreden.

Na een periode van vorst zet nu de dooi in. Dan is volgens het Sportbedrijf voorzichtigheid geboden om geen structurele schade aan de natuurgrasvelden toe te brengen.
Nu de temperaturen boven het vriespunt komen, treedt er opdooi op. Dat betekent dat de toplaag van het veld ontdooit en dat de grond eronder nog bevroren is. Bij bespeling zal het vocht uit de toplaag niet weg kunnen in de bodem en dat leidt dan tot enorme schade. Bij natuurgrasvelden kan er in dat geval jarenlang sprake zijn van structuurbederf. Het gevolg is een slecht groeiende grasmat en een ongelijk veld.
Voor de kunstgrasvelden is opdooi geen probleem. De wedstrijden die op kunstgras staan gepland, gaan in principe door.
Door de maatregel van Sportbedrijf Arnhem zijn zaterdag de duels Elsweide – Ostrabeke (3A) en AZ 2000 – Ede/Victoria (4A) al afgelast. Op zondag gaat de wedstrijd De Paasberg – CHRC (5F) niet door.
ESA, Arnhemse Boys en Arnhemia, die hun thuiswedstrijden normaal afwerken op natuurgras, beschikken op hun complexen wel over een kunstgrasveld. Zij zijn verplicht daar naar uit te wijken. ESA ontvangt op sportcomplex Rijkerswoerd in 2G van het zaterdagvoetbal Veensche Boys. Zondag is Arnhemse Boys in 3D op sportcomplex de Schuytgraaf gastheer van Beuningse Boys. In 4F speelt Arnhemia op sportpark De Bakenhof de stadsderby in 4F tegen MASV.