April oogstmaand Arnhemia?

7 april 2018 | Van onze AS-redactie

Voor Arnhemia is de maand van de waarheid aangebroken. De Arnhemse ploeg, met 46 punten uit 17 wedstrijden koploper in de vijfde klasse D van het zondagvoetbal, krijgt in april te maken met de drie directe achtervolgers. Na de uitwedstrijd van zondag bij Angerlo Vooruit (nummer vier met 37 uit 16) volgen nog uitduels op 15 april bij Doesburg (nummer drie met 38 uit 17) en op 29 april bij RVW (nummer twee met 38 uit 17). Tussendoor speelt de ploeg van trainer Marco Bosch nog thuis tegen nummer zes Voorst (22 april).

Met een voorsprong van acht punten lijkt er voor Arnhemia geen vuiltje meer aan de lucht, maar trainer Marco Bosch blijft voorzichtig. “Wij hebben veruit het zwaarste programma. Maar wij hebben ook nog geen punten verspeeld aan de op papier mindere ploegen. Dat deden de concurrenten wel. In maart verloor eerst RVW met 1-0 bij Socii, twee weken later overkwam Angerlo Vooruit hetzelfde. Dat verwacht je niet. Dan knijp je elkaar in de arm en vraag je je af of het echt zo zou zijn.”
Arnhemia liet zich daarna niet verrassen door Socii en won met 6-1. De voorsprong op Angerlo Vooruit bedraagt negen punten, maar de Liemerse ploeg heeft nog een wedstrijd te goed. Zondag kan Arnhemia een gouden slag slaan en ook Angerlo Vooruit op vrijwel onoverkomelijke achterstand zetten. Bij een nederlaag van de Arnhemmers keert de spanning terug. “Een keer verliezen hoeft niet fataal te zijn”, zegt Bosch (foto). “We hebben dit seizoen één nederlaag geleden, in de eerste wedstrijd na de winterstop. Thuis stegen Doesburg, maar daarna hebben we het weer geweldig opgepakt. We zijn dit jaar als team gegroeid. Hebben meer voor elkaar over en zijn ook beter gaan voetballen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we tot het laatst meedoen. Aan het begin van het seizoen was de doelstelling om voor promotie te gaan, eventueel via de nacompetitie. De doelstelling is nu kampioen worden. De maand april zal duidelijk maken of dat gaat lukken. Zit het tegen, dan verwacht ik dat een aantal ploegen op twee, drie punten van elkaar staat en dan blijft het tot het einde spannend.”

Dat laatste is, als het aan Arnhemia ligt, niet de bedoeling. Promotie zou volgens Bosch ook heel goed zijn voor de club. “De laatste jaren zijn we steeds kleiner geworden en bleven successen uit. Promoveer je, dan kan dat invloed uitoefenen op de omgeving. Dan komen er meer mensen kijken, mogelijk groeit de jeugdafdeling.”
Afgelopen zondag bleek tegen SDOO dat Arnhemia verder is dan vorig jaar. Tegen een ook voetballende tegenstander had de koploper het in het begin moeilijk, maar trok het duel toch naar zich toe. En nog belangrijker, het gemekker tegen de scheidsrechter en het maken van overtredingen bleef tot een minimum beperkt. Gele kaarten vielen er niet. Bosch: “Door wat korte lontjes en een mindere mentaliteit hebben we vorig seizoen de nacompetitie niet gewonnen. Nu gaan we daar met elkaar op een veel betere manier mee om. Dat is al de eerste winst.”

Tegen SDOO zorgde Cihat Ozcelik na weifelend uitkomen van de Heterense doelman tien minuten voor de pauze voor 1-0. Kort na rust leek het Arnhemia het duel al te beslissen, maar twee kansen voor Stefan Bierman leverden geen treffers op. Invaller Ivory Willemsen, in de winterstop overgekomen van het failliete SC Oranje, besliste een kwartier voor tijd de wedstrijd.
“We weten dat we bijna altijd scoren”, zei Bosch. Die kwaliteit moet Arnhemia de komende wedstrijden langs de concurrentie helpen.

* Foto boven: Huseyein Okal (nummer 17) fopt een tegenstander. (Foto: Sjaak Bouwmeister)
* Foto rechtsonder: Spits Stefan Bierman van Arnhemia, omringd door  tegenstanders van SDOO. (Foto: Sjaak Bouwmeister)

Klik hier voor het voetbalprogramma van 7 en 8 april.