Apotheose in Apeldoorn: Wereldrecord Bol op 400m

18 februari 2024 | Van onze AS-redactie

Een weekend vol topatletiek bereikte zijn apotheose op de tweede dag van het NK Indoor. Een uitverkocht Omnisport keek met open mond naar een nieuw wereldrecord van de in Arnhem woonachtige Femke Bol. In de schaduw van deze wereldprestatie sprong Antonny Ediagbonya naar een vijfde plek bij het verspringen. We spraken beide atleten na hun wedstrijd.

Wereldkampioenen op de 400 meter

Op de 400 meter zien we vier vrouwen die vorig jaar bij de WK outdoor de gouden medaille haalden bij de 4×400 meter. Omnisport Apeldoorn is duidelijk volgelopen voor deze wereldkampioenen, waaronder natuurlijk Lieke Martens en de in Arnhem woonachtige Femke Bol. Vorig jaar liep Bol in Apeldoorn al een wereldrecord met 49,26.

Al voordat Bol aan haar fenomenale race begon ontplofte het stadion. Bij haar aankondiging was er een golf van enthousiasme te horen die waarschijnlijk in Arnhem nog hoorbaar was.

Na de start kwamen Bol en Klaver al snel op kop te liggen. In de laatste 150 meter leek Klaver een aanval te plaatsen, maar deze werd pijlsnel gepareerd door Bol. Met een ferme eindsprint verbreekt ze haar eigen wereldrecord: 49,24. Het uitzinnige publiek deed er nog een schepje bovenop en de trotse Bol nam het applaus hartelijk in ontvangst. Ook Femke Bol zelf staat er van te kijken.

“Ik denk niet dat ik het al helemaal besef. Vorig jaar liep ik die tijd, dat was al iets heel bijzonders. En dat ik nu harder loop is eigenlijk zo bizar.” Bol liep al een uitstekend indoorseizoen, waarbij ze ook al een wereldrecord neerzette op de 500 meter (een afstand die niet vaak op het programma staat). “Ik voelde dat ik goed in vorm was, maar het is en blijft indoor. Je weet nooit of je je perfecte race kan doen. Gisteren ging het heel makkelijk, dus dat gaf wel veel zelfvertrouwen.”

Bescheiden wereldster

Het Omnisport zat afgeladen vol voor dit NK indoor. Bol blikte nog even terug hoe dit een aantal jaar geleden was, toen ze voor het eerst meedeed. “Toen was die tweede ring nog niet eens open. Het is bizar hoe vol het tegenwoordig zit.” De wereldatlete van het jaar lijkt nog lastig te geloven dat dat door haar komt: “Ze komen hier niet alleen voor mij.” De vraag is natuurlijk of het publiek het daarmee eens is.

Luister hieronder naar het volledige interview met Femke Bol

Vijfde plaats voor Antonny Ediagbonya

Verspringer Antonny Ediagbonya is er niet in geslaagd om een medaille te behalen bij het NK Indoor Atletiek. Hij stond na vier sprongen virtueel derde, maar een beurt later stond hij op een vijfde plek, waar hij ook eindigde. Hij is niet ontevreden met zijn vijfde plek. “Er zaten een paar goeie sprongen tussen, maar technisch kwam ik net niet helemaal goed uit. Op het laatste stukje verlies ik een beetje snelheid, ik moet eigenlijk doorlopen.”

Hij had daarnaast ook een flink aantal foutsprongen. Bij vier van de zes pogingen ging de rode vlag omhoog.

In 2020 was Ediagbonya goed voor zowel de titel op het NK indoor als het NK outdoor. Daarna raakt hij geblesseerd, waardoor hij “lang met zijn enkel bleef zoeken”. Zijn belangrijkste doel voor dit jaar? “Pijnvrij blijven.” En aan een nieuwe techniek werken.

“Ik heb een nieuwe aanloop. In het begin startte ik met kleinere passen. Nu neem ik wat grotere passen, zodat ik wat constanter kan lopen.” Het is dus nog even zoeken voor Antonny. “Ik ben ook wat sneller geworden, dus mijn tempo verandert natuurlijk ook.

Luister hieronder naar het volledige interview met Antonny Ediagbonya:

Antonny Ediagbonya vliegt door de lucht bij zijn tweede poging.

Fenna Achterberg meldde zich af bij het verspringen om vol te kunnen focussen op de 60 meter horden. Een onderdeel waar ze drie weken geleden een persoonlijk record wist neer te zetten van 8,88. Ze start in de laatste serie, dus weet welke tijd ze moet lopen bij een plek in de finale. Haar tijd van 8,98 blijkt niet voldoende. Maar dat is zeker geen schande voor de jonge Achterberg, die na een lange periode met blessureleed de weg omhoog weer heeft gevonden.

Zie ook: Brons voor König op NK Indoor (klik hier)