Anne Luijten op OS 2024: ‘Warmte en heuvels’

9 juli 2024 | Van onze AS-redactie

Van 26 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 8 september 2024 vinden in Parijs respectievelijk de Olympische en Paralympische Spelen plaats. In de aanloop daarnaartoe portretteert ArnhemSports.nl onder de rubriek ‘En route pour Paris’ Arnhemmers die op één van beide evenementen acte de présence geven. Veelal sporters, maar ook vrijwilligers, begeleiders, coaches en officials.

Op zondag 11 augustus is het zo ver: dan staat in de Parijse straten om 8.00 uur de Arnhemse atlete Anne Luijten klaar om van start te gaan op het laatste onderdeel van de Olympische Spelen 2024, de marathon. Haar vijfde marathon, maar haar eerste Olympische Spelen. “De warmte en de heuvels, dat zijn de spannende factoren in deze race.”

De Arnhemse Luijten (30)  heeft de laatste jaren een enorme progressie doorgemaakt. Zij startte haar atletiekcarrière op de baan, waar ze voornamelijk op de 1.500 en 5.000 meter uitkwam. Luijten: “Op een gegeven moment kreeg ik last van blessures, waar ik maar niet van afkwam. Ik ben toen  overgestapt naar een andere trainer, John Jansen. John heeft tijd voor zijn atleten, hij is bij wijze van spreken 24/7 beschikbaar voor je.”

Experiment

Anne Luijten, in het Arnhemse park Sonsbeek. (Foto: Gerard Burgers)

John Jansen is een zeer ervaren Arnhemse trainer. Hij traint bij de Arnhemse atletiekvereniging CIKO en staat bekend om zijn onvoorwaardelijke inzet voor zijn atleten. Anne Luijten vervolgt: “Na die overstap begon ik ook het idee te krijgen eigenlijk wel iets anders te willen dan de baan: de marathon. Samen met John ben ik toen dat traject ingegaan. Eigenlijk was het een experiment dat we met elkaar aangingen. Ik kreeg daarvoor van John alle ruimte. Het doel was duidelijk: zou ik mij kunnen ontwikkelen tot een marathonloopster? We zijn voorzichtig gestart. Niet direct keihard trainen, geen gekke dingen, maar wel op het scherpst van de snede. Een geleidelijke opbouw, dat was de strategie.”

En die strategie werkte. In haar eerste marathon, die van Rotterdam, eindigde zij in 2022 op een twaalfde plaats in een tijd van 2.36.34. Het jaar daarop liep zij haar tweede marathon, opnieuw in Rotterdam en werd daar met  een tijd van 2.30.59 niet alleen de winnaar bij de vrouwen, maar ook Nederlands Kampioen. Het doel kwam nu nog scherper in beeld: de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De door NOC*NSF gestelde limiet om zich te plaatsen voor de Spelen stond op 2.26.50 en die zou gehaald moeten worden op de marathon van Amsterdam, die in oktober 2023 gehouden werd. Alhoewel Luijten zelf vond dat dit niet haar beste race was, finishte zij als tiende in een tijd van 2.26.36 en was haar ‘Ticket to Paris’ veilig gesteld. Dit jaar werd Luijten in Rotterdam twaalfde (2.28.47) en prolongeerde zij haar landstitel.

Anne Luijten, trainend in Sonsbeek. (Foto: Gerard Burgers)

We spreken Anne Luijten op het moment dat er nog vijf weken en twee dagen resten tot die zondagmorgen in Parijs. Luijten klinkt relaxed, haar programma is echter boordevol. Ze is op weg naar een familieweekendje in Friesland (met daarin natuurlijk nog een paar loopjes), maar de maandag erop vertrekt ze naar Sankt Moritz. “We hebben daar een pre-camp, een trainingskamp waar ook andere atleten aanwezig zijn. Ik ben daar vaker geweest en met elkaar is het altijd erg gezellig. Ik ben daar dan drie weken, doe er veel heuveltrainingen. Van daaruit ga ik direct door naar een tweede pre-camp in Liévin in Frankrijk, een plaatsje waar we ook al vaker geweest zijn en dat op twee uur van Parijs ligt. Daar blijf ik twee weken, om dan door te reizen naar Parijs. Ik kom daar donderdag 8 augustus aan in het Olympisch Dorp en drie dagen later moet het gebeuren. Nee, ik maak dus niet zo idioot veel mee van het Dorp, maar ben wel bij de sluiting van de Spelen.”

 Of ze klaar is voor de Spelen? Luijten lacht: “Op dit moment nog niet, maar over vijf weken zeker! Mijn opbouw naar een marathon duurt in principe twaalf weken. Alles moet natuurlijk tot bijna op de dag kloppen, dat luistert nauw. Je moet in je opbouw niet te vroeg ‘goed’ zijn, dat was dit jaar in Rotterdam wel het geval. De eerste tien weken train je veel en intensief, daarna neem je gas terug: je traint dan nog maar één keer per dag en wat korter dan normaal.”

Krachten goed indelen

De Olympische marathon in Parijs stelt ook weer andere eisen aan die voorbereiding. Luijten: “Je zult daar je krachten goed moeten indelen. Het is heuvelachtig; zo zit er op 30 km nog een pittige bult. Ik hoop dat ik daar nog in goede doen ben, zodat ik de laatste tien kilometer nog voluit kan gaan. Het meest spannende naast die heuvels is de warmte. Dat betekent dat je veel moet drinken om de nodige koolhydraten binnen te krijgen en die drankjes moeten dan ook nog koel zijn ook. Maar daar zorgt de Atletiekunie voor. In Rome liep ik dit jaar de halve marathon en daar was het ook behoorlijk warm. Dat ging goed, dus ik weet wat het is.”  

“Waar ik aan denk als ik loop? In het eerste deel kijk ik nog wel even om mij heen. Staan er bekenden, een bandje dat speelt, de sfeer die er is. Maar halverwege ben je eigenlijk alleen nog maar gefocust op de race zelf: wat doen je tegenstanders, sprint er iemand weg, welke heuvel komt eraan, moet je al dan niet je passen vergroten, waar staat de drankpost, want je leeft van drankpost naar drankpost, moet ik daarvoor al naar links of rechts, noem maar op.”

Werk en topsport een goede combinatie

Anne Luijten is parttime topsporter. Ze traint 20 uur per week en werkt daarnaast 20 uur als bestuursadviseur Groene Leefomgeving bij de gemeente Arnhem. Luijten: “Dat is een bewuste keuze geweest. Het is wel zwaar en ik heb ook wel getwijfeld om volledig prof te worden, maar het werk is leuk en de gemeente is flexibel. Eigenlijk vind ik het wel een goede combinatie, het lijkt mij best wel zwaar als je er niets bij doet. Je traint dan alleen maar en bent na afloop alweer bezig met de volgende training van die dag. En laten we eerlijk zijn: wat wordt de wereld er nu beter van als ik alleen maar zou sporten? In mijn werk ben ik met duurzaamheid en klimaatverandering bezig, dat gaat nog ergens over.”

Wat na de Spelen? De Arnhemse denkt daar veel over na. “Ik heb in ieder geval de keuze gemaakt om 20 uur te blijven werken. Dan zijn er in april 2025 de European Running Championships in Leuven, België, waar de EK’s op de 10 kilometer, de halve én de hele marathon gehouden worden. Of ik eerst rust neem of doorga tot aan dat moment, ik weet het nu nog niet. Misschien dat kortere wedstrijden ook nog een optie zijn, ik houd het open.”

Maar eerst 11 augustus. Anne’s verwachtingen over de Spelen zijn reëel. “Het gaat nu niet om de tijd, het gaat over op welke plaats je eindigt. Ik start zo rond de 80ste plaats, alles wat ik daarop kan inlopen is meegenomen. Die laatste 10 kilometer, na die heuvel, dan moet het gebeuren, dan pak ik zoveel mogelijk vrouwen.”

* Foto geheel boven: Blijdschap bij Anne Luijten na het behalen van de olympische kwalificatie tijdens de marathon van Amsterdam in 2023. (Foto: Bjorn Paree)
* Foto rechtsonder: Nick Shindler