Alleen een zege op Union bezorgt hockeyers Upward nog een plek in de play-offs

31 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Het gaat er om spannen, zondagmiddag op het Maldense sportpark De Kluis. Daar strijden de hockeyers van Union en Upward (aanvang 14.45 uur) in de laatste speelronde van de eerste klasse D om een plek in de play-offs om promotie naar de overgangsklasse. Union heeft aan een gelijkspel al genoeg, de bezoekers uit Arnhem moeten winnen om zich te plaatsen voor de nacompetitie. Coach Daan Jongejan van Upward is vol vertrouwen.

Voor Upward wordt het geen eenvoudige opdracht. Union speelde in de tweede helft van de competitie ijzersterk en daarin bleef de ploeg uit Malden ongeslagen. Maar ook Upward is met een sterk seizoen bezig. Onder leiding van trainer-coach Daan Jongejan is de Arnhemse ploeg vooral verdedigend sterker geworden. “Wij hebben de minste tegentreffers van alle ploegen in onze klasse”, zegt Jongejan. “Ook zijn wij de meest scorende ploeg uit een strafcorner. Ik zie dus echt wel kansen tegen deze tegenstander. De thuiswedstrijd tegen Union verloren we met 3-1, maar toen speelde Union ook een fantastische wedstrijd. Ik heb ze daarvoor ook gecomplimenteerd.”

Over zijn tactische plan voor het uitduel met Union wil Jongejan niets kwijt. “Voor hetzelfde geld leest de tegenstander mee”, grapt de Upward-coach, die niettemin zelfverzekerd met zijn ploeg afreist naar Malden. “Wij gaan daar winnen. En we hebben de steun van de supporters die mee reizen.”

Of de Arnhemse ploeg nu wel of niet de play-offs haalt, Jongejan heeft het in zijn eerste jaar als trainer-coach van Upward geweldig naar zijn zin. Jongejan: “Er is een klik met de spelers en ook met de overige leden van de technische staf is het prettig samenwerken.”

Het Groningse GHBS is in 1D koploper met 51 punten. Union is met 49 punten de nummer twee op de ranglijst, gevolgd door Upward met 48 punten. GHBS speelt de laatste wedstrijd thuis tegen Zwolle en is bij winst of een gelijkspel kampioen. Bij een gelijkspel van GHBS en een zege van Union eindigen beide ploegen weliswaar op 52 punten, maar dan gaat de titel naar de ploeg met de meeste overwinningen. Met nog één speelronde voor de boeg staat GHBS op 17 winstpartijen, Union en Upward op 15. Dus ook als GHBS en Upward met 51 punten gelijk eindigen, gaat het kampioenschap naar de ploeg uit Groningen. GHBS is in ieder geval al verzekerd van een plek in de play-offs.

* Tekst: Pim Schouten
* Foto: Daan Jongejan, coachend langs de lijn. (Foto: Upward)
* Klik hier voor het regionale sportprogramma van 1 en 2 juni 2024.