Alleen de drie punten stemmen tot tevredenheid

12 december 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse behaalde thuis tegen Heracles Almelo met een 2-1 overwinning drie zeer belangrijke punten. Die brengen de formatie van trainer Thomas Letsch op de vierde plaats op de ranglijst. En dat is de positie waarvan de ploeg hoopt dat die ook na de laatste competitiewedstrijd zal worden ingenomen. Voor een club als Vitesse is dat het hoogst haalbare en daardoor ontstaat het recht op Europees voetbal. Weliswaar op het derde niveau, maar we hebben ervaren dat de Conference League tot zeer interessante Europese duels kan leiden.

Anders dan afgelopen donderdag tegen NS Mura, toen een hoge score het uitgangspunt was, is met de zege nu dus wel een optimaal resultaat behaald. Wat dat betreft is er nu wél reden tot tevredenheid. Qua spel is daar echter jammer genoeg geen enkele aanleiding toe. Tegen de door het ontbreken van drie belangrijke spelers ernstig verzwakte, met zichzelf tobbende Heraclieden liep het bij de Arnhemmers in het eerste uur al niet bijster goed. Daarna gingen ze echter ook nog eens achteruitlopen, werden de mogelijkheden op venijnige counters verziekt door verregaande slordigheid en moest worden gevreesd voor de gelijkmaker. Die viel niet, omdat de Tukkers in de laatste fase van hun aanvallen vaak onzuiver waren en doelman Houwen bij een enorme kans vlak voor tijd goed redde. Al met al werd het zo een zeer gelukkige overwinning zonder enige glans.

In de commentaren na afloop hoor en lees ik dan dat de ploeg de punten op karakter over de streep heeft getrokken. In zekere zin is dat natuurlijk zo, de spelers hebben inzet en vechtlust getoond. Wat ik me dan wel afvraag is welke analyse er zou zijn gemaakt, als die bal vlak voor tijd erin was gegaan en twee punten waren verspeeld. Hoe zouden de meningen dan zijn geweest over de ultra-defensieve tactiek van het laatste half uur en het onvermogen om de risico’s nemende Almeloërs pijn te doen? Hoe zou het wisselen tien minuten voor tijd van de sleutelfiguren Bazoer en Openda dan zijn beoordeeld? Er was geen enkele reden om te denken dat die spelers de negentig minuten niet vol konden maken. Met die wissels koos de trainer ervoor om alleen nog maar te gaan verdedigen en dat tegen een ploeg die sportief zwaar in de penarie zit. De winnende trainer heeft altijd gelijk, zegt men, maar ik vind zo’n tactiek vragen om moeilijkheden en voor een club met subtopambities armoedig.

Het excuus dat ik hier en daar hoor en lees dat de ploeg vermoeid is van het drukke programma vind ik te gemakkelijk. Spelers voetballen liever dan dat ze trainen en na een wedstrijd op donderdag en twee relatieve rustdagen zijn ze op zondag normaliter weer topfit, zeker als er niet hoefde te worden gereisd. En het zal zeker niet zo zijn dat ze zo afgepeigerd zijn dat ze de bal niet meer fatsoenlijk van A naar B kunnen spelen.

Vitesse mocht deze middag weer heel blij zijn dat het Openda in de gelederen had. Het is de Belg die de laatste tijd als enige aanvallend echt sterke speler het verschil maakt. Met zijn snelheid was hij altijd al een gevaar, maar hij is er de laatste tijd nog zeer doeltreffend bij ook. Over de rest van het basisteam kan ik kort zijn. Doelman Houwen had weinig te doen, maar wel die belangrijke redding in de slotfase. Hij heeft het dus goed gedaan. Alle overige spelers waren zeer matig. Na de rust viel de slechte invalbeurt van Manhoef op. Hij kan goed voetballen, maar deed dit keer bijna alles verkeerd. De andere invallers pasten zich naadloos aan het niveau van het geheel aan. Normaal is dat een goede zaak, in dit geval bepaald geen compliment.

In de laatste wedstrijden voor de winterstop treft Vitesse Sparta twee keer (eerst voor de beker en daarna in de competitie)  om vervolgens thuis af te sluiten tegen PEC Zwolle. Tegen die twee op papier zwakke broeders kunnen de geelzwarten in theorie goede zaken doen. Tegen Heracles is echter bevestigd wat we in Arnhem al vele jaren weten: juist tegen de zogenaamde kleintjes komt Vitesse vaak het slechtste voor de dag. Hopelijk is de club de komende twee weken in staat om met die kwalijke reputatie te breken.

Vitesse-Heracles Almelo 2-1.
21. Laursen 0-1, 31. Openda 1-1, 49. Openda 2-1